https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Prenovljena radgonska knjižnica odprla svoja vrata

Gornja Radgona, 20.12.2012 ob 8:30  

Pred dobrim tednom so se vrata Knjižnice Gornja Radgona ponovno odprla za vse branja željne ljudi. Obnovljena in razširjena knjižnica je z novim izgledom veliko prijaznejša in predvsem varnejša za  ljubitelje knjig.

Po tistem, ko so se v začetku novembra končala gradbena dela, so prostore  brezplačno več kot 280 ur čistili delavci zaposleni na Ljudski univerzi in nekateri redni obiskovalci knjižnice. Knjižnica, ki je vrata za svoje bralce ponovno odprla v torek, 11. decembra 2012,  je odslej v dveh nadstropjih. Ima popolnoma nov vhod v pritličju, ki omogoča lažji vstop tako mamicam z otroci kot invalidom.

Vhod v knjižnico

Knjižnica odslej v dveh nadstropjih

Zaposleni ne skrivajo navdušenja in kot pove vodja knjižnice Katarina Rauter, se tudi počutijo veliko boljše, še posebej pa so zadovoljne, ker so njihovi obiskovalci zdaj predvsem varnejši, saj so nove police veliko stabilnejše in se ne šibijo pod težo knjig. V obeh nadstropjih so nove talne obloge (za zgornje nadstropje so cca. 3000  evrov prispevali tudi donatorji), nova okna in popolnoma nova oprema, ki so jo izdelali v Kočevju. Knjižnici manjka samo še zadnja pika na i – prenovljena zunanjost, kar se bo verjetno uresničilo v prihodnjih letih.

Večji del pritličja, ki predstavlja osrednji del knjižnice, je preurejen iz prostorov bivše tehnične trgovine Mercator, in namenjen predvsem otrokom. Slednjim so knjige odslej predvsem lažje dosegljive, prav tako imajo majhne stole in mizice ter kotiček, kjer lahko sami ali s pomočjo staršev prebirajo zanimive knjige. Mladini sta na voljo tudi dva računalnika. V višje nadstropje vodijo stopnice, ob njih pa se nahaja tudi dvižna invalidska ploščad, ki je zgrajena ob notranji strani stopnišča.

V zgornjem nadstropju – kjer se je prej nahajala celotna knjižnica – se nahaja leposlovna literatura, tam pa najdemo tudi informativni kotiček, računalniško sobo s štirimi novimi računalniki s katerimi se je mogoče povezati na svetovni splet in kongresno soba, ki je namenjena predvsem bralnim uricam, predavanjem, literarnim popoldnevom...

Gradnja se je pričela lani

Prvič so se soustanoviteljice radgonske knjižnice, to so občina Apače, Gornja Radgona, Radenci in Sveti Jurij ob Ščavnici, glede projekta obnove knjižnice, ki deluje v okviru Ljudske univerze Gornja Radgona, sestale novembra 2010. Vse navedene občine so, poleg Ministrstva za kulturo, financirale obnovo knjižnice, ki se je pričela leta 2011. Del denarja za obnovo so pridobili tudi iz Ministrstva za kulturo. Po uspešnem odkupu zapuščenih prostorov Mercatorja se je začela obnova, za katero Katarina Rauter pravi da »se je vsekakor splačalo«. Ljubitelji knjig, tako odrasli kot otroci, pa ne skrivajo navdušenja nad novim, prijaznejšim izgledom knjižnice.

Več fotografij v spodnji galeriji...

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.