https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GOSPODARSTVO

Žalik nima občutka, da dela slabo, a dnevi so mu šteti

Lendava, 23.11.2012 ob 8:25  

Agencija za upravljanje kapitalskih naložb (AUKN) bo v kratkem skoraj zagotovo razrešila nadzorni svet lendavske Nafte, kar bo pomenilo tudi zamenjavo Cveta Žalika, ki je s tem seznanjen le iz medijev.


S strani prvega moža lendavske Nafte Cveta Žalika smo o njegovi morebitni zamenjavi dobili zelo skope odgovore. Žalikovo redkobesednost lahko razumemo tudi kot grenko razočaranje, saj Nafta v tem prostoru že nekaj časa velja za "državo v državi", kjer mediji težko pridemo do konkretnejših informacij. 

Informacije le iz medijev 

"Zamenjave so v pristojnosti lastnikov in organov družbe in je mnenje poslovodstva nepomembno. Bistveno je le uspešno vodenje družbe," pravi prvi mož lendavske Nafte. In kako komentira mnenje AUKN, ki pravi, da z delom nadzornikov podjetja ni zadovoljna? "To mnenje lahko povzamemo le iz medijev. V komunikaciji z AUKN doslej ni bilo rečeno, da z nadzorniki in poslovodstvom ne bi bila zadovoljna." 

O tem, kaj sam meni o svoji prihodnosti na direktorskem stolčku lendavske Nafte, Žalik ne želi govoriti. "To je vprašanje za lastnika," krako odgovori. Država je sicer lani podjetje dokapitalizirala z desetimi milijoni evrov, reprogramiraje dolga z bankami  pa je bilo zaradi pogojevanja s prodajo premoženja, predvsem hčerinskih družb Nafte Strojne in Nafte Geoterm, in zavlačevanjem tega sklenjeno pol leta pozneje od načrtovanega. 

Nafta Geoterm v roke Petrola, lendavske občine in Ascent Resources

Dodajmo, da bo Nafto Geoterm, ki jo posredno obvladuje Nafta Lendava, po vsej verjetnosti prevzel konzorcij, ki ga sestavljajo Petrol, lendavska občina in angleška družba Ascent Resources, ki v globinah Pomurja izvaja raziskave o nahajališču plina, je včeraj poročal Dnevnik. Ob konzorciju je ponudbo za nakup Nafte Geoterm oddal tudi finančni sklad Central Europe Oil Company (CEOC).

    Komentarji

    1. gost
      23.11.2012 ob 10:58 gost gost

      Več kot polovico direktorjev na Dob. Zaplenit vso premoženje. Tudi tisto v tujini.

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      23.11.2012 ob 16:43 Ćika.pajo gost

      Nesposobni ministri si natavljajo nesposobne direktorje ,zakaj zato da lažje manipulirajo z njimi.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      23.11.2012 ob 17:13 gost gost

      Lendavski Putin.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      24.11.2012 ob 18:05 naftaš gost

      Vsi pozabljate,da je Nafto prevzel g.Žalik z 24 mio EUR dolgov ki jih je ustvaril bivši direktor Mirko Horvat.Pozabljate tudi ,da so g.Žalika menjali , ko je Nafta poslovala pozitivno.Zato z moje strani g.Cveto ostaja dober direktor,ker sem siguren,da bi bila Nafta brez njega že davno v stečaju.

      1 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      24.11.2012 ob 18:39 rixon gost

      Hehe,ste face,razmisljajte z svojo glavo pls.ali ste ovce?Pa pls.komentirajte stvari,v katere ste 100% prepricani,da se v njih razumete...ok?Torej,slucajno,Cveto je moj sosed,kot clovek,cista 10-ka,pomoje kot direktor tudi.Malo kravatarjev spostujem,oz.tako..Postene ljudi nastavljajo,da popravljajo napake nesposobnezev iz preteklosti,samo za njega dam roko v ogenj,da je poizkusal iz najvecjega sranja potegniti najboljse...Verjemite mi..Ce Cveto firme resit mogu ni,je ne bo noben...To je isto ko da kirurgu daste mrtvega cloveka ozivet....Halo!!!Barabe so pokradle,so na jahtah poleti krizarili,pa kovali nacrte,kdo bo za npr.Cvetom firmo kupu...On sigurno ne...100%..Smrt kravatarjem,svoboda narodu,,RIKO...

      1 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      24.11.2012 ob 23:24 gost gost

      Kaj je rixon? Te sosed Cveto vabi na piknike? Ali te je vzel v službo, da trobiš za njega? Jaz ne poznam poštenih direktorjev. Na žalost!

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      29.11.2012 ob 17:16 petro gost

      Naftaš in ostala kompanija kateri ne morete prehvaliti direktora Žalika.Ali ste mu na nek način blizu ali pa s svojim neznanjem nimate pojma o čem in kom pišete.Če že pišete , pišite objektivno. Žalik si je svojo podobo uspešnega direktorja ustvaril predvsem na delu in uspehih drugih,predvsem zlatih petrokemijski časov v obdobju 2005-2007, ki so največ prispevali k uspešnosti skupine Nafta.Resnici na ljubo on z vodenjem petrokemije ni imel nič.Njegov Geoterm pa je več ali manj vsako leto vegetiral, predvsem ob pomoči državnih sredstev za sanacijo vrtin. Zadolževanje Geoterma (slab miliijon) in par milijonski stroški za nasedli projekt biodizel vsekakor niso maslo direktorja Mirka Horvata. Projekt izgradnje tovarne biodizla ni podprla nobena banka v Sloveniji, še takrat ne ko so dajali kredite na veliko. Nihče ne omenja obdobja največje svetovne krize 2008-2009 , ko je bilo tudi potrebno znati preživeti z nekonkurenčno tehnologijo , ker vaš opevani direktor Žalik ni imel ravno posluha za modernizacijo. V tem obdobju pa je direktor Mirko Horvat dal postaviti dve investiciji, ki sta danes ene od redkih delujočih stvari Nafti in prinašata denar ( ocena investicij in zadolževanja 12 mio evrov) V letu 2009 je direktor Mirko Horvat predlagal in zahteval od države dokapitalizacijo za potrebe nadaljnje modernozacije v višini dobrih 10 milijonov evrov, ki pa je bila najverjetneje iz političnih razlogov blokirana in spregledana(takrat je bila že Pahorjeva vlada).To je posledično vodilo tudi v dodatno zadolževanje in je postalo poslovanje in delo nemogoče. V letu 2010 se je Žalik vrnil na direktorsko mesto in je bilo potrebno prikazati čim slabše poslovanje, zato so se delali odpisi in slabitve opravičeno in neopravičeno. Banke so pa seveda na to zelo negativno odreagirale .Sledila je dokapitalizacija ob politični pomoči s strani države v letu 2011 10 milijonov evrov ( katera bo je po evropskih kriterijih postala sporna) , Nafta Strojna je bila prodana za 5 milijonov evrov.Sedaj se prodaja Geoterm za 2-3 mio evrov .In ? Uspešna sanacija, daleč od tega. A neda, naftaš? Toliko o tej temi , zaenkrat. Zdaj pa se hvalite naprej.

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      14.12.2012 ob 7:27 123 gost

      Sanacija kot si je zamislil Cveto ne vodi nikamor. Po sanciji bo ostalo pogorišče. Cveto pa je itak znan v Nafti kot Grobar. Pa sanacijo in prodajo hčerinskih podjetij bi še nekak požrl, da bi potem ostalim podjetjem šlo na bolje, ampak tu tega interasa ni. 3/4 Petrokemije stoji, ostalo pa dela pod 50% kapacitete. Sanacija podjetja se začne pri vodstvi, nadzornem svetu, marketingu ne pa na prodaji premoženja in odpuščanju delavcev. Če ne delaš, mimaš s čega živeti, žal tako je pri Nafti. Še slabše pa verjetno čaka Nafto Geotrm, če jo bodo prodali in Nafto Strojna. Žal tako je to na Sončni strani alp.

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.