https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

POLITIKA

Svetniška skupina SD: Muza Erato ni upravičila naših pričakovanj

Murska Sobota, 21.11.2012 ob 7:46  

Murskosoboška svetniška skupina Socialnih demokratov (SD) se je odzvala na zapis Antona Štihca na Facebooku in podala mnenje glede muze Erato.


Izjavo murskosoboške svetniške skupine SD objavljamo v celoti:

"Med vikendom se je na spletnem omrežju Facebook v imenu območne organizacije SD Murska Sobota oglasil njen predsednik, mag. Dejan Židan in podal svoje dvome o upravičenosti uporabe proračunskih sredstev za postavitev kipa muze Erato, glede na težak socialni položaj prenekatere družine v Murski Soboti.

Na podano mnenje se je, v svojem znanem slogu obrekljivca, odzval župan Anton Štihéc in med drugim obtožil svetniško skupino SD dvoličnosti v zvezi z našo podporo postavitvi omenjenega kipa v središču mesta.

V izogib nadaljevanju potvarjanja dejstev vam posredujemo naslednje stališče svetniške skupine SD. 

Projekt postavitve muze Erato je bil uvrščen v program EPK in je kot tak prestal presojo strokovne javnosti, ki je odobravala vse tovrstne projekte. Pri našem odločanju o rebalansu proračuna MOMS torej ni šlo za presojo kakovosti projekta, temveč za dodelitev dodatnih sredstev, ki so bila potrebna, da bi se dosegla višja kakovost, monumentalnost in umetniška vrednost kipa, ki bi naj v znatni meri okrepila podobo Murske Sobote kot dela kulturne prestolnice Evrope. Na tej podlagi smo v svetniški skupini SD tudi podprli projekt v veri, da se bo res uresničil v predlaganih dimenzijah. 

Šele po odobritvi povečanih sredstev za »muzo« so se začele polemike v strokovni javnosti v Murski Soboti in širše. Očitno je izvirni greh pri denarju in ne pri umetnosti. V okviru programa EPK so se namreč kulturniki uspeli dogovoriti o »delitvi pogače« in ni bilo vsebinskih pripomb na posamezne projekte, problem pa je nastal, ko je nekdo od njih »izskočil« in pobral dodatna sredstva. 

Kakršenkoli je bil že povod za razprave o umetniški vrednosti »muze«, dejstvo je, da gre zaupati strokovni javnosti, ki je kip že pred postavitvijo dokaj negativno sprejela in okarakterizirala z nizko umetniško vrednostjo. 

V tej fazi se v SD nismo vključevali v razpravo in se na strokovni ravni niti ne nameravamo. Zdaj,  ko kip stoji in »krasi« enega od osrednjih soboških trgov, pa si seveda lahko dovolimo ocenjevati konkretne rezultate in posredovati svoja stališča o upravičenosti tovrstne porabe proračunskih sredstev.

Menimo namreč, da je za operativno izvedbo proračunskih postavk in doseganje zastavljenih ciljev tako s kvantitativnega kot kvalitativnega vidika odgovoren v prvi vrsti župan. In v primeru postavitve muze Erato rezultati po mnenju svetniške skupine SD pač ne opravičujejo vloženih sredstev. Pravico do tega mnenja imamo že kot občani MOMS, odgovornost, da ga predstavimo javnosti pa kot stranka, ki igra vidno vlogo v Mestnem svetu.

V našem mnenju torej ni nobene dvoličnosti, še manj pa osebnega obračunavanja z županom Štihcem, temveč predvsem jasno izraženo stališče o nesmotrni uporabi proračunskih sredstev za projekt, ki ni opravičil naših pričakovanj. Pa bi jih v končni fazi lahko, če bi bil izveden na ustrezni kakovostni ravni, saj same idejo o kulturi in umetnosti kot razvojnem potencialu našega mesta nikakor ne zavračamo." 

    Komentarji

    1. gost
      21.11.2012 ob 8:19 bajsi gost

      Ej samo ga ne serte s to muzo, rajši i nam občanom pa občankam povejte kak te nas po novom leti drapnili po žepaj z komunalnimi storitvami pa kak te nam te pa vsi skupaj lagali ka so komunalije prinas najfalejše pa kak smo mi tak siroti ka nitik cigajnska deca opa opičarska niti za cigaretline več nedo mela.

      4 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      21.11.2012 ob 9:17 redek gost

      Odgovor v stilu Boruta Pahora. Njin nej trbej razmišljati pa nej gledati. Oni imajo samo pravico odločati v našem imenu.

      3 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      21.11.2012 ob 9:18 realist gost

      BODIMO REALNI..KATASTROFA,KATASTROFA

      3 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. smrt
      21.11.2012 ob 17:47 smrt

      Turisti do baje navalili tak kak v Medjugorje so povedali tej pametni .

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.