https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Nasilje nad starejšimi se povečuje, a strah spregovoriti ostaja

Murska Sobota, 23.11.2012 ob 14:00  

Starejši največkrat ne prepoznajo, da živijo v nasilnem odnosu, ampak ga jemljejo kot nekaj vsakdanjega.


Včeraj je v prostorih Pokrajinske in študijske knjižnice v Murski Soboti potekala okrogla miza z naslovom "Nasilje nad starejšimi", ki sta jo organizirala Center za socialno delo Gornja Radgona in Murska Sobota.

Namen razprave je bil oblikovanje nadaljnje prakse pri obravnavi nasilja, ki je v današnjem času še posebej pereč problem in občutljiva tema, ko govorimo o nasilju v družini. Kot je uvodoma dejala direktorica Centra za socialno delo Murska Sobota Nataša Meolic, na njihovem Centru posebno pozornost zato posvečajo osveščanju na tem področju in opozarjajo na to, da je nasilje nesprejemljivo in kaznivo.

Zato je pomembno zgodnje odkrivanje nasilja in sodelovanje med strokovnimi službami, katerih predstavniki so tudi sodelovali na okrogli mizi (tj. zdravstva, policije, CSD, društva upokojencev in njihovega projekta Starejši za starejše), saj zgodnje odkrivanje nasilja posledično vpliva na zmanjšanje obsega nasilja.

Romih: Odlično zapisane stvari na papirjih je potrebno prenesti v prakso

Janja Romih, vodja sektorja za storitve in programe socialnega varstva, je predstavila nalogo Ministrstva za delo, družino in socialne zadeve na področju nasilja nad starejšimi. Opozorila je, da je veliko nasilja nad starejšimi še vedno prikritega, predvsem zaradi strahu in sramu starejših, ki si o tem ne upajo spregovoriti. Sicer pa pri oblikah nasilja prevladujeta psihično in fizično, v zadnjem času pa je opaziti tudi povečanje ekonomskega nasilja nad starejšimi.

Romihova je izpostavila tudi pomen lokalnega nivoja pri uresničevanju vsega tistega, kar se sprejme na nacionalnem nivoju. Pri tem je izjemno pomembna tudi vloga prostovoljcev, saj ti lahko zelo koristno dopolnijo "uradne" službe. "Imamo krasno napisane papirje, samo v praksi jih je potrebno še uspešno uveljavljati," je dodala Romihova.

Kodila: Nasilje ne sme postati nekaj samoumevnega

Sabina Kodila, strokovna delavka na murskosoboškem centru za socialno delo, je še posebej opozorila, da je potrebno več pozornosti in ozaveščanja posvetiti nasilju nad starejšimi, ki nasilje ne prepoznajo, ampak ga sprejemajo kot način življenja. "Starejši največkrat ne prepoznajo, da živijo v nasilnem odnosu, ampak ga jemljejo kot nekaj vsakdanjega," ugotavlja Kodilova.

Starejši o nasilju ne želijo govoriti oziroma spregovoriti, saj so v neštetih primerih odvisni od povzročitelja nasilja (njihovih otrok, zakonca ali zunajzakonskega partnerja, partnerja otrok, vnukov, nečakov, sosedov, znancev ali drugih). Kodilova je med drugim dejala še, da starejši potrebujejo veliko časa, da o nasilju spregovorijo, prav tako je pomembno, da strokovni delavci čim večkrat delujejo na terenu in si počasi pridobivajo zaupanje starejših.

Projekt Starejši za starejše kot primer dobre prakse

Za izvajanje programa Starejši za starejše skrbi 17 koordinatorjev in čez 300 prostovoljcev. V okviru programa so v letu 2012 izpeljali kar okrog 5700 obiskov na domu pri osebah, starejših od 69 let. Kot je dejal Mirko Lebarič, predsednik Pomurske pokrajinske zveze društev upokojencev, se je nasilje nad starejšimi povečalo. Poudarja, da je za učinkovito reševanje tako pomembne tematike, kot je nasilje nad starejšimi, potrebno združiti moč vseh institucij, ki so pristojne za preprečevanje nasilja. V društvu si potem predvsem želijo povratne informacije o nadaljnji obravnavi prijavljenega nasilja.

Policisti se zavzemajo za ničelno toleranco nasilja

Boris Rakuša iz Policijske uprave Murska Sobota je izrazil zavedanje, da so starejši, ki so deležni nasilja, zelo občutljivi. Policija se tudi zato zavzema za ničelno toleranco nasilja nad starejšimi. Rakuša je poudaril tudi pomen sodelovanja s sodišči, centri za socialno delo in drugimi organizacijami, ki je po njegovem na visoki ravni.

Na policiji sicer beležijo porast nasilja v družini v primerjavi z lanskim letom. Številke kažejo, da vsak tretji dan obravnavajo primer nasilja v družini.

Rakuša je zato izpostavil nujnost prepoznavanja nasilja, kakor tudi obveščanje in sporočanje tega pristojnim institucijam. Tako je vzpostavljena tudi možnost anonimne prijave o nasilju preko e-uprave ali na telefon 080 1200, kjer lahko prijavitelj ostane anonimen.

Zavec: S starejšimi je težko vzpostaviti zaupen odnos

Vodja patronažne službe Zdravstvenega doma Murska Sobota Martina Zavec je povedala, da njihova služba deluje predvsem na terenu.

Ugotavljajo, da je s starejšimi težko vzpostaviti zaupen odnos, tudi zato je potrebno veliko časa in veliko obiskov, da jim ljudje zaupajo in spregovorijo o intimnih stvareh. Ko pa se vendarle odprejo, se težko odločijo, kako naprej, ali naj nasilje prijavijo itd.

Ekonomsko nasilje narašča

"Ljudem lahko pomagamo samo toliko, kolikor so pripravljeni pomoči sprejeti," je v svojem nagovoru zbranim med drugim dejala predstavnica Aktiva socialnih delavcev pri Skupnosti socialnih zavodov Slovenije Jožica Šemnički. Dodala je, da so zavodi pripravljeni za sodelovanje, ko se pojavi primer nasilja nad starejšimi. V takih primerih hitro poskrbijo za namestitev osebe, ki je ogrožena zaradi nasilja. Tudi ona je poudarila, da prepoznavajo veliko ekonomskega nasilja nad starejšimi. 

Ne dopustite, da nasilje postane del vašega življenja, spregovorite

Statistični podatki kažejo, da centri za socialno delo obravnavajo vsak peti primer nasilja nad starejšimi, velik del pa ostane prikrit. Povzročitelji so velikokrat najbližji svojci otroci, vnuki, partnerji. Praksa kaže, da svojci starejše osebe jemljejo iz domov za starejše zaradi lastnih koristi, da lahko potem izkoriščajo dohodke starejših ljudi in tako nad njimi izvajajo ekonomsko nasilje.

Ena ključnih težav pri odkrivanju nasilja nad starejšimi je torej strah spregovoriti o tem, zato le pogumno. Nasilje ne sme in ne more biti sestavni del življenja.

Anonimna številka za prijavo nasilja: 080 1200

Anonimna e-prijava nasilja - KLIKNI TUKAJ

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      23.11.2012 ob 16:14 smrkci gost

      Seveda da se nasilje povečuje saj pa je dvsto tisoč brez poselnih,naj država da ljudem delo pa nasilja nad starejšimi verjetno nebo,to se vidi in sliši.

      1 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      23.11.2012 ob 20:32 gost gost

      se pravi, če si brezposeln, je opravičeno, da si nasilen nad starejšimi?

      3 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      23.11.2012 ob 23:57 gost gost

      Ehh, gost ne bodi pameten. Smrkci je lepo povedal. Samo pravilno ga je treba razumeti. Potem bi se lahko reklo, da so največji EKONOMSKI nasilneži DOMOVI ZA OSTARELE. Marsikdo ne zmore 700 EUR in več za dom. Pokojnina je nekaj čez 300 EUR, otroci delajo za minimalca ali so celo izgubili delo, ker je firma šla v stečaj in imajo dedeka doma, ker enostavno ni dovolj denarja za DOM. In sedaj nekdo reče, da izvajajo ekonomsko nasilje. In še malenkost drugače primer. Babica ima majhno penzijo. Rabi občasno pomoč. Ker bi otroci morali precej prispevati za DOM, so za denar, ki bi ga morali doplačati, raje najeli žensko. Pride k njim, ko so v službi in med tem še njim skuha, počisti hišo, še na vrtu kaj postori in podobno. Tako ima babica oskrbo in družbo, otroci pošlihtano hišo, skuhano, ko pridejo domov. Ženska, ki je ostala brez službe, pa je vesela, ker si tako zasluži za preživetje. Pri kakšni družini še na otroka popazi, da ni treba plačati vrtca. Zbrana druščina na fotkah pa le lepo sestankujte, saj vas plačujejo davkoplačevalci.

      6 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      24.11.2012 ob 20:09 s gost

      vsaka taka zgodba o nasilju nad starejšimi ima sigurno dve plati.Tudi jaz sem imel tak primer in ko sem bil poklican na socijalni center sem doživel šok,tiste gospe so se do mene obnašale kot do zločinca.Tam sem izvedel kaj me obtožujejo in sploh mi niso dale možnosti da se branim.Prvič v življenju sem doživel da sem občutil kaj pomeni ,če je negdo v podrejenem položaju.Kak odnos so pokazale te uslužbenke do mene nebom nigdar pozabil ,poniževanje,grožnje,posmehovanje in razen posilstva sem bil optožen vsega.Mislim da se te oslužbennke ne zavedajo da lahko delajo krivco obdolžencu.Človek je kriv ko mo to dokaže sodišče ne pa te nesramne uslužbenke,ki so že v zapisnik zapisale "je tepel" in povzročitel nasilja.Vidimo se na sodišču!

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      24.11.2012 ob 20:20 r gost

      vprašam vas ?gdaj boste obravnavali nasilje starejših nad mladimi, mislim da se tudi to dogaja !

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      24.11.2012 ob 22:31 gost gost

      Točno tako, kot sta s in r zapisala. O CSD je ponavadi škoda izgubljati besede. Ampak vseeno bo moral enkrat priti dan, da vse vsa svinjarija, ki jo počnejo CSD-ji spravi na svetlo. Sam poznam za eno debelo knjigo svinjarij, ki so jih počeli CSD-ji. Veliko odgovornost nosijo šefi, ker je itak staro pravilo Kakšni generali, takšna vojska. Šefi bi lahko udarili po mizi in naredili red. Ampak ga ne naredijo, ker so samo taki. Tak razpuščene ustanove, kot je CSD, težko najdeš. Delajo, kakor želijo, kdaj želijo, kto sem jim pač trenutno zdi. Ehhh, brez smisla pisati. Da ne govorim o nerešenih vlogah, ko ljudje TRPIJO in nekateri tudi ZA JESTI NIMAJO ! Zaposleni na CSD-jih tega ne občutijo, ker imajo plače na datum in to daaaaaleč previsoke. So, kot država v državi. Držijo se kot bogovi. Upam, da se kdaj najde nek minister, ki bo temu naredil konec in udaril po mizi. Da bodo tudi te dame izkusile kaj pomeni biti na borzi. VSI v Javni Upravi (JU) bi se morali srečati s tem, kot se zaposleni v gospodarstvu. Postavijo se norme. Če jih ne dosežeš, ADIJO. Knjižica pride po pošti. Na borzi je veliko poštenih, ki so pripravljeni delati pošteno. Res bo moral enkrat priti dan, ko se bodo zatirani ljudje dvignili in javno povedali, kaj vse se je dogajalo in kaj se dogaja v CSD-jih. Ko sem jim enkrat zgodi kak "Kangler" jim nobena varnostna služba, ki so jih imeli v zadnjem letu, ne bo mogla pomagati. Raja bo počasi imela tega zatiranja DOVOLJ! Kaj se pa tiče tega, kot je povedal r pa je res in navezava na s, da ima vsaka zgodba dve plati absolutno drži. Saj je znan star rek Kaj seješ, to žanješ. In marsikateri starejši sedaj, ko se mu mladi uprejo vidi kaj je sejal. Da ne bo pomote. Ne zagovarjam nobenega nasilja. Ampak dejstvo je, in skupina, ki se je zbrala bi to skoraj zagotovo morala vedeti, če se vsaj malo stem ukvarjajo. Noben konflikt ne zrase iz nič. Zadeve morajo biti v družini že dolgo problematične. Ponekod desetletja. In pozneje se samo stopnjujejo. In potem se marsikje to vleče iz generacije v generacijo.

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.