https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Pomurska ustavna sodnica Korpič-Horvatova bila edina proti zavrnitvi referenduma

Ljubljana, 20.12.2012 ob 12:19  

Ustavno sodišče Republike Slovenije je včeraj odločilo o pobudama za referendum o Zakona o Slovenskem državnem holdingu in Zakonu o ukrepih za krepitev stabilnosti bank, katera so ustavni sodniki zavrnili z osmimi glasovi za in enim proti.

Kot je že znano je Ustavno sodišče presodilo, da bi bila referenduma o slovenskem holdingu in slabi banki protiustavna. Ustavni sodniki so namreč sprejeli, da ima nemoteno zagotavljanje funkcij države prednost pred pravico zahtevati razpis zakonodajnega referenduma. Sodišče je odločbo sprejelo z osmimi glasovi proti enemu.

Vrednote imajo prednost pred pravico razpisati referendum

Državni zbor je med drugim opozoril, da če država ne bo sprejela nujnih ukrepov za zagotovitev javnofinančne vzdržnosti svojega delovanja v pogojih obstoječe ekonomske krize, bodo te vrednote ogrožene. Vrednote, ki imajo v danih okoliščinah hude gospodarske krize prednost pred pravico zahtevati razpis referenduma, pa so: učinkovito izvajanje funkcij države, uresničevanje človekovih pravic, spoštovanje sprejetih mednarodnopravnih obveznosti države ter zagotavljanje učinkovitosti pravnega reda EU na ozemlju Slovenije.

vir: www.us-rs.si

Pomurska ustavna sodnica proti odločbi

Edina izmed devetih ustavnih sodnikov, ki je bila proti tej odločitvi in podala odklonilno ločeno mnenje, je bila ustavna sodnica dr. Etelka Korpič-Horvat iz Murske Sobote.

Dr. Etelka Korpič-Horvat je zapisala, da ustavno sodišče sploh ni presojalo, ali sta Zakon o Slovenskem državnem holdingu in Zakon o ukrepih za krepitev stabilnosti bank skladna z ustavo. Opozorila je, da z dopustitvijo uveljavitve morebiti protiustavnega zakona lahko Ustavno sodišče samo prispeva k neustavnemu stanju.

Med drugim je opozorila na odločitev, ko je Ustavno sodišče dovolilo referendum v zvezi z Zakonom o pokojninskem in invalidskem zavarovanju. Zapisala je, da »zadeva, na katero se nanaša tokratna odločitev Ustavnega sodišča, je po mojem mnenju primerljiva zlasti z zadevo, v kateri je Ustavno sodišče presojalo dopustnost referenduma o Zakonu o pokojninskem in invalidskem zavarovanju. Zatrjevanje Državnega zbora, da bodo zaradi zavrnitve ZPIZ-2 na referendumu nastale protiustavne posledice, takrat ni prepričalo Ustavnega sodišča. Sodišče je namreč presodilo, da Državni zbor ni izkazal, da je veljavna zakonska ureditev, to je Zakon o pokojninskem in invalidskem zavarovanju, očitno protiustavna in da gre za protiustavnost, ki že obstaja v času odločanja Ustavnega sodišča in ne za protiustavnost, ki naj bi nastopila v bolj ali manj oddaljeni prihodnosti.«

Vir: www.us-rs.si

Na spodnjih povezavah si lahko preberete odločitev Ustavnega sodišča RS, odklonilno ločeno mnenje ter pritrdilno ločeno mnenje:

-          Odločitev ustavnega sodišča v zvezi z referendumi

-          Odklonilno ločeno mnenje ustavne sodnice Etelke Korpič Horvat

-          Pritrdilno ločeno mnenje ustavnega sodnika Ernesta Petriča

Odločanje ustavnega sodišča

Ustavno sodišče obravnava zadeve iz svoje pristojnosti na nejavni seji ali na javni obravnavi, ki jo razpiše predsednik Ustavnega sodišča, če sam tako odloči ali če to zahtevajo trije ustavni sodniki. Po končanem obravnavanju Ustavno sodišče odloči na nejavni seji z večino glasov vseh ustavnih sodnikov. Ustavni sodnik, ki ne soglaša z večinsko odločitvijo ali obrazložitvijo odločbe, lahko da odklonilno ali pritrdilno ločeno mnenje.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      20.12.2012 ob 14:01 mirika gost

      Me veseli, da je vsaj Prekmurcem jasno, kam pes taco moli.Bravo gosp Etelka za vaš razum in pogum. Čas je, da tudi ustavnemu sodišču nekdo pove, kar mu gre. Take dvoličnosti in podrejanja tej vladi ne rabimo, še posebej iz razloga, ker JJ v eni sapi govori, da sta ta dva zakona zeloooo pomembna, če ne ključna za preživetje "crknjene" države, po drugi strani pa govori, da stanje ni tako slabo, kot se prikazuje in da ni potrebno, da se narod dvigne iz pepela in pove svoje.

      10 12 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      20.12.2012 ob 14:12 gost- prekmurka gost

      Grozljivo, ta Janša- nelegalni in nelegitimni premier tlakuje pot za totalno nedemokratično državo. Podredil si je policijo, tožilstvo, poskuša sodstvo, predsednik Pahor je pa tako samo njegov pavliha. Sedaj pa je nažalost pokleeknilo še ustavno sodišče. Bravo gospa Etelka za pogumno in pokončno držo.

      11 12 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      20.12.2012 ob 14:23 llll gost

      Janša je bil legitimno izvoljen. (seveda jankovič ni bil sposoben narediti koalicije) Tako da je čisto prav da on vodi slovenijo iz dreka v katerega so nas porinili levi .

      15 15 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      20.12.2012 ob 14:36 prekmurka gost

      Janša uničuje vse demokratične in socialne pridobitve Slovenije.

      11 12 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      20.12.2012 ob 15:21 Chico gost

      Drugi sodniki so bolj modri od nje.

      14 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      20.12.2012 ob 15:25 Komunajzarji so GOTOVI gost

      Se vidi, da so gornji komentatorji iz bivše klientele s sedežem v Murglah. Hvala Bogu, da je večina ohranila zdrav razum in so se odločili razumno in ne po ideoloških načelih. Kam pa pridemo, če bo vsak, ki ima pet minut časa, grozil z referendumom. Tovarišem se sesuva svet. Türk je zgodovina, Kućan je zgodovina, Etelka je zgodovina. To so še zadnji zdihljaji in poskusi za destabilizacijo oblasti. NE, NE, NE bo vam uspelo !!! Še pobuda za referendum na proračun bo padla. Štrukelj je zgodovina ! Tudi jutri na protestih se ne bo nič spremenilo. Upam, da kdo kaj sprovocira in da policija lepo vse poškropi z mrzlo vodo. V tem vremenu bo dobro delo .

      10 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      20.12.2012 ob 15:53 pf gost

      Čas je za nov svet!! Odstraniti vso gnilobo iz jabolka, da ostane vsaj še nekaj užitnega, potem pa počasna in dolgotrajna obnova! za sinove in hčere, vnuke in pravnuke, da jim bo boljše kot je nam! Morda jutri 21.12.2012 od 11:11 naprej :)

      6 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      20.12.2012 ob 16:53 đ gost

      ona je bila edina pametna,ostali pa vsi nori ?Etelka,že ime je smešno in tudi njene trditve.JANŠA nas pa lahko edini reši te komonistične navlake,kateri plešejo zadnji bojni ples in se borijo za svoje privilegije.JANŠA samo naprej,za lepši jutri za vse drževljane in ne samo za rdečkarje.

      11 11 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      20.12.2012 ob 18:13 jjjy gost

      babo nagnat z sodniških vrst saj jih je itak prek preveč !!!samo upam da bo janši še uspelo da bo prekinil trajni mandat za sodnike!!!!!več škode kot haska so za slovenijo zajebejo vsako drugo sojenje potem pa naj mi davkoplačevalci plačujemo odškodnine narobe obsojenim npr Makoter in sedaj še Balkanski bojevnikmi bomo plačevali visoke odškodnine zato ker sedijo v sodniških vrstah ljudje ki svojemu poslu niso dorasli !!!oni prav oni bi mogli potem plačat za svoje nesposobnosti in z njihovih plač plačevat odškodnine!! Pravzaprav če bi oni delali kako treba prinas tudi tajkumov nebi bilo ker bi bili že vsi za zapahi !!!

      9 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. Eko
      20.12.2012 ob 18:16 Eko

      Problem je ta, da tudi če bi bila drugačna odločitev sodišča bi poslušali enake stvari, samo pač iz druge strani. Vsak, ki ima pač 5min časa lahko tolče po sodišču. In dokler bo to tako, bodo tudi sodbe takšne.

      4 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      20.12.2012 ob 18:26 ftreferi gost

      sodbe bodo take dokler nebomo v Sloveniji odstranili vseh skorumpiranih sodnikov in pripeljali nove makar iz tujine in so dorasli svojemu delu .nepa da čakajo samo na tistih 5tisoč evrov plače vsak mesec..........Rabimo take ki nebodo delali razlik med ljudmi in jih delili na premožne in nas navadne smrtnike!!!!!

      8 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    12. gost
      20.12.2012 ob 21:15 hasan gost

      gost IIII..........v drek so nas potisnili levi in desni drekuzlini, tak ka boj realen in ne hvali tvojega velikega vodjo............mojo plačo so vničili LEVI IN DESNI GNOJI v teh 20. lejtaj, kapiš ??

      5 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    13. gost
      20.12.2012 ob 21:38 Feferon gost

      Več kot očitno je, da je Tovarišica Etelka pač glasovala pa nasvetu iz Murgelj, ostali pa pa lastni presoji.

      9 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    14. gost
      20.12.2012 ob 21:47 ftreferi gost

      hasan popolnoma prav maš in se strinjam z tabo ne samo tvojo plačo ampak tudi mojo!!!!! ampak pravim da če bi naše sodstvo delovalo in sodilo v imenu ljudstva nepa tajkumov bi ti tako levi kot desni bili že nekaj časa za zapahi!!! strinjam se z tabo !!!!!ampak koga smo meli na vladi tri leta ko je vse šlo v pm?????????

      7 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    15. gost
      20.12.2012 ob 22:04 Komunajzarji so GOTOVI gost

      Pa še nakj je zelo zanimivo in je lepo vidno tudi na drugih portalih. Prvi štirje komentatorji, ki podpirajo odločitev Horvatove je pisalo med 14 in 15 uro. To je takrat, ko v pisarnah v javnem sektorju nimajo več kaj početi in si krajšajo čas na računalniku. Tisti, ki se zavzemalo za gospodarstvo, za delo, za ustvarjanje, ki sami ustvarjamo, se oglasimo komaj po 15 uri ali zvečer, ker smo prej zaposleni z delom. Tako se lepo vidi, da delovna desna opcija piše, ko že opravi svoje delo. Levi JS pa nimajo kaj drugo početi med šihtom in si dajo duška na raznih portalih. Plačo pa imajo od našega ustvarjenega dela. Zanimivo je bilo takrat, ko so aprila stavkali šolniki in nekaj ostalih v JS. Mi pravi znanka, ki je šla delat v trgovino popoldan, da ji je bilo čudno, da je tisti dan dopoldan v klepetalnicah in drugi socialnih omrežjih manjkalo nadpovprečno veliko ljudi, ki so bili skoraj vsak dan prisotni. Pozneje je ugotovila, da so manjkali tisti, ki so šli na protestni shod, oziroma so stavkali. Tako je približno ugotovila kdo je kje zaposlen in seveda, da imajo nekateri v JS nadpovprečno časa, da visjijo v kleptalnicah. In taki troti so potem najbolj glasni za svoje plače. Še račun bi jim bilo treba izstaviti, ker za svojo rit trošijo elektriko, ki jo plača država.

      5 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    16. gost
      20.12.2012 ob 23:13 hasan gost

      ftreferi...............20 let smo meli vlado, ne samo 3............obsojam prav vse......!!!

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    17. gost
      20.12.2012 ob 23:19 gost gost

      Ti zgornji si zabiti do amena... pa ka vi eni sploj čitate ka pišeta ali to dobite že napisano pa samo kopejrate? V Sloveniji nede šlo nič na boukše dokler do takšni bebčiki širili sovraštvo med ljudmi in jih nonstop delili na leve pa desne. In te se desničari najbole derejo ka trbej povezovati ljudi pa ka je Pahor najbole povezovalni politik. V desno vličejo samo nerazgledani, primitivni in neizobraženi ljudje, kometator nad menov je več kot dokaz, ka so desničari totalno zabiti, ker tou ka je tej bebček napijso nere priti iz glave ge je not vse poštimano. Pa ka tou vrvleš ka je napijso, tou s temi delovnimi časi, tou moreš rejsan malo bubani v glavi biti. Desničari iz posta v post samo dokazujete ka držijo vse prej navedene trditve, pa ka van pa vašomo jančiji že pošteno voda v grlo tečej pa se zdaj morete oprijemati že takšnih bebastih biljk kak so tej tvoje nebuloze iz posta zgornjoga bebčeka. Če si tij bebček desni nesposoben za kakšno koli delo kero zahteva bar malo inteligence in moreš cejli den drek pucati za svojimi desnimi posrancami si si čista san kriv. Tou tak je, desničari ste totalno nesposobni za karkoli drugoga kak za drek mejšati, lagati, podtikati, ponarejevati pa lidij za norca meti. Poštenoga dela med vami itak še nišče nigdar neje opravljo. Pustite vij delavce na mejri pa se ne rivlite zdaj pa med njih. Pošteni slovenski delavci so daleč od desničarov pa ne serte zdaj pa ne vlačite nas poštenih delavcov med vas podgane zahrbtne. Vas podpejrajo samo zarukanci pa ljudje brez lastne hrbtenice in pameti keri se najboljše počutijo med sebi enakimi. Mar golazen zarukana zabita.

      5 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    18. gost
      21.12.2012 ob 9:05 Charlie gost

      Strašno inteligentno napisano.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    19. gost
      21.12.2012 ob 9:52 đ gost

      ti izobraženi javni uslužbenec, najbrš si diplomo kupil kot večina ta pametnih levih.To sklepan po vsebini in načino tvojega pisanja ,kar ne pristoji enemu ,ki drugim očita da so neumni.Moral bi biti hvaležen, da obstoja negdo ,ki zatabo učisti wc ,da pobira smeti in zato dobo mizerno plačilo.Nemisli ,da se ta človek počuti dobro in postavi se v njegov položaj vsaj en mesec.Mislim da boš ,spremenil svoje bedno razmišljanje o ljudeh, ki to delajo in jim je malo mar gdo je rdeč ali pa bel.Zdaj komu teče voda v grlo ?,bomo še videli ,a tebi najbrš ne,ker kot zgleda vode ne piješ.Normalen človek, take neumnosti nebi napisl!

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    20. gost
      21.12.2012 ob 10:08 Carleone gost

      gost-gost, nisem ne lev ne desni. Če bi bil na eni ali drugi strani, bi se tvojega volilnega glasa takoj odpovedal, da ne rečem sramoval.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    21. gost
      21.12.2012 ob 12:41 Tica gost

      Ubogi dr. Petrič, predsednik Ustavnega sodišča. Kaj je od njega v odmevih včeraj naredil g. Igorju E. Bergant?. V kot ga je stisnil, ma ne v kot, v vrečo ga je zaprl z vprašanji, saj sploh ni mogel dihati. Z izrazem lica je vse povedal,. Kaj bo svet rekel, kakšno ustavno sodišče imamo? Smilil se mi je, bogec. Zakaj ne odstopi iz te funkcije, če ni sposoben odgovoriti na navadna vprašanja novinaja? Morda o ostopu, če ne prej, pa po tej oddaji razmišlja? Ne verjamem! Brez dvoma bi to naredil povprečno razmišljajoč in pošten državljan RS. Gospodu Bergantu čestitam za pogum, čeprav me je strah za njegove posledice.

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    22. gost
      21.12.2012 ob 14:17 y gost

      povprečno razmislojoč človek kot si ti,bi to naredo,nadpovprečno razmislojoč človek pa tega nebo naredo.Žalostno res žalostno ,kako so razočarali levake,saj so se dozdaj ,vedno pravilno odločili?Seveda !!!!!!!!!!!

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.