https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GOSPODARSTVO

Ponudbe za nakup Pomurke oddala tri slovenska podjetja

Murska Sobota, 06.11.2012 ob 14:07  

V zakonskem roku, ki se je iztekel 31. oktobra, so za nakup Pomurke kot celote prispele tri ponudbe, vse so od slovenskih podjetij.Kdo jih je dal in kakšne so, stečajna upraviteljica Alenka Gril ne želi povedati, napoveduje pa, da bo z vsemi ponudniki srečala v dneh tednih. Dražba Pomurke naj bi bila najpozneje januarja 2013.


Kot je za STA povedala Grilova, bo v pogovorih s ponudniki razjasnila še nekatere zadeve in preverila njihove zadnje ponudbe, nakar bo ločitvenim upnikom predlagala svojo odločitev, oni pa bodo povedali, ali z njo soglašajo.

"Če bodo, bom sodišču predlagala prodajo na dražbi po ceni najvišje ponudbe, potem pa steče postopek prodaje, kot veleva zakonodaja. Seveda pa se javne dražbe lahko udeleži vsak interesent, tako tisti, ki je dal nezavezujočo ponudbo, kot vsak drugi," pravi stečajna upraviteljica.

Ali bodo ločitveni upniki, torej banke, pristali na ponudbe, Grilova noče ugibati, ker ima, kot pravi, vsaka banka svoje načrte, bliža se tudi konec leta in od strategije bank in njihovega pristopa k reševanju terjatev v stečajih je odvisno, ali bodo želeli postopno zniževanje cene ali pa znižanje, kot ga navsezadnje omogoča zakon, torej na 50 odstotkov ocenjene vrednosti.

Na vprašanje, kako resni so lahko kupci, če pa si obrata - razen pomurskega podjetja Osem - ni ogledalo nobeno slovensko podjetje in ali ne gre za slamnata podjetja, za katerimi stojijo tujci, Grilova odgovarja, da nezavezujoče zbiranje ponudb nikogar ne zavezuje, sicer pa so podatki o cenitvah, nepremičninah in opremi vsem dostopni na spletu. "Ocenjujem, da so od teh treh vsi resno izkazali namere za nakup, je pa vprašanje, ali se bodo pojavili na dražbi," je dodala Grilova.

Kot je znano, je lastnik podjetja Osem Miro Flisar, ki ima od novembra 2010 v najemu Pomurkin obrat za izdelavo paštet in mesnih konzerv, že pred časom potrdil, da je oddal nezavezujočo ponudbo za Pomurko, razdeljeno po delih oziroma obratih.

Tudi Flisar ni želel govoriti o višini ponujene kupnine, sklepal pa je, da bi morala tudi za Pomurko kot celoto veljati za približno 40 odstotkov nižja vrednost kot pred tremi leti, saj je bil tudi njihov obrat ob zadnji prijavi na razpis v okviru zakona o razvojni pomoči Pomurju ocenjen približno 40 odstotkov nižje kot pred tremi leti. Flisar je še predvideval, da bi bili kupci zaradi padca cen nepremičnin in slabo vzdrževane opreme najverjetneje pripravljeni plačati največ deset, realno pa pet milijonov evrov.

Pomurko so januarja letos prodajali za 21 milijonov evrov, vendar zanimanja ni bilo, pred dvema letoma ocenjena vrednost celotnega Pomurkinega premoženja pa je bila 24 milijonov evrov. Pomurko si je v času od stečaja ogledalo najmanj deset kupcev iz Italije, Madžarske, Izraela in Turčije.

STA

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      06.11.2012 ob 22:56 gost gost

      Itak, sedaj bi vsak hotel Pomurko zastonj. Pa kaj še ?! Pa še po delih bi jo rezali. Pa še plača se jim naj , da jo bodo imeli. Res bo morala raja vzeti pravico v svoje roke in nekaj tajkunov obesiti na drevesa po mestu v opomin drugim.

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.