https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

POM-PLUS

KTD Črenšovci - poskrbijo, da vam tudi pozimi ni dolgčas

Črenšovci, 6.11.2012  

Gledališko-koncertni abonma, otroški gledališki abonma, martinovanje, našivavanje in še kaj. Kulturno-turistično društvo Črenšovci poskrbi, da je kultura zelo živa in povezovalna tudi v hladnih jesenskih in mrzlih zimskih dneh.

V rubriki POM-PLUS vsak torek objavljamo pogovore s predstavniki pomurskih nevladnih organizacij, fundacij, društev, klubov in zavodov ter predstavljamo njihovo delovanje, POM-PLUS pa razkriva tudi posameznike, ki širši javnosti zaradi narave svojega dela niso znani.

Kulturno-turistično društvo Črenšovci vključuje okrog 70 članov, ki se aktivno vključujejo v  dejavnosti številnih sekcij (ljudske pevke upokojenke, ljudski godci, skupina Črensa, folklorna skupina, gledališka skupina, likovna sekcija). Programsko uspejo skozi leto uresničiti okrog 50 prireditev, saj tudi v hladnih jesenskih večerih pripravljajo za krajane, občane in goste od drugod bogat program.

Vrhunec leta predstavlja Jenamena fest

Najobsežnejši in najodmevnejši projekt Kulturno-turističnega društva je vsako leto gotovo Jenamena fest, festival rokodelstva, starih obrti, kulture in kulinarike, ki je v letošnjem letu potekal kar ves teden. Člani društva so izjemno ponosni in veseli, da jim s skupnimi močmi uspeva Jenamena fest-u vedno znova dati pomembno vsebinsko težo, saj v sklopu festivala potekajo številne kulturne prireditve, ki so med obiskovalci tudi izjemno dobro sprejete.

Izdali že tretjo knjigo v zbirki Inda

Kot so povedali člani društva, pomemben del poletnega festivala predstavljajo predstavitve starih obrti na stojnicah, delavnice za otroke, zadnji dve leti pa tudi izdaja knjižnih publikacij, s katerimi pomembno prispevajo k ohranjanju kulturne dediščine. Tako so lansko leto izdali kar dve knjižni publikaciji, in sicer o oblačilni kulturi v občini Črenšovci (Inda smu se pa v Čerensovcaj tak gor spravili, te smu pa plesali …) in o malem rihtarju ali bovjašu (Inda je po Čerensovcaj bovjaš hodo pa valištre okrog noso …). Ob letošnjem Jenamena fest-u so izdali v zbirki Inda knjigo z naslovom Inda smu se pa v Čerensovcaj tak na velko pa veselo ženili, v kateri so opisani običaji pred, med in po poroki nekoč. Knjižna publikacija prinaša tudi ugotovitve, ki so jih izpeljali na podlagi analize poročnih knjig, zapise o gostüvanju, ki so jih našli v Kleklovih Novinah, Kalendarju srca Jezušovega, zbrane stare nagovore ob spremljajočih dogodkih na prekmurski gostiji, 14 intervjujev, pesmi in fotografski material.

Gledališko-koncertni abonma prežene dolgčas v dolgih zimskih večerih

V jesenskem in zimskem času že 6 let člani društva organizirajo gledališko-koncertni abonma, v sklopu katerega v sodelovanju z Občino Črenšovci občanom in gledalcem od drugod, kot zatrjujejo v društvu, po izjemno ugodni ceni omogočijo ogled 5 gledaliških predstav in enega koncerta. Kot poudarjajo, so predstave, ki jih vključujejo v gledališko-koncertni abonma kvalitetne, saj sta nenazadnje vsako leto vsaj dve od predstav tudi profesionalni (letos predstava Panonec in morje v izvedbi Gorazda Žilavca in presenečenje, poleg tega tudi Valentinov koncert pevskega zbora Vita iz Lendave).

Na ta način želijo občanom, ki so sicer oddaljeni od gledaliških ustanov v mestnih središčih, omogočiti spremljanje gledaliških predstav. Kot so nam povedali, je nekaj mest v dvorani še na voljo, več o programu in vpisu pa si lahko pogledate na njihovi spletni strani www.jenamena.si.

Gledališki abonma tudi za najmlajše

Člani društva, kakor tudi občani, so izjemno zadovoljni, da so letos uspeli prvič organizirati tudi otroški gledališki abonma, v okviru katerega ponujajo otrokom in staršem iz Občine Črenšovci na ogled 5 otroških gledaliških predstav. Ker so otroci iz podeželja deležni bistveno manj gledaliških predstav kakor tudi gledališke vzgoje, želijo v društvu tudi tamkajšnjim otrokom omogočiti ogled njim primernih gledaliških predstav in jih s posebnimi gledališkimi listi spodbujali tudi k ustvarjalnosti.

Martinovanje, našivavanje, priprava komedije in še kaj

V jesenskem času se člani društva srečujejo v sekcijah društva in se pripravljajo na nastope. Člani sekcije za našivavanje v jesenskem in zimskem času pripravijo nove izdelke za spomladanske razstave, gledališčniki se bodo lotili uprizoritve komedije (razširjenega skeča), ki bo na ogled tudi v okviru gledališko-koncertnega. Tudi letos pa bodo v sodelovanju z domačimi vinogradniki pripravili pred kulturno dvorano v Črenšovcih Martinovanje, na katerem se bodo poleg »uprizoritve krsta mošta« predstavili tudi najmlajši, obiskovalci pa si bodo lahko tudi spajali kruh.

Njihov trud ni ostal neopažen

Letos je Kulturno-društvo Črenšovci prejelo tri priznanja, ki predstavljajo potrditev dejstva, da društvo s svojim delovanjem pomembno prispeva k ohranjanju kulturne dediščine. Maja so tako prejeli občinsko nagrado Občine Črenšovci za delovanje na kulturnem področju, ob Jenamena festu so prejeli posebno priznanje Javnega sklada za kulturne dejavnosti Republike Slovenije za pomemben prispevek k ohranjanju dediščine kraja in septembra ob organizaciji mednarodnega simpozija še mednarodno plaketo za vzorno ohranjanje in negovanje kulturne dediščine. Na vsa priznanja so izjemno ponosni in ob tem poudarjajo, da je pridobitev le-teh zasluga številnih, ki jih pri njihovem delu podpirajo in jim na različne načine pomagajo.

Družina kulturoljubnih posameznikov

Člani Kulturno-turističnega društva Črenšovci tvorijo veliko »družino kulturoljubnih posameznikov«, ki jih aktivnosti društva povezujejo na poseben način skozi celo leto. Kultura jim predstavlja način življenja, zato se vseh projektov lotevajo z veliko mero odgovornosti in z veliko dobre volje. In kot sami pravijo: »Dokler je tako, se za družabno in kulturno življenje v Črenšovcih ni bati.«

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.