https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Murskosoboški študenti razvijali svojo inovativnost

Murska Sobota, 19.10.2012 ob 9:00  

Spletni portal Pomurec.com je minulo sredo v sklopu projekta Te mika Evropa, ki ga sofinancira Urad vlade RS za komuniciranje, na Višji ekonomski šoli v Murski Soboti izvedel delavnico na temo Program za nova znanja, nove spretnostii in nova delovna mesta.


Program za nova znanja, nove spretnosti in nova delovna mesta je ena izmed sedmih pobud evropskih držav znotraj strategije "Evropa 2020", ki med drugim skuša spodbuditi ukrepe za zmanjšanje stopnje brezposelnosti in z novimi znanji spodbuditi ustvarjanje novih delovnih mest.

Delavnica je bila izvedena z namenom, da bi mlade opozorili na trenutno situacijo na trgu dela, na priložnosti, ki jih lahko izrabijo v času študija za svojo zaposlitev in na pomen inovativnosti in ustvarjalnosti pri dosegu želene zaposlitve in ustvarjanju novih delovnih mest. Izvedena je bila med študenti Višje ekonomske šole Murska Sobota.

Delodajalci največkrat iščejo ekonomiste

Zbranim je situacijo na trgu dela predstavila Branka Kuzma Smolič z Zavoda za zaposlovanje Murska Sobota, pri čemer se je osredotočila predvsem na mlade iskalce zaposlitve. Po njenih besedah je v Pomurju med mladimi do 25. leta brezposelnih 11 odstotkov. Konec meseca avgusta je bilo med iskalci zaposlitve prijavljenih 842 diplomantov, povečanje števila teh pa na Zavodu pričakujejo z oktobrom. Diplomantov ekonomske smeri je bilo med iskalci zaposlitve v avgustu 231. Kljub temu, da delodajalci najpogosteje razpisujejo prosta delovna mesta za ekonomiste, pa jih je med iskalci zaposlitve prijavljenih mnogo preveč, še dodaja Kuzma Smoličeva.

Delodajalca je treba  nase opozoriti že s prošnjo za zaposlitev

Udeležencem delavnice je svetovala, naj izmed množice iskalcev zaposlitve skušajo izstopati že s samo prošnjo za zaposlitev ter poleg znanja in izkušenj tudi na tak način delodajalca opozoriti nase. Pomembno pri iskanju zaposlitve pa se ji zdi to, da mladi že v času študija izkoristijo priložnosti, ki bi jim lahko omogočile kasnejšo zaposlitev. Pri tem je izpostavila sodelovanje s potencialnimi delodajalci pri pisanju seminarskih in diplomskih nalog, opravljanju strokovnih praks in podobnega.

Inovativnost in ustvarjalnost bistveni za nova delovna mesta

V drugem delu delavnice so se prisotni posvetili ustvarjalnosti in inovativnosti, ki nosita velik pomen za ustvarjanje novih delovnih mest. Dr. Branko Škafar vidi problem ustvarjalnosti in inovativnosti v sami šoli. Kot pravi, ustvarjalnost posameznikov šola zatira, saj od šolarjev zahteva, da morajo biti poslušni, imeti roke na hrbtu in čim manj govoriti. Po njegovem mnenju  problem Slovencev ni v idejah: "Ideje še imamo. Slovenci smo svetovni prvaki v idejah. Problem je priti od ideje do inovacije." Zato je po njegovih besedah stanje v regiji takšno, kot je, in dodaja: "Tu inovativnost ni cenjena, drugačnost pa je zelo kaznovana in te vleče nazaj dol, če izstopaš".

Udeleženci delavnice so ustvarjalnost in inovativnost skušali pokazati pri oblikovaju prošnje za zaposlitev, iskanju podjetniških idej in pri prodaji ekoloških pridelkov. Med idejami za inovativno prošnjo za zaposlitev so se izoblikovali tudi predlogi o prošnji v obliki zvočnega posnetka s predstavitvijo iskalca zaposlitve ali videoposnetek, spletna stran s profilom iskalca zaposlitve, Power Point predstavitev in predstavitev delodajalcu v obliki zloženke.

Telefoni in računalniki, ki se napajajo preko sončnih celic?

Udeležencem delavnice so se porodile razne podjetniške ideje, med drugim tudi brezžična elektrika, avto na vodik, upravljanje vozila preko Garmina, ki bo vozilo sam pripeljal do cilja, varčni telefoni in računalniki, ki bi se napajali preko sončnih celic.

Prodaje ekoloških pridelkov pa bi se udeleženci delavnice lotili z oglaševanjem preko spletne strani in družabnega omrežja, na šolah bi izvajali zanimiva predavanja z degustacijami, degustacije bi izvajali na sejmih, direktno bi prodajali od vrat do vrat, kupce pa bi skušali dobiti tudi preko oglaševanja na projicirnih zaslonih na stavbah.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

...........................

Slovenija je s 1. majem 2004 postala članica Evropske unije.

Objava je sestavni del finančne podpore programa, s katerim želi slovenska vlada prispevati k obveščenosti, razumevanju in javni razpravi o članstvu v EU ter o vseh posledicah članstva za življenje slovenskih državljanov in državljank.

 Program obveščanja izvaja Urad vlade RS za komuniciranje.

http://evropa.gov.si

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      19.10.2012 ob 11:53 dedo gost

      ''Udeležencem delavnice so se porodile razne podjetniške ideje, med drugim tudi brezžična elektrika, avto na vodik, upravljanje vozila preko Garmina, ki bo vozilo sam pripeljal do cilja, varčni telefoni in računalniki, ki bi se napajali preko sončnih celic.'' IN TAU JE VAN INOVATIVNOST??? Pa tau so študenti ali kakšni osnovnošolci:) Enkrat san se udeležil enoga krožka v osnovni šoli zaradi prakse na faxu in tan so deca iz 6 razreda o takšnih inovacijaj gučali:)

      7 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      19.10.2012 ob 16:10 Carlos gost

      Pravljični krožek. :))

      5 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      19.10.2012 ob 18:48 študent gost

      to je kao nekši študij tu? Tak zgledne kak kakša OŠ varjanta

      4 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      19.10.2012 ob 20:38 tik - tak gost

      pa to je , da sam prfoksi pokasirajo , vejo pa tolk , da v karatkem se bo razvija nuklearni program , pa smo se zbudl

      3 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      19.10.2012 ob 20:54 Gost ? gost

      Menite, da so nekateri bolj izobraženi ki imajo pred imenom naziv dr. po vašem mnenju bolj nori od vas kateri na žalost takšne izobrazbe nimate!. Verjetno se tolažite s tem, da užalite skupino normalnih ljudi, ki se izobražujejo..namesto, da bi bili na poti proti cilju izobraževanja! Takrat se oglasite in komentirajte! S polno glavo ter zavestjo in ne s prazno!! Žalostno za vas res...

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      19.10.2012 ob 21:05 Dado gost

      Vsi drugačni vsi enokrapravni! Res nevem zakaj ste se spravli na skupino študentov... pa si poglejte srednješolske dijake na šolah kako izgledajo pa potem povejte!

      5 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      19.10.2012 ob 21:08 Carlos gost

      Nihče nima nič proti šolanju. Žal pa so takšne variante, ko so se odprli razni VŠ oddelki v MS, Lendavi, Slovenski Bistrici, ... so razvrednotili naše šolstvo. Pa naj povedo, kam lahko gredo s to šolo? To je šola za stare borce z državno službo, da si povečajo plačo. Pa naj me spomni kdo, če bi lahko še komu prišla prav. Znanja tu ni in to priznavajo tudi študentje, ki končajo to šolo in se zaposlijo na "zavodu za zaposlovanje". Žal.

      1 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      19.10.2012 ob 21:28 doktor gost

      Eni pač nemajo penez za visoko izobrazbo in tega je vse več in več (zahvala državi). Vi kere ste pa zaj tu glasni pa me zanima kje boste čez 5 ali 10let. Glede delovnih mest pa lahko vsaki dan zasledite v poročilih da nikjer v Sloveniji ni dela pa tudi širše... Dedo zgleda ka še nejsi bil niti v podalšanjem bivanju ka tu neke pametuješ o krožkih, gle za tebe je inovacija nova pamet mogoče jo kje na bolhi najdeš al pa na soboške tržnice. Ko si bil ti v 6.razredu si s prstom komaj odkrival slovenijo tako da ne pametuj kot da bi bil nek profesor znanoste. P.S. Lepo delo s strani študentov VSŠ MS še tako naprej in se bo v pomurju marsikaj izbolšalo ;)

      7 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      19.10.2012 ob 23:02 Carlos gost

      Doktor, pa ti verjameš v to kar si napisal?

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      20.10.2012 ob 10:12 gost - dedo gost

      Jaz sem rpred kratkim oddal diplomsko. Ampak to raziskovanje ali kaj je,,,to je na osnovnošolski ravni. In to pravim kot diplomant uni mb!

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      20.10.2012 ob 10:58 boy gost

      Zamisel je bila predavateljeva.. študenti si ne morejo izmišljati kar tak nekakšnih delavnic..

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    12. gost
      22.10.2012 ob 16:41 00000 gost

      rejsan nemate drugoga dela kak kritizerate?

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.