https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Na FRiSK-u tudi o protestih

Murska Sobota, 06.12.2012 ob 19:10  

 

Danes se je v Murski Soboti v Grajski dvorani začel že šesti Festival računalništva in sodobnih komunikacij FRiSK. Otvoritvenemu delu je sledila okrogla miza z naslovom »Družbena omrežja kot orodje za politični aktivizem«, ki je v zadnjih tednih zelo vroča tema v Sloveniji, saj je aktivizem na družbenih omrežjih na ulice spravil več deset tisoč protestnikov.


Domen Savič, Matej Špehar, Dejan Steinbuch in Zdenko Škraban so izpostavili pozitivne in negativne plati družebnih omrežij, kot sta Facebook in Twitter. TUKAJ si lahko pogledate potek celotne okrogle mize.

Domen Savič, komunikolog in medijski analitik, je izpostavil pomen družbenih omrežij in njihovo moč, saj so le »začetni pogon neke ideje in da nikakor ni to vzrok protestov«. Zato Twiterju in Facebooku »ne pripisuje pomena revolucije, saj vsakodnevno prihajajo pobude posameznikov ali organizacij o vključitvi v samo organizacijo ali sodelovanje v protestih. Na nas samih  pa je, ali te ideje sprejmemo za svoje ali po jo spregledamo.« V družbenih omrežjih vidi predvsem prednost v brezplačnosti in hitrosti, po drugi strani pa je  po njegovem mnenju pomanjkljivost v tem, da je namenjeno le določenim uporabnikom in ne širši množici.

Dejan Steinbuch, strokovnjak za medije in ustanovitelj Gibanja Odgovornih, ki ga pogosto označujejo kot organizatorja protestov, je povedal, da se mu zdi fascinantno kako je nekdo vložil nekaj eurov v oglas Franc Kangler je gotof. Iz gole radovednosti si je šel ogledat mariborsko vstajo in opazoval protestnike. Pri tem pa je pripomnil, da so te vstaje »orodje brez prave vsebine«. Kot primer je navedel zgodbo trenirke, kjer se je »naprej zgodil Twiter in Facebook in šele nato so mediji povzeli vsebino. Nato je prišlo do shoda trenirk, kjer pa se na koncu kljub veliki fami ni nič zgodilo…«

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      06.12.2012 ob 22:40 realn gost

      bravo pomurec! ne vem kdaj bodo kekci s sobotainfo sposobni pokriti kakšno stvar, ki jo boste vi organizirali;in kažejo samo njihov pravi obraz.

      3 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      07.12.2012 ob 13:26 gost gost

      V takih poročanjih se kaže "širina" medija.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.