https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Zemljiški posli v Beltincih: 1,5 milijona evrov končalo v zasebnih žepih?

Beltinci, 25.10.2012 ob 11:00  

Roberta Časarja, nekdanjega predsednika uprave Luke Koper bremenijo sporni nakupi zemljišč in gradnje po vsej Sloveniji, je poročala TV Slovenija.


Šest milijonov za zaščiteno zemljišče v Beltincih

Roberta Časarja, obtoženega prejemanja podkupnin na račun zemljišč, ki jih je Luka Koper pod njegovim vodenjem kupila v Sežani, težijo tudi domnevno sporni nakupi v Prekmurju, je včeraj poročala TV Slovenija. Eden večjih je odkup zemljišč v Beltincih, za katere so v Luki takrat odšteli okoli šest milijonov evrov.

"Za vodenje postopkov odkupa zemljišč v Beltincih je Luka leta 2007 najela podjetje Inženiring Graj iz Murske Sobote. Prek fiktivnih poslov naj bi več kot milijon in pol evrov, ki jih je Luka nakazala Graju, nato končalo v zasebnih žepih," poroča MMC.

Nezazidljiva kmetijska in zaščitena zemljišča, katerih prekvalifikaciji ministrstvo za kmetijstvo ostro nasprotuje,  je Časarjeva ekipa kupila sicer brez privolitve nadzornega sveta Luke. Na zemljišču, ki bi lahko prinesla številna delovna mesta, zdaj zemljo še vedno obdelujejo kmetje, ki so zemljišča prodali Luki, a jim jih ta zaradi nezazidljivosti daje v najem.

Za "vikendico" v Lendavskih goricah Časar postal kmet

Jeseni 2007 je Robert Časar isti dan, ko je Luka Koper podpisala pogodbo za nakup zemljišč v Beltincih, podpisal tudi pogodbo, s katero si je kupil osem tisoč kvadratnih metrov veliko parcelo v Lendavskih goricah. Na območju, kjer je sicer prepovedano graditi objekte, večje od 50 kvadratnih metrov, izstopa Časarjeva zidanica, velika skoraj 200 kvadratnih metrov. Kot poroča MMC, je za dozidavo prvotno manjšega objekta za spravilo pridelka, moral Časar predložiti potrdilo o statusu kmeta, ki se je tako ob vodenju Luke Koper v Lendavi intenzivno ukvarjal z vinogradništvom, v slovenski Istri pa obdeloval večji oljčni nasad. Brez statusa gradnja velikega objekta v Lendavskih goricah namreč ne bi bila možna.

Črnogradnja tudi Časarjeva hiša v Portorožu

Popolnoma čista pa po poročanju MMC-ja ni tudi gradnja Časarjeve hiše v Portorožu. Zaradi neizpolnjevanja velikosti gradbene parcele, mu je upravna enota vlogo za gradbeno dovoljenje zavrnila. Zdaj, ko mu za vrat dihajo inšpektorji, pa si Časar prizadeva hišo legalizirati, zato je v zadnjih dneh kupil tudi sosednjo parcelo.

Pred sodnimi rubeži pa se je po poročanju omenjenega portala Časar priročno zavaroval s tem, da je v zemljiško knjigo za objekta v Lendavi in Portorožu prikazal hipoteko.

    Komentarji

    1. gost
      25.10.2012 ob 11:04 Čika-pajo gost

      Od Prekmurskoga kmeta so odkupovali zemljo za 3,5 eur/m2 realna cena bi pa morala biti vsaj 2-10 krat večja pa še vedno nebi dosegla cene katero dosegajo na Gorejnskem ali drugih bogatejših delih Slovenije. Siromak vedno ostane siromak

      9 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      25.10.2012 ob 13:21 gost gost

      Na podoben način so v Sloveniji spravili v privat žepe STOTINE MILIJONOV in se še vedno prosto sprehajajo okrog. Še huje. Nekateri celo dobivajo priznanja za velike dosežke, managerje leta in vse sorte. Očitno je, da si v tej družbi najbolj cenjen, če veliko ukradeš. Več ko ukradeš, bolj si cenjen.

      9 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. PREKMUREC
      25.10.2012 ob 13:22 PREKMUREC

      Čika ge se s tebof čista strinjan. Siromak ostane siromak. Izkoriščali so nevednost na drugi strani pa razpolagali z informacijami štere nebi smele iti iz Luke. Podjetje je tak preplačalo zemlo. Če bi direktno kujpilo bi cena bila tak kak je za njou plačo preprodajalec.

      7 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      25.10.2012 ob 13:51 gost gost

      Saj zemlja spolh ni bila bistvena. Bistveno je bilo, da so imeli način, da so lahko nekam nakazali denar. To je bistvo. Kot pri vseh drugih podobnih poslih. Da nekam spravijo denar iz firme.

      6 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      25.10.2012 ob 19:30 baba mara gost

      Nevejn, ka naj napišem. Pritisk mi je naraseu, ka me lekaj kap zadene. Pa rejsan v naši lejpi Sloveniji nemamo nikšega poštenega politika ali vodstvenega delavca. VSI SAMO KRADNEJO pa si punijo žepe. Čudo ka mi raja ne pocrkamo s temi plačami in penzijami. LEPO PROSIM, NAJ SE NAJDE NEŠČE KI BO SRMAŠKO PREKMURJE ZENAČIL Z OSTALO SLOVENIJO. Cararju pa vse vzeti pa v čuzo z njim!

      3 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      26.10.2012 ob 8:57 lepi gost

      Vse lepo in prav ker tako veleva zakon in sistem lopovščine da se lahko krade, in ta zakon oz. sistem ne bodo nikoli spremenili ki je bil leta 1991 sprejet z strani politikov, katerim je Evropska unija narekovala kako treba državo uničit in pokrsti. to je DIKTATORSKI KAPITALIZEM

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      26.10.2012 ob 9:35 beltincar gost

      Itak nede obsojen, pejneze pa njeme ostanejo

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      26.10.2012 ob 9:39 gost gost

      Tau pa mas prav !!!!!

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      26.10.2012 ob 19:14 čiko gost

      če se kdo spomli je ta omenjena firma -graj- dala vsem lastnikom papir ge je bil podpisani še eden veljak kateri pa se je potli zgučaval na vse možne načine ka on s pejnezami nema nič ampak se je mi šlo samo za razvoj občine.Samo eden takratni svetnik se je takrat boro za ceno tou je bil Mesaričov Vanek .

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      26.10.2012 ob 21:10 Čika-pajo gost

      Ja rejsan se je vanek boro za ceno pa nej za vas ampak za sebe. Vsei keri so mogli so prek poznanstva prišli do večje cene samo sirotinja je dobila ka so ji pač milostno dali.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      27.10.2012 ob 2:51 evropa gost

      Tak dalec smo prisli , ka se vec ne spomnijo , ka so se zgucavali .

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    12. gost
      27.10.2012 ob 2:56 pozar gost

      Resna se lejko iz prekmurskoga cloveka delajo norca, ali dugo se nedo .

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    13. gost
      27.10.2012 ob 2:58 sodnik gost

      Preklejto mas prav.

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    14. gost
      29.10.2012 ob 22:13 čiko gost

      pajo - san neman zemlje pa ne navijam za Vaneka ,če bi pa malo poznal ozadje ne bi pisal v smisli ka se je boro samo za sebi ,če bi se boro za sebi bi šel k graji in bi se znjim zgučal za ceno telko pa ga že poznan,zaj so si pa bar nešterni zborili boljšo ceno po mojem poznavanji še izdak premalo-ceno.Meni je bole motilo ka se je v tou zadevo vmejšal funkcionar po mojem bi on mogel biti na Vanekovem mestu in ljudem povedati ka je tou prenizka cena in ka pri takšnem poslu lajko istržijo boljšo ceno nej pa ka se podpiše zraven Graja z nazivom ......šteromi bi ljudje mogli verjeti.Tou je po mojem zavajanje.Za kunec pa samo nekaj -nišče nemre nikoga prisiliti ka oda svojo zemljo ,če jo odaš prepoceni si si san kriv Graj je bil kupec imel je pare in je kupil .konec

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.