https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

POLITIKA

V Lendavi bodo prihodnje leto pozornost posvetili reševanju problematike mladih

Lendava, 27.12.2012 ob 9:00  

Na 28. redni seji se je občinski svet Občine Lendava seznanil s smernicami pri pripravi proračuna za prihodnje leto. V prihajajočem letu bodo v Lendavi več pozornosti posvetili delu z mladimi.


Občina Lendava z novim pristopom k reševanju problematike mladih

Župan mag. Anton Balažek je občinskemu svetu predstavil predlog ustanovitve javnega zavoda »Zavod za mlade - svet mladih Lendava«. K ustanovitvi zavoda na občini Lendava pristopajo zato, ker je populacijo mladih najbolj prizadela gospodarska recesija. Lendava, ki beleži najvišjo stopnjo nezaposlenosti, bo tako z ustanovitvijo omenjenega zavoda pristopila k vključevanju mladih v vse procese družbenega dogajanja.

Kot je povedal župan Balažek, ne gre za zabavo in klasično zapolnjevanje prostega časa, ampak želijo mlade spodbuditi, da se hitreje vključujejo v družbena dogajanja in pričnejo prevzemati odgovornost za zagotavljanje lastne eksistence. S tem namenom bodo v občini Lendava pomagali z vzpostavitvijo institucionalnega okvira organiziranega dela z mladimi in ustvarili pogoje za njihov razvoj v vseh starostnih kategorijah od pet do 25 let.

Pri tem bodo dejavnosti ciljno usmerili v štiri starostne skupine. V skupini mladih med pet in deset let bodo skušali okrepiti vrednote in skupne aktivnosti v sodelovanju z družino, javnimi zavodi in društvi in tako že pri najmlajših občanih razviti osnovne kompetence na področju športa, kulture in kreativnosti. Mlade med desetim in 15. letom bodo po tem programu spodbujali k vključevanju v društva, v starosti 15 do 20 let pa naj bi mladi pričeli prevzemati nekatere vodstvene funkcije v društvih. V tej starostni skupini bi mlade že usmerjali v samostojne projekte in na tak način spodbujali njihovo kreativnost.

Mladi med 20 in 25. letom pa naj bi se po tem programu že vključevali v razvojno raziskovalne dejavnosti ter izvajali samostojne projekte. To starostno skupino želijo usposabljali predvsem v smeri podjetništva in trajnostnega razvoja.

Občinski svet se je strinjal, da morajo v občini Lendava delu z mladimi posvetiti posebno pozornost, zato so odlok v prvem branju sprejeli.

Smernice pri oblikovanju proračuna

Pri predstavitvi strategije za oblikovanje prihodnjega proračuna je župan Balažek občinskemu svetu predstavil, kot je sam povedal, smelo tezo; namreč da ob vseh krčenjih na javnofinančnem  področju, ki trenutno prevladuje v Sloveniji, skušajo v Občini Lendava proračunsko porabo povečati. Kot je povedal župan, sam verjame, da lahko v občini Lendava z dodatnimi vlaganji te probleme presežejo bolj kot bi jih z varčevanjem. Predlagal je enoletni poskus, da z akumulacijo, ko jo trenutno imajo, skušajo tekoči del proračun povečati. Občinski svet je kljub nekaterim pomislekom o varnosti načrtovanih naložb županov predlog proračuna soglasno podprl.

Dvig nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča

Na petkovi seji so odločali tudi o dvigu nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča. Prvotni predlog, po katerem naj bi se nadomestilo zvišalo za 15 odstotkov, so znižali in potrdili dvig nadomestila za 7,5 odstotka. Beseda je tekla tudi o odmeri nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča za nezazidana stavbna zemljišča. S tem bi po besedah podžupana Stanislava Gjerkeša spodbudili prodajo mnogih nepozidanih zemljišč v njihovi občini predvsem v vinorodnem okolišu. V kolikšni meri se bo obračunavalo slednje nadomestilo, pa bodo svetniki odločali na eni od prihodnjih sej.

Problematičnost pri dvigu nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča je izpostavila Gabriela Sobočan, ki je opozorila na problematiko tistih, ki že sedaj težko plačujejo prispevke. Župan pa je ob tem predlagal, da se do priprave proračuna določijo tudi kriteriji in postopki, na osnovi katerih bodo najbolj ranljive domačine upravičili plačila nadomestila.

Foto: Arhiv Pomurec.com

    Komentarji

    1. gost
      27.12.2012 ob 11:44 gost gost

      in spet bodo na ta račun zaposlili 4 parazite preko zvez..mladi bodo pa še naprej brez dela Župan naj rajši išče investitorje, ki bodo v Lendavi odprli firme in zaposlovali mlade.. Najlažje je preko novoustanovljenih javnih zavodov prodajati meglo..od tega ni kruha.

      11 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      28.12.2012 ob 16:52 Tuc gost

      Resj je, dobro napisano s strani gosta. Popolnoma se strinjam glede zaposlovanja in prodajanja megle - točno tako bo. Ko bo ta projekt z mladimi zares obstajal, naj še objavijo, koga so zaposlili in kdo ima kakšno funkcijo, bomo potem videli v kolikšni meri se v tej občini dela strokovno in koliko po sistemu "veze in poznanstva", ker je doslej vedno prevladalo to drugo...

      3 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      28.12.2012 ob 18:29 y gost

      trent v državi bi naj bil,zmanšanje število javnih zavodov.Kot vemo iz prakse, se ve kako koristni so zavodi in da so sami sebi namen.V zavodih se zaposljujejo zaslužni ljudje iz politike ,prijateljskih in rodbinskih vezi.In tudi tu nebo nič drugače,vzrok bi naj bila "recesija v državi"! in ta zavod bi naj skrbrel za mlade, nezaposlene in jih pripravljal za vstop v družbo.A ni to naloga ,vrtca,šole in univerz in prav ti zdaj hodijo po cesti in protestirajo da so za svoje delo preslabo plačani .Vsi vemo ,dragi župan, da se do take ustanove pride z lobiranjem pri svetnikih in za uslugo pride usluga.Kaj pa Maribor,to se vam nemore zgoditi?,seveda ,saj bal verjetno ne prodajate.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.