https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: Šestnajsti festival IZUM na novi lokaciji

Murska Sobota, 28.11.2012 ob 18:58  

Danes se je začel 16. Festival inovativnosti, znanosti in ustvarjalnosti mladih, ki ga pripravljata Zveza za tehnično kulturo Slovenije Regionalni center Murska Sobota in Zveza za tehnično kulturo Murska Sobota.

Zavedanje, da je mladim in njihovim mentorjem potrebno zagotoviti okolje, v katerem bodo lahko ustvarjali, pa tudi pokazali svoje dosežke širši javnosti, je pripomoglo k odločitvi organizacijo dnevov odprtih vrat z Razstavo ustvarjalnosti kot osrednjim dogodkom pred petnajstimi leti. Dnevi odprtih vrat z imenom Mladi za napredek Pomurja so iz leta v leto pridobivali na vsebini in glede na obseg se je pred tremi leti festival poimenoval v Festival IZUM. TUKAJ si lahko ogledate spored festivala, ki traja 2 dni.

IZUM je pomemben za mlado generacijio, je pojasnil Mitja Slavinec, predsednik Zveze za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS) s tem, da je kot cilj festivala navedel »motivacijo mladih za ustvarjalnost in kreativnost, saj se morajo mladi zavedati, da je dobro razmišljati s svojo glavo, kar jim bo tudi koristilo v prihodnosti« in dodal, da je tak dogodek potrebno ohranjati prav zaradi mladih.

Razstava ustvarjalnosti na ogled vsem

Obiskovalci festivali in naključni mimoidoči si lahko ogledajo Razstavo ustvarjalnosti, ki nazorno kaže kreativnost mladih. Dr. Mitja Slavinec, predsednik ZOTKS, je pojasnil, da »na razstavi svojo kreativnost pokažejo mladi, vse od vrtcev pa do fakultet, zaradi česar je razstava toliko boljša«.

Spopadli so se s finančnimi težavami

Predsednik ZOTKS je med drugim tudi pojasnil, da se je letošnji IZUM spopadel tudi s finančnimi težavami, saj so organizatorji zaradi pomanjkanja sredstev, odločali med prekinitvijo festivala ali pa prilagojeno izvedbo. Na koncu jim je uspelo izpeljati festival, predvsem s prostovoljnim delom, da so tako ohranili čim več vsebinskih sklopov.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      30.11.2012 ob 12:47 Karči gost

      Roko na srce. Šole se s prikazom tehnične vzgoje ne morejo pohvaliti - sama žalost. Kot vidim, je bil marsikateri izdelek viden na IZUMu že lani, predlani, predpredlani, ...., ostalo pa je igračkanje in nič resnega - otroški vrtec. Kar je bilo pred 30 in več leti nazaj, je za današnje šole AMERIKA. Razumem, da prostor za prikaz je tak in tak, ampak govorim o vsebini. ___ Če pa bo šlo tako naprej, bodo tehnično vzgojo lahko začeli učiti ostali učitelji, ki jim bo manjkalo ur, ali pa bo to le predmet, ki ga bodo imeli na šolah samo tisti, ki bodo čakali na avtobus. Bo pa šolstvo pojačalo jezične (ne tuje jezike) predmete. To so tisti, ko samo govoriš in nič ne delaš. Ti bodo prihajali vse bolj v ospredje in kot kaže, bo to še kako potrebno (primer MB, ...).

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.