https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KULTURA

Marko Naberšnik: Vesel bom vsake knjižne predloge, ki mi jo bo dal Feri Lainšček

Murska Sobota, 25.09.2012 ob 10:55  

V Murski Soboti je včeraj potekala predpremiera novega filma Šanghaj, v katerem sta moči znova združila režiser Marko Naberšnik in pisatelj Feri Lainšček. Njun prvi film Petelinji zajtrk je bil velika uspešnica, Šanghaj pa ima vse predizpozicije, da ga še preseže. Pred predvajanjem filma za povabljene goste smo se pogovarjali z Markom Naberšnikom.

Že drugič ste snemali film v Pomurju, kaj vas tako privlači v deželo ob Muri?

Pomurje mi je blizu, ker del mojih sorodnikov iz Prlekije, en del mojega otroštva je povezan z Moravskimi Toplicami, kamor smo  vsako leto iz Maribora odhajali na dopust. Na nek način gre za en konec Slovenije, ki je povezan. Pomurje čutim kot del sebe, tu sem dopustoval kot otrok in to ostanejo kot najlepši spomini. Zaradi filma Šanghaj pa mi je postala pokrajina še toliko bolj blizu.

Skupno stičišče pa je tudi Feri Lainšček ...

Tako je, je avtor zgodbe tako za Petelinji zajtrk kot zdaj Šanghaj. Feri piše odlične zgodbe in knjige, zato sem vesel, da mi je kar dvakrat zaupal.

Zgleda da sta vidva z Lainščkom zmagovalna kombinacija, se morda pogovarjata že o naslednjem filmu?

Kaj bo čas prinesel in ali bova z Lainščkom posnela nov film, bo pokazal čas. Jaz sem odprt, vesel bom vsake knjižne predloge, zgodbe, ki mi jo bo Feri dal. Je pa potrebno pustiti času čas, ker tudi po Petelinjem zajtrku nisva imela takoj novega projekta. Šele pol leta po premieri, ko je vladalo zatišje, je prišel k meni Feri z novo knjigo, ki me je blazno navdušila.

Tako da, če bo Feri imel spet kakšno zgodbo, za katero bo menil, da je primerna za film, so vse možnosti odprte.

Pa ste knjigi Petelinji zajtrk in Nedotakljivi prebrali že prej, ali komaj ko so vam ju predlagali?

Za oba filma sem dobil knjigi za predlog in sem ju bral z mislijo, da bi to lahko bil film, prej pa knjigi nisem poznal. Prvo knjigo mi je dal producent, drugo pa Feri.

Pa sicer poznate še kakšna druga Lainščkova dela?

Absolutno poznam tudi ostala dela. Feri je napisal že toliko knjižnih naslovov, da po mojem mišljenju sodi med najbolj znane, popularne in priljubljene pisatelje v Sloveniji. Tako da za Ferija sem vedel že prej, tudi po pesniških zbirkah in romanih. Nikoli si nisem mislil, da bom imel možnost delat z nekom, ki sem ga že dolgo občudoval. Vesel sem, da naju je usoda združila.

Na kratko opišite, kako je film nastajal od ideje do te predpremiere ...

Od prvega dne, ko smo se odločili za film, in do danes (op. p. - včeraj), so bila potrebna kar štiri leta. Dve leti se je porabilo za pripravo za snemanje, pripravo vasi, iskanje igralcev in podobno. Sam film je nastajal eno leto, lani poleti smo se snemali, nato je sledila montaža in priprava glasbe. Postprodukcija je trajala osem mesecev, kot že rečeno pa je cel film vzel štiri leta.

Vesel sem, da je zdaj nared, da je dobil dober odziv tudi v tujini, na festivalu v Montrealu, tako da se ga veselim predstaviti javnosti.

V filmu nastopa pestra mednarodna igralska zasedba, zakaj ste se odločili tako?

Že zgodba, ki jo je Feri napisal, je zelo mednarodna, zgodba o Jugoslaviji, komunizmu, Romih in razpadu države. Ko sem gledal možnosti, ki mi jih film ponuja glede igralske zasedbe, sem si želel narediti tako mednarodno zasedbo.

Igralci dejansko ponesejo film preko meja, vsak ponese film vsaj v svojo deželo in glede na to, da imamo igralce iz vseh republik bivše Jugoslavije in glavno igralko iz Nemčije, že zdaj za vsa ta tržišča obstaja interes za odkup filma.

Tako da je bila to strateška poteza?

Na nek način je to strategija, na drugi strani pa ti to scenarij omogoča. Na primer v Petelinjem zajtrku takšna zasedba ne bi obrodila na isti način uspeha, ker je bila drugačna zgodba. Dogajala se je v majhnem kraju, zato smo potrebovali čim bolj avtentične obraze iz tistega okolja, film Šanghaj pa se razprostira po celotni Jugoslaviji, del tudi v Italiji.

Že Petelinji zajtrk je bil uspešnica, ali ga bo Šanghaj presegel?

Govoriti kakšna uspešnica bo Šanghaj je težko, v vsakem primeru pa gre za mednarodni filmski projekt, ki je začel zelo dobro. V prej omenjenem Montrealu je dobil pozornost mednarodnih javnosti in medijev, obeta se mu distribucija v tujini. Že novembra v Bosni in Hercegovini, kasneje še v Nemčiji in Avstriji, na dan premiere v Ljubljani pa bo istočasno predvajan tudi v Londonu.

Skratka pred filmom je ena lepa mednarodna pot, kar se pa tiče odziva doma pa bomo videli. Gre za komunikativno zgodbo, zgodba o ljubezni, družini in z humorjem, ki je Ferijev lastni, tako da film je primeren za širšo množico ljudi, je pa težko napovedovati.

Petelinji zajtrk si je ogledalo ogromno ljudi, tako da napovedati, ali ga bo Šanghaj presegel ali ne, bi moral biti skoraj vedeževalec. Seveda pa upamo na čim večji izkupiček obiska, saj je to namen filma.

Je pa sicer Šanghaj postal najdražji slovenski film vseh časov ...

Res je. Do zdaj je bil najdražji slovenski film Circus Fantasticus, Šanghaj pa je zdaj dobil malo več denarja. To se tudi filmu pozna, saj je kar dosti razkošen, široka igralska zasedba, bogata scenografija in glasba. Mislim, da bodo gledalci opazili, da smo imeli spodobna sredstva, da naredimo uspešen film.

O filmu Šanghaj

Celovečerni film Šanghaj je ljubezenska zgodba. Glavni protagonisti filma so člani ciganske družine Mirga. Spremljamo zgodbo štirih generacij, ki jo v prvi osebi pripoveduje Lutvija Belmondo Mirga. On je tudi osrednji junak zgodbe, romski kralj, ki se odloči ustvariti lastno vas. Poimenuje jo Šanghaj. Preživlja se s tihotapljenjem in njegov vpliv v okolici s časom narašča. Na svojo stran pridobi lokalno policijo in politiko, kar mu pomaga, da se dvigne nad zakon. Ko se prične razpad Jugoslavije, prekupčevanje s trgovskim blagom zamenja s preprodajo orožja. Sicer donosen posel prične ogrožati njegovo zasebno življenje in Belmondo se znajde na razpotju. Ali bo zaščitil družino ali pa bo osebno srečo žrtvoval za poslovne ambicije?

Film Šanghaj je bil sofinanciran s proračunskimi sredstvi v višini 1,27 milijona evrov. Film je bil na podelitvi nagrad 36. filmskega festivala v Montrealu nagrajen za scenarij po knjigi pisatelja in pesnika Ferija Lainščka. Drugi Naberšnikov celovečerec je bil v Montrealu v igri za osem nagrad. Po Murski Soboti včeraj, bo danes na ogled še v Mariboru, v rednem programu slovenskih kinematografov bo film na ogled od 4. oktobra.

Glavno moško vlogo, romskega kralja Lutvijo Mirgo Belmonda, igra makedonski igralec Visar Vishka, ob njem pa v filmu nastopajo Bojan Emeršič in Senad Bašić ter igralka Asli Bayram. Avtor glasbe je Saša Lošić in direktor fotografije Miloš Srdić.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      25.09.2012 ob 16:47 miki gost

      sodeč po trailerje zgleda kul :)

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      26.09.2012 ob 19:51 gost gost gost

      kakši hasek če pa tisti keri so več prispevali pa so bli več kak eden statis so bli izločeni kak kakši drek samo zato ka je cigan pavri keri so pa nej nikak sodelovali so pa v rdečoj dvorani sedeli kak nekši direktori sramotaaaaaaaaaa za takšen film kak si gučijo

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.