https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

FOKUS

Erika Verbančič - na čelu Centra za socialno delo Lendava že 18 let

10.10.2012  

Danes vam v rubriki Fokus predstavljamo Eriko Verbančič, direktorico centra za socialno delo Lendava, ki je na čelu omenjene institucije že 18 let.


Z rubriko FOKUS želimo fokusirati in razkrivati okuse pomurskih vodstvenih kadrov za posel, vodenje in ravnanje s človeškimi viri.

Diplomirana psihologinja je svojo poklicno pot začela kot pripravnica na Občinski skupnosti socialnega skrbstva leta 1980. Z odprtjem centrov za socialno delo leto kasneje se je zaposlila na centru v Lendavi, kjer je kot strokovna delavka skrbela za družine mladoletnih, opravljala svetovalne razgovore ob razvezah in raznih drugih področjih. Ta čas je izkoristila tudi za podiplomski študij in mnoga dodatna usposabljanja. Dvajset let je delovala tudi pri takratni Komisiji za razvrščanje otrok, kot psiholog opravljala predzakonsko in zakonsko svetovanje in mnoge druge funkcije, leta 1994 pa je uspešno kandidirala za mesto direktorja Centra za socialno delo Lendava, kjer trenutno opravlja svoj peti mandat.

Sama se je v času svojega delovanja vključevala v številna združenja, v času njenega vodstva pa so na Centru pričeli z izvajanjem raznih programov. Med drugim so ustanovili tudi skupino za samopomoč starejših, skupino za samopomoč invalidnih, skupino za samopomoč staršev zasvojencev, pomoč otrokom s težavami in drugih, pri čemer sodelujejo z mnogimi drugimi društvi in institucijami.

Vsak problem rabi svojevrsten pristop

Številni programi v takšni ali nekoliko prilagojeni obliki delujejo še danes, kot pravi Verbančičeva pa je bistveno pri njihovem delovanju, da sproti prisluhnejo potrebam ljudi in se prilagajajo njihovim problemom. Prilagoditi se morajo specifiki današnjega časa, ko morajo zaradi visoke stopnje brezposelnosti nuditi več storitev, hkrati pa poglobljeno pristopiti k reševanju posameznih problemov. Posebne pristope zahteva tudi reševanje romske problematike, ker se nahajajo na dvojezičnem območju pa morajo na centru zagotoviti tudi dvojezično poslovanje. Ob spremembah problematike pa se morajo njihovi strokovni delavci vedno znova prilagajati in znajti znotraj obstoječih in spreminjajočih se zakonov, pravic in pooblastil.

Za kakovost dela pomemben nabor kadrov iz različnih strok

Kot pravi Verbančičeva, skuša na Centru za socialno delo Lendava pri izboru kadrov zagotoviti nabor najrazličnejših strok, poklicnih profilov, ki centru zagotavlja višjo kakovost dela. Kot vodja Centra za socialno delo pa Verbančičeva deluje tudi širše. Vključena je v skupnost centrov, je članica upravnega odbora skupnosti centrov, članica Skupščine socialne zbornice Slovenije, udejstvuje se, kjer se le da, hkrati pa k čim širšemu udejstvovanju spodbuja tudi svoje stanovske kolege.

»Samo motivirani ljudje so lahko uspešni«

Zase pravi, da je pristaš bolj demokratičnega stila vodenja, kljub temu pa pravi, da nek vodja organizacije mora biti tisti, katerega beseda ima odločilno moč. Okoli sebe ima nabor ožjih sodelavcev, s katerimi se pred odločitvami pogosto posvetuje, k sodelovanju in izmenjavi mnenj pa rada vključi tudi nove sodelavce. Za samo področje dela, ki ga opravlja, je pomemben človeški moment, saj meni, da so samo motivirani ljudje lahko učinkoviti in uspešni: »En sam človek brez podpore sodelavcev ne more storiti praktično nič. Brez podpore ne zmoreš nič, zato želim vključiti čim več sodelavcev. Za uspešno delo je pomemben hiter prenos informacij in čim manj napetosti. Zato mi skušamo delovati po principu eden za vse, vsi za enega. Vsi moramo težiti k enemu cilju, sicer bi nam bilo zelo težko.«

Za uspešnost na področju njenega delovanja so po besedah Verbančičeve pomembne natančnost, korektnost in kvalitetno opravljeno delo. Za to pa so potrebna mnoga izobraževanja in dodatna usposabljanja. Kot pravi, je pomembna prvina tudi dobra ekipa sodelavcev.

Delovnik vodje ni omejen na osem ur dnevno

Pri delu ima rada red in disciplino, v določenih elementih teži k perfekcionizmu, pojasnjuje pa, da je pri vodenju ekipe potrebno tudi prisluhniti potrebam sodelavcev.  Vodja mora po njenem mnenju biti organiziran, imeti čut za timsko delo, za sodelovanje in za sočloveka, »vsekakor pa mora biti zanesljiv, odgovoren, mora znati vzpostaviti red in se zavedati, da njegova služba ni omejena na osem ur dnevno. Mora biti široko razgledan in sodelovati z okoljem tako lokalno kot tudi širše.« Kot dodaja, pa mu ne sme manjkati kreativnosti, vedno mora težiti k razvoju in se hitro odzivati.

Etika in morala oseb na vodstvenih položajih, predvsem na položaju, kot ga zaseda sama, morata biti po njenem mnenju na visokem nivoju: »Človek mora imeti izoblikovane visoke kriterije. Zavedati se moraš svoje vloge in predvsem mlademu kadru dajati vzgled ter jih s tem vzgajati.«

Vrata pisarne vedno odprta

Njena pisarna je njen glavni delovni prostor. »Rada sem tu, vrata pisarne pa imam vedno odprta, da sem vedno v stiku z drugimi. Na tak način lahko kontinuirano sodelujem s svojimi sodelavci. Po potrebi lahko vsakdo pride vedno do mene, tako sodelavci kot tudi stranke,« pojasnjuje in dodaja, da se ji zdi pomembno, da se problemi rešujejo sproti.

 TOP 5 Erike Verbančič:

Svetovni voditelj: Ameriški predsednik Barack Obama, saj izžareva veliko življenjske energije

Glasbena skupina oz. izvajalec: Rada poslušam bolj resno glasbo, klasiko, všeč pa mi je tudi ljudska, etno glasba, še posebej glasba s prekmurskim melosom. Eden izmed teh je tudi Vlado Kreslin. Rada prisluhnem tudi Adiju Smolarju, poslušam pa tudi popevke in tudi drugo glasbo.

Najljubša knjiga: Trenutno imam za branje bolj malo časa. Prebiram bolj strokovne zadeve in knjige o zdravju, odnosih, veščinah za obvladovanje sebe in drugih. Iz mladih let pa mi je še posebej v spominu ostala Ana Karenina.

Kraj v Pomurju:  Lendava

Želja v življenju: Rada bi svojo poklicno kariero uspešno zaključila, saj se nekoliko že spogledujem z upokojitvijo. Rada bi se tudi učakala vnukov in delala to, za kar sedaj nimam časa. To je delati kot prostovoljka, hkrati pa imeti čas zase, za prostočasne dejavnosti na področju zdravja, obenem pa si seveda želim, da bi mi zdravje služilo za vse to.

PRIPOROČAMO:

VSI FOKUSI NA POMUREC.COM

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      10.10.2012 ob 23:03 gost gost

      Lepo bi bilo, če bi na CSD-jih enkrat končno pričeli delati, kot se šika in bi zadeve reševali v zakonskem, razumnem in človeku prijaznem roku.

      14 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      11.10.2012 ob 8:32 lujzek25 gost

      Pritožbe ne morejo rešiti 8.mesecev, če je v tvojo korist VZAMEJO PA TAKOJ prosim za odgovor....

      13 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      11.10.2012 ob 16:23 lendavčan gost

      Rekel bi,da je na Centru zaposlenih veliko nestrokovnih delavcev/k, saj velikokrat ne dobiš pravega odgovora, čeprav odločbe pišejo kar tipsko, saj jim sestavljajo v ljubljani. Če so že zaposlili delavke iz hrvaške bi se končno lahko naučile slovenskega jezika, pa manj kofetkale med delovnim časom, tudi brskale po netu....; g. direktorica to pa je vaša naloga-nadzor!

      15 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      11.10.2012 ob 23:11 včasih gost

      druga "Železna lady", tako kot ona iz zdravniške zbornice !!!

      13 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      12.10.2012 ob 8:38 lujzek25 gost

      nisem dobil odgovora zakaj ne rešujejo PRITOŽB........

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      12.10.2012 ob 10:42 xy gost

      Zakaj je zaposlenih toliko "strokovnih" delavcev, delavk, če dobiš odgovor, da čakajo kaj bo reklo ministrstvo, da.........itd. Polovica vas je preveč. zaposlitve pa itak samo po vezah # železne laydi", kot je napisal predhodnik. Lačen človek težko čaka............! vam je lahko, sedite in čakate z dobro plačo, da se popravi sistem...., da se dogovorijo, temu zdalec ni več CSD;

      13 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      12.10.2012 ob 20:07 lujzek25 gost

      Direktorici je izpod časti , da bi odgovorila zakaj ne rešujejo PRITOŽB čakajo da stari ljudje umrejo,........

      7 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      15.10.2012 ob 19:55 PELIKAN gost

      Ja.Centri pa njihovo izvajanje raznih programov....pomoč na domu....in kofetkanje po uro in več njihovih izvajalk,smo samo ljudje,ki vse to vidimo in doživljamo in občutimo....Ja draga direktorica mogoče vam čas res ne dopušča več nadzora nad delavci,ampak treba bo pa še vseeno malo več "preverjati" vaše delavke/ce. Pa tudi v pisarnah ni vse tako kot bi moralo biti!

      15 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      17.10.2012 ob 10:17 lendavčan gost

      CSD imajo ogromno dela in vem npr. da so v Lendavi med prvimi rešili nove vloge, kar koli sem urejal, so mi rešili in vedno so bili prijazni.

      11 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      17.10.2012 ob 17:51 lupina gost

      Pritožbe reši organ I. stopnje (CSD), če stranka dokaže, da je napačno upošteval dohodke, premoženje ali podobno. Če ugotovi, da se stranka splošno pritožuje, da ji zakon ni všeč ali kaj podobnega, to pritožbo s celotno dokumentacijo pošlje na ministrstvo, kjer 99 % pritožb zavrnejo kot neutemeljenih. To vem, ker pravila odločanja veljajo enako kot na upravnih enotah - upravni postopek ima ista pravila.

      7 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      17.10.2012 ob 19:57 lily gost

      Ja se strinjam z vami še posebno Pelikan s tabo,ja res je da nekatere gospe,ki izvajajo delo na domu-nego,posedajo po več ur skupaj po gostilnah,obiskujejo mesta,katera naj nebi v delovnem času.......in lahko bi pisal ure in ure.Ja mi ljudje vse to vidimo,nevem kje imajo oči nadrejeni oz.direktorica,kajti vedite da tudi delo ni opravljeno kot je treba! Cena pa je za eno uro kar zasoljena.Pa še marsikaj bi se dalo povedat.

      8 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    12. gost
      18.10.2012 ob 19:33 delavec gost

      Kakšen je to nadzor direktorice do "mladih delavk", če ves čas surfajo po internetu, še posebej na FB! javno objavljajo na svojem zidu glasbo in razne komentarje in to med službenim časom. Blokirati takšne stvari ga. direktorica!!!! Sploh ni težko preveriti. Malo se poigraš in marsikaj najdeš.

      7 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    13. gost
      13.11.2012 ob 18:09 vrabec gost

      vsaka čast direktorici za toliko let uspešnega vodenja.moje mnenje je,da je prava oseba na pravem mestu. pokomentirati sempa v bistvu želel zgornji komentar o izvajalkah dela na domu,ki da nekatere posedajo po gostilnah in so vsedrugje kot pa tam kjer bi morale biti.ker je vedno tako,da ne gre metati v isti koš vseh,ki opravljajo tole delo bi bilo dobro,da Pelikan pove točno imena teh delavk.torej ločiti plevel od zrna.nekorektno je blatiti vse po vrsti,kajti tudi sam opravljam delo v isti bramži in lahko zatrdim,da je res požrtvovalno in terja celega človeka.so pa vedno bili in vedno bojo dobri in tisti malo manj dobri delavci kaj češ.

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    14. gost
      26.02.2013 ob 21:48 CSD gost

      meni se pa delavke na csd dopadejo, prave punce, če so sposobne - kaj je to ???, opravljajo to kar morejo. direktorica je pa vešča svojega dela, ni gužve, podatki so ažurni, sociala je pa problem , ker so penezi v igri. bodimo realni, ta zavod funkcionira

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.