https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Na Pušči ni primera tuberkoloze, v Beltincih pač

Pušča, 27.10.2012 ob 8:00  

Zaradi primera tuberkoloze v Beltincih med Romi je zavladal preplah tudi med Romi na Pušči.

Zato sta Zveza Romov Slovenija in Svet Romske skupnosti včeraj v KS Pušča priredili predavanje o "tuberkolozi", saj so krajani iz prve roke želeli slišati nekaj o omenjeni bolezni in seveda kar jih je najbolj zanimalo, če obstaja primer tuberkoloze v njihovem naselju.

Ker je v prejšnjem tednu zavladala panika in preplah med Romi na Pušči zaradi primera tuberkoloze med Romi v Beltincih, je dr. med. Simona Slaček z pljučnega oddelka murskosoboške bolnišnice spregovorila nekaj besed o omenjeni bolezni in zagotovila, da sta panika in preplah v KS Pušča odveč, saj ni nobenega bolnika oziroma primera z omenjeno boleznijo iz KS Pušča.

Kakšna bolezen je tuberkuloza?

Tuberkuloza ali jétika je okužba z bakterijo Mycobacterium tuberculosis, ki najpogosteje okuži pljuča (pulmonarna tuberkuloza), lahko pa okuži tudi centralni živčni sistem (meningitis), limfatični sistem, obtočila (miliarna tuberkuloza), urogenitalni sistem, kosti, kožo (kožna tuberkuloza) in sklepe.

Tuberkuloza je najpogostejša večja nalezljiva bolezen danes. Z njo sta okuženi približno dve milijardi ljudi ali tretjina vsega svetovnega prebivalstva. Z njo se vsako leto na novo okuži približno devet milijonov ljudi, obenem pa vsako leto umreta za posledicami tuberkuloze dva milijona ljudi, predvsem v državah v razvoju.

Tuberkuloza je v Sloveniji še vedno pogosta bolezen. Čeprav se število bolnikov iz leta v leto zmanjšuje še vedno odkrijejo 350 primerov letno. Če jo pravočasno prepoznamo in ustrezno zdravimo, je popolnoma ozdravljiva. Z izolacijo kužnih bolnikov in zdravljenjem bolezni se veriga prenosa tuberkuloze prekine.

Več fotografij v spodnji galeriji...

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.