https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Ob dnevu reformacije

31.10.2012 ob 9:30  

Danes je dan reformacije. Slovencem je reformacija prinesla prvo knjigo v slovenskem jeziku in prvo imenovanje pojma Slovenec.

Reformacija je bilo versko, kulturno in politično gibanje v 16. stoletju katerega cilj je bila preureditev rimskokatoliške Cerkve. Družbenopolitične razmere v srednjem veku so bile vse manj kot ugodne za tedanje prebivalce. Turški vpadi, kmečki upori, širjenje bolezni, visoki davki vse to je povzročilo, da so bili revni še bolj revni, fevdalci nezadovoljni, pridružili so se tudi meščani in kmetje. Na drugi strani pa je bila Cerkev, ki je bogatela. Pobirala je odpustke, slavila relikvije ... Vse to so bili vzroki, ki so povzročili reformacijo rimskokatoliške Cerkve.

Njen glavni začetnik je bil nemški duhovnik Martin Luther, ki je 31. oktobra 1517 na vrata cerkve v nemškem mestu Wittenberg pribil list s 95 tezami, s katerimi je obsojal tedanje ravnanje rimskokatoliške Cerkve. Glavna spodbuda za to dejanje je bilo prodajanje odpustkov in cerkvenih služb, s katerim je Cerkev želela zaslužiti denar za gradnjo Bazilike sv. Petra v Rimu. Luther je sprva zahteval le reformo katoliške cerkve, ker pa ga je ta zavrnila, se je oblikovala nova cerkvena organizacija, luteranska cerkev. Leta 1517 je profesor teologije Martin Luter na vrata cerkve v Wittenbergu v Nemčiji obesil 95 tez o potrebni prenovi Cerkve. S tem se je začelo reformno gibanje, ki je privedlo do nastanka novih cerkva: luteranske oz. evangeličanske cerkve, Zwinglijeve ter Kalvinove reformirane cerkve in anglikanske cerkve v Angliji.

Na Slovenskem osrednja osebnost Trubar

Primož Trubar je osrednja osebnost slovenskega protestantizma v 16. stoletju in hkrati najpomembnejša osebnost v razvoju temeljev za oblikovanja slovenskega naroda. S prvo knjigo, napisano v slovenskem jeziku, je začetnik slovstva v slovenskem knjižnem jeziku, poleg tega njegovo delo pomeni podlago za začetek zgodovinopisja v slovenščini, teoloških in filozofskih razprav in prvih pravnih besedil našem jeziku.

S Trubarjem se začenja javna raba imena Slovenci in razglašanje enovitosti pripadnikov slovenstva ne glede na ločujoče deželne meje. Trubarjevo delo je ustvarilo temelje za postopno razvijanje slovenskega naroda, miselno ozaveščanje o slovenskem narodu in njegovih zahtevah ter sprožanje moči za uresničevanje zastavljenih ciljev. Razumevanje in spoštovanje njegovega dela je izhodišče za prepoznavno in neuničljivo narodno samobitnost, s katero se Slovenci enakopravno vključujemo v najnovejše evropske in svetovne povezave.

Največ protestantov v Prekmurju

V Sloveniji je največ pripadnikov evangeličanske cerkve, večina jih živi v Prekmurju. Tukaj se je največ protestantov ohranilo zato, ker je ozemlje v 16. stoletju spadalo pod Ogrsko, kjer je večina prebivalstva sledila veri svojih protestantskih zemljiških gospodov. V Sloveniji dan reformacije kot državni praznik praznujemo od leta 1992.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. smrt
      31.10.2012 ob 18:18 smrt

      Joj ka njin pomejni te Trubar ?

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      31.10.2012 ob 19:26 PREKMURSKI ZET gost

      Lep praznik vam želim evangeličani!

      3 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      31.10.2012 ob 20:59 gost gost

      Tudi sedanja RKC bi rabila eno močno REFORMACIJO. Eni popi so čistar zgübili kompas. Samo še za pejneze se jin gre. Vsa čast tistin poštenin ki pa nemrejo nikaj napraviti ka je cejli vrh RKC pokvarjeni.

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.