https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Pomurski vodovod - sistem A : Župani naj se nehajo vmešavati v projektiranje

Lendava, 30.10.2012 ob 10:00  

Na včerajšnji tiskovni konferenci so v Eko-parku v Lendavi podali informacije o stanju na projektu Oskrba s pitno vodo Pomurja – sistem A. Zapleta se pri pripravi projektne dokumentacije, odloča se o upravljavcu.


Javno podjetje Eko-park iz Lendave je bilo leta 2010 izbrano za upravljavca sistema A pomurskega vodovoda. Skrbelo naj bi za upravljanje vodovodnega omrežja občin UE Lendava, in sicer poleg Lendave še za občino Črenšovci, Dobrovnik, Kobilje, Odrance, Turnišče in Veliko Polano.

Nekatere občine pa izražajo pomisleke o Eko-parku kot edinem upravljavcu, zato so pred dnevi štiri občine UE Lendava pridobile mnenje Ministrstva za kmetijstvo in okolje, da sistem lahko upravlja več upravljavcev, zato so predlagale sklenitev aneksa, s katerim bi namesto enega upravljavca imenovali sedem upravljavcev sistema A.

Eko-park kot edini upravljavec sistema A?

Kljub temu, da se tudi ob takem načinu upravljanja porajajo mnogi dvomi, pa je Eko-park na včerajšnji tiskovni konferenci predstavil dva predloga. Kot je pojasnil direktor Eko-parka Jožef Gerenčer, bi po prvem Eko-park d.o.o. prevzel upravljanje sistema A v skladu z vsemi podpisanimi dokumenti ter upravljal s celotnim sistemom v  vseh občinah UE Lendava in ostal vodja projekta  sistema A. Pri tem pa zahteva, da se pred oddajo vloge uredijo vsa pravno formalna razmerja med občinami UE Lendava in bodočim upravljavcem ter, da se Eko-parku prepusti strokovno vodenje projekta v celoti, brez političnega vmešavanja posameznih županov v strokovna vprašanja vezana na projekt.

Vsaka občina upravlja na svojem območju?

V kolikor se občine z Eko-parkom kot edinim upravljavcem sistema A ne bi strinjale, pa predlagajo upravljanje po domicilnem principu, kjer bi vsaka občina upravljala z omrežjem na svojem ozemlju in s tem tudi prevzela vso odgovornost za funkcioniranje sistema. Pri tem predlogu bi Eko-park v projektu ostal kot upravljavec omrežja na območju Občine Lendava, vključno z vodnim virom Gaberje, brez vodnega vira Turnišče. V tem predlogu se  Eko-park zavezuje, da bo do sredine leta 2013 pripeljal vodo iz vira Gaberje na mejo Občine Lendava, s čimer bodo vsem občinam UE Lendava dobavili količino pitne vode v skladu s pridobljenimi vodnimi pravicami.

Spomladi bi že lahko začeli graditi

Eko- park je projekt je sicer pripeljal tako daleč, da bi pred predajo vloge za sofinanciranje bilo potrebno le še  urediti popravke dokumentacije v skladu s hidravliko in recenzijo, popravkom prilagoditi študijo izvedljivosti in vlogo, formalno-pravno izpeljati postopke za imenovanje upravljavca ter pridobiti manjkajoča gradbena dovoljenja, kar pa je po besedah vodje projekta Branke Bensa možno urediti v zelo kratkem času. Kot pravi, bi lahko, v kolikor pri postopku javnega naročanja ne bi bilo zapletov, spomladi že gradili.

Župani naj se ne mešajo v projektiranje

Kot so se strinjali direktor Eko-parka Jožef Gerenčer, vodja projekta Branka Bensa in namestnik vodje projekta Stanko Gjerkeš, je Eko-park po obeh predlogih sposoben projekt uspešno pripeljati do konca, a le, če jim bo omogočeno strokovno vodenje projekta. Kot je povedal Stanko Gjerkeš, se na omenjenem projektu posamezni župani preveč vmešavajo v samo projektiranje, pri čemer postavljajo neuresničljive zahteve in s tem onemogočajo delo projektantom in zavirajo realizacijo projekta.

Več fotografij v spodnji galeriji...

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.