https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Skulptura iz zeliščnega gaja v Kamencih krasi tudi ameriško ambasado v Ljubljani

Kamenci, 24.10.2012 ob 18:00  

Skulptura, ki upodablja romske plesalce, je ameriškega ambasadorja ob obisku Kamencev tako navdušila, da si jo je zaželel imeti tudi sam.


Poleti so umetniki iz Slovenije in tujine na kiparskem taboru v Kamencih ustvarjali skulpture iz starega železa. Umetnine, ki upodabljajo simbole iz romske kulture in preteklosti, so postavljene na ogled v zeliščnem gaju v Kamencih in so dopolnile zbirko že obstoječih skulptur iz prejšnjega tabora.

Zeliščni gaj s skulpturami si je avgusta v Kamencih ogledal tudi ameriški ambasador Joseph Mussomeli, ki je vrgel oko na eno izmed umetnin in si jo zaželel imeti na ameriški ambasadi v Ljubljani. Ustvarjalec izbrane umetnine Tibor Frančič in prebivalci Kamencev so se zato odločili, da ambasadorju podobno skulpturo tudi podarijo. Frančič jo je izdelal v nekoliko povečani različici, pred dnevi pa so jo v Ljubljani tudi predali Mussomeliju.

Ludvik Levačič ob skulpturi Tiborja Frančiča, ki je navdušila ameriškega ambasadorja.

Gre za skulpturo poimenovano Flowers of One Garden. Upodablja pet otrok, ki se držijo za roke in plešejo in predstavljajo strpnost in ljubezen, v sredini je sončnica kot simbol prijateljstva in duhovne obogatitve, kolo, na katerem »plešejo« plesalke pa simbolizira romsko nomadsko preteklost, hkrati pa predstavlja Kamence kot kulturno križišče.

Predstavniki iz Kamencev in povabljeni gostje so se tako pred dnevi zbrali na ameriški ambasadi v Ljubljani, kjer so ob glasbi in plesu muzikantov in plesalk iz Kamencev navdušenemu Mussomeliju predali umetnino.

Forma vivo v Kamencih so letos dopolnile nove umetnine.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. marija
      29.10.2012 ob 19:13 marija

      Lahko ste ponosni na sebe.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.