https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Robertina Ratko - Rominja, ki je podrla stereotipe

Murska Sobota, 09.11.2012 ob 7:00  

Navkljub predsodkom in diskriminaciji je izstopila iz povprečja in dosegla zastavljene cilje.


Sinoči je svojo pot do uspeha v Hiši Sadeži družbe predstavila mlada Rominja Robertina Ratko. Že od otroštva se je spopadala z nesprejemanjem s strani družbe, in to le zaradi svoje narodnosti. Čeprav so jo mnogokrat zavračali, se je kot redka Rominja izšolala in je danes zaposlena na romskem radiu Romic ter sodeluje na radiu Murski val.

Zaradi drugačnosti je trpela že kot otrok

Robertina se je rodila v preprosti delavski družini, ima še dve mlajši sestri. Osnovno šolo je obiskovala v Bodoncih, kasneje pa kot ena prvih Rominj v Puconcih. Že takrat je doživela šok – otroci je namreč niso sprejemali, še več, po krivici je bila skoraj vsakodnevno deležna nesramnih žalitev. »Ni pošteno, da ljudje vse Rome mečejo v isti koš. Zame je vsak človek drugačen po svoji osebnosti, pa kakšne koli narodnosti je,« je povedala Ratkova. Tako v otroštvu kot tudi kasneje v času šolanja jo je najbolj podpirala družina, ki jo je spodbujala k šolanju.

Robertina Ratko

Časi se spreminjajo, Rominje niso take kot nekdaj

Robertina si je ob koncu osnovnega šolanja želela postati medicinska sestra. Toda zaradi prigovarjanja šolske uslužbenke, ki jo je prepričala, da za zdravstveno šolo ni sposobna, se je vpisala v tekstilno poklicno šolo, kjer je končala program 3 plus 2 leti in si pridobila 5. stopnjo izobrazbe.

Z lastno vztrajnostjo je začela delati na radiu Murski val (Romskih 60 minut), kjer še danes dela že 12. leto, kasneje kot spremljevalka romskih otrok na šoli ter nazadnje na romskem radiu Romic. Dejavna je na mnogih področjih, kot pravi sama, pa vedno hoče doseči več. »Zmotno je prepričanje, da smo vse Rominje enake – da se zelo zgodaj poročimo, imamo otroke ter da nismo šolane. Nismo vsi enaki, nismo vsi taki, ki bi sedeli doma in čakali na denar.«

Po končanem šolanju je poslala mnogo prošenj in doživela mnogo zavrnitev, a je to ni ustavilo. Pred leti je otrokom iz neromskih družin nudila učno pomoč na domu. Tam so jo ljudje sprejeli zelo pozitivno: »Presenečena sem bila, da so me tako lepo sprejeli na domovih, kjer sem poučevala njihove otroke, pa čeprav sem jaz Rominja, oni pa ne.«

V svetu je veliko nevoščljivosti, tudi med Romi

Svojo narodnost spoštuje in se je ne sramuje: »Niti malo se ne sramujem, da sem Rominja. Z izobraževanjem in spoznavanjem svoje kulture in zgodovine sem na svojo narodnost še toliko bolj ponosna. Obžalujem edino, da se nisem bolj naučila romskega jezika.«

Glede na to, da je Robertina Ratko dosegla veliko več kot marsikateri Rom, obstaja poleg čestitk in odobravanja tudi veliko nevoščljivih pogledov. Vendar se s tem ne obremenjuje preveč, saj, pravi, nevoščljivost obstaja povsod, pa če si Rom ali ne. Najbolj jo moti stereotipno gledanje na Rome – da so vsi isti, da nočejo delati, da povsod delajo težave, da so umazani … S svojim delom je te stereotipne predstave podrla.  

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      09.11.2012 ob 8:41 nik gost

      Mislim, da se romi med sabo bolj gnjavite kot mi vas. Koliko vem je predvsem trenje med MUCOM in RUDAŠOM. Slišal sem tudi kar nekaj govoric kako so določeni dobili zaposlitev na tem vašem radiju (preko MUCA). GLEDE: ''da so vsi isti, da nočejo delati, da povsod delajo težave, da so umazani.'' Ravno danes ste glede tega še posebno zaščiteni. Folk si svoje že misli, ampak dela razlike! Sem bil doli v Srbiji, Bosni,... pa se poznam s profesorji in bog pomagaj kaj tam z njimi delajo! SKRATKA PUNCA JE VREDU, AMPAK MALO GA NAKLADA;) Taki članki so že stara fora;)

      10 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      09.11.2012 ob 9:22 žan gost

      jaz poznam še dosti več romov ka imajo dosti bolšo šolo kot tekstilno samo problem je v tem da na radio delajo ožja familija in prijatelji

      8 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      09.11.2012 ob 9:47 Nato gost

      Gospodje...malo več spoštljivosti do nam drugačnih prosim vsaj kar se tiče neposrednosti.

      5 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      09.11.2012 ob 10:43 Mnm gost

      Fajn, da si neromom pokazala, da vsi ne sidijo doma, ampak obstajajo delavni, moralni in urejeni romi. Sem že slišala Robertino na radiu in je zelo dobra voditeljica in govornica, tako da je primerna za to službo, ki jo opravlja. Možno, da ste ji nevoščeni:)

      13 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      09.11.2012 ob 13:27 dartmoor gost

      imam veliko romov prijateljev, in bi me človek naše sorte prej za J, kot pa rom!

      7 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      09.11.2012 ob 16:57 tejka gost

      živim zraven romov in lahko rečem,da so dosti boljši od nekaterih belih romov,vsi so zaposleni v Avstriji,hiše imajo zelo zrihtane,vedno so pripravljeni pomagati,skratka vesela sem da imam take sosede,

      9 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      09.11.2012 ob 17:16 gost gost

      gost - dartmoor gost - tejka To je verjetno ena oseba, ki naklada:) Pa kaj to koga briga??

      3 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      09.11.2012 ob 23:16 ko te šiša gost

      Tejka ti si ciganica!!!!! Domov si pelaj cigana krava zabita!

      0 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      09.11.2012 ob 23:22 ko te šiša gost

      dartmoor ti si še nej mel opravka z človekom naše sorte ka samo z ciganami očitno!! pa naš zakoj to????!!!!!!!!!!!!!!! Zato ka si cigoOOOOOOOOOOOOOOO!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

      0 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      09.11.2012 ob 23:28 1111 gost

      ko te šiša AJ IDI SPAT KA MALO K SEBI PRIJDES PA CE SE NE VES NEJ JE CIGOOOOO AMPAK ROM NAUCI SE MALO KULTURE KA VIJDIN NEMAS JE VUJSLA TI JE NEKAN

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      09.11.2012 ob 23:57 viola gost

      Jaz pa tej mladi ženski čestitam in sem vesel, da je prišla v življenju na svojo pravo pot, kjer je srečna. Bog in marija naj te čuvata.

      6 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    12. gost
      10.11.2012 ob 6:20 hasmrokar gost

      ko te sisa ka si pozabo tablete za skicofrenijo vzeti. Tebe trbe malo kulture navciti, ka mas zaj proti tej deklini? Najbokse se je skrivati za racunalnikom z grdo faco pa se norca delat ljudem geli. Sran te je lejko.

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    13. gost
      01.04.2013 ob 17:56 goričanka gost

      ljudje nebii smeli delati takih razlik...nisem romkinja ampak vsi smo ljudje oni so tudi ljudje isto si zasluzijo ziveti kot mi..marsikateri rom je boljsi od ljudi našega naaroda

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.