https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

POLITIKA

Občinski svetniki v Črenšovcih zaskrbljeni zaradi Pomurskega vodovoda

28.09.2012 ob 9:50  

Občinski svetniki občine Črenšovci so pregledali polletno realizacijo proračuna. Vnovič se je odprlo vprašanje, kdaj bo neoporečna pitna voda v Trnju in Žižkih.


Na 14. redni seji občinskega sveta občine Črenšovci so se člani seznanili s polletno realizacijo proračuna Občine Črenšovci. Prihodki so se v prvem polletju realizirali v 37 odstotkih. Nižje so se realizirali prihodki za vodarino, ki je bila letos obračunana šele enkrat, zaradi upada novogradenj pa so nekoliko nižji tudi prihodki za komunalne prispevke. Prihodke od investicijskih del pričakujejo v drugi polovici leta, ko bodo začeti projekti končani (med drugim Medgeneracijski center v Gasilskem domu Črenšovci in Obrtna cona Ogradi).

Po odhodkovni strani je bilo ob polletju porabljenih 35 odstotkov sredstev. Večjih odstopanj od planiranega niso zabeležili, razen stroškov električne energije za javne objekte, javno razsvetljavo, stroškov odvoza smeti ter nakazil subvencij študentom, kjer bo občina morala zagotoviti ekaj dodatnih sredstev v rebalansu.

Je frekvenca odvoza embalaže dovolj pogosta?

Obravnavali so spremembe Odloka o načinu izvajanja gospodarske javne službe zbiranja in prevoza komunalnih odpadkov na območju Občine Črenšovci. Kot je povedal Stanko Lebar, se spremembe večinoma nanašajo na spremenjeno zakonodajo, zato bistvenih sprememb ni. Sprememba se obeta občanom, ki v gospodinjstvu živijo sami. Ti bodo lahko namesto v posodah mešane odpadke oddajali tudi v namenskih vrečah, kar jim bo znižalo ceno odvoza smeti.

Pri tem so se dotaknili problematike odvoza embalaže. S prejšnjega dvotedenskega odvoza so z novim koncesionarjem prešli na tritedenski odvoz, kar nekaterim gospodinjstvom povzroča težave, saj se v tem času nabere preveč odpadkov. Vlado Žalik pa je pri tem opozoril še na smrad odpadkov, ki  se lahko ob večtedenskem kopičenju odpadkov pojavi v poletnih mesecih. Sklenili so se, da bodo do novega leta preizkusili, kako se nov sistem odvoza odpadkov obnese, in nato, v kolikor bo potrebno, nadalje ukrepali.

Na prihodnji  seji bodo izbirali člana Državnega sveta

Občinski svetniki so se na včerajšnji seji seznanili tudi s pravili za izvolitev predstavnikov Občine Črenšovci v volilno telo za volitve člana državnega sveta in za določitev kandidata za člana državnega sveta. Za predstavnika volilnega telesa morajo praviloma izvoliti nekoga iz vrst občinskega sveta, član državnega sveta pa lahko postane kateri koli občan. O kandidatih bodo načeloma odločali na prihodnji seji.

Kdaj bo Pomurski vodovod?

Na seji so polemizirali tudi o lastništvu gasilskega doma v Črenšovcih, ekoloških otokih, zbirnem centru, prometnem režimu in dopolnitvah prostorskega načrta. Vnovič pa se je odprla problematika pitne vode in izgradnje Pomurskega vodovoda. Slednji projekt se namreč vleče že devet let, njegova dokončna realizacija tudi še ni na vidiku, krajani Žižkov in Trnja pa imajo še vedno oporečno vodo.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      28.09.2012 ob 13:07 bo gost

      Za Pomurski vodovod res ni potrebno biti v skrbeh saj realizacijo vodi minister Žerjav lastoročno.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      28.09.2012 ob 20:33 Andrej gost

      @bo, zato pa gre realizacija tak hitro kot takrat, ko jo je še vodil Žerjavov ex-šef in SLS kompanjon mister Podobnik ... Pravi dream team, Podobnik + Žerjav + Maučec!

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.