https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GOSPODARSTVO

Druga dražba Pomurke se obeta februarja

Murska Sobota, 11.12.2012 ob 12:16  

Druga dražba za Pomursko v stečaju po izklicni ceni 10,5 milijona evrov bi ob strinjanju ločitvenih upnikov lahko bila razpisana do konca januarja 2013 in izvedena februarja. Po neuradnih podatkih pa naj bi kupnino, ki jo predlaga stečajna upraviteljica, ponudil investicijski sklad z italijanskim in švicarskim kapitalom.


Stečajna upraviteljica Pomurke Alenka Gril o ponudniku ne daje izjav, že zdaj pa ugotavlja, da se eden od šestih ločitvenih upnikov - gre za Novo Ljubljansko banko, Abanko Vipa, Poštno banko Slovenije, Banko Koper, Novo Kreditno banko Maribor in Adrio Bank iz Avstrije - ne strinja s pogoji dražbe. To lahko pomeni, da se bo pritožil, s čimer bi se lahko stečajni postopek, ki traja od 10. aprila 2009, še zavlekel za kakšna dva meseca.

Kot je Grilova povedala za STA, si želi, da pritožbe ne bi bilo, sicer pa so upniki seznanjeni z njenim predlogom, saj je, potem ko je do konca oktobra zbrala nezavezujoče ponudbe na podlagi neposrednih pogajanj, preverjala interes potencialnih kupcev. Kot je znano, je dobila tri ponudbe, dve prek pooblaščenih podjetij, med ponudniki pa je bila tudi družba Osem, ki v prostorih Pomurke od začetka leta 2009 izdeluje paštete, vendar lastnika Miroslava Flisarja zanima predvsem nakup nekdanjega Pomurkinega obrata za izdelavo konzerv in hladilnice, pri čemer želi izkoristiti prednostno pravico pri nakupu paštetarne.

V dveh letih v obrat vložili 400.000 evrov

Flisar pravi, da je za obrat, kjer izdelujejo paštete, ponudil zelo realno kupnino, ki so jo oblikovali na osnovi letošnje cenitve obrata, za druge Pomurkine obrate pa ceno, ki ustreza trenutnim razmeram na trgu, saj bo moral kupec za vzpostavitev proizvodnje vložiti še dodatnih pet milijonov evrov. Ker ima podjetje po najemni pogodbi prednostno pravico za nakup, Flisar meni, da bi bilo prav, če bi bil ta del izločen iz prodaje celotne Pomurke, saj podjetje z devetnajstimi zaposlenimi letno izdela tisoč ton paštete in mesnih konzerv, v dveh letih pa so v obrat vložili skoraj 400.000 evrov.

Stečajno premoženje Pomurke kot celote je bilo ocenjeno na 24 milijonov evrov, upnikom, večinoma so to banke, pa priznanih za več kot 60 milijonov evrov terjatev. Na prvi, januarski dražbi, ko je bila izklicna cena 21 milijonov evrov, za nakup Pomurke ni bilo zanimanja.

    Komentarji

    1. gost
      11.12.2012 ob 21:17 tajkun gost

      Ko bo tretja dražba pridemo in postavimo ceno ter kupimo. Tako se dela! Za malo denarja se pride do veliko premoženja. Se vidimo drugo leto. Do tačas se bo še nabralo nekaj obresti na naših računih v tujini.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.