https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

FOKUS

Peter Polanič - direktor, ki veliko pozornosti posveča pogovarjanju z zaposlenimi

Rakičan, 2.1.2013  

Prvi mož Panvite pravi, da avtoritete ne vsiljuje, ampak si jo želi graditi na rezultatih dela.

 Z rubriko FOKUS želimo fokusirati in razkrivati okuse pomurskih vodstvenih kadrov za posel, vodenje in ravnanje s človeškimi viri.

Mag. Peter Polanič je svojo poklicno kariero začel v podjetju Imo-Rent kot finančni analitik, nakar je odšel v Panvito MIR, najprej kot prokurist in direktor finančno-računovodskega sektorja, pozneje pa je postal direktor družbe. Nato ga je poklicna pot zanesla v Ljubljano, kjer je postal direktor projektov na Intering Holdingu, od leta 2010 pa je predsednik uprave Skupine Panvita.

Polanič, ki veliko pozornosti posveča pogovarjanju z ljudmi, pravi, da v kriznih časih kakšnih posebnih prijemov v smislu upravljanja z ljudmi niso vpeljevali. "Mogoče malo več komuniciramo z zaposlenimi in jim večkrat predstavimo, kakšna je situacija znotraj podjetja in na trgu."

Dodaja, da bi moral vsak manager imeti posluh za ljudi. "Sam se poskušam te doktrine držati. Z ljudmi se res veliko ukvarjam."

Nekaterim poslovnim prijemom se je primoran odpovedati

Kar se tiče poslovanja in prilagajanja razmeram zaradi krize Polanič pojasnjuje, da so se v zadnjem času morali odpovedati kakšnemu od poslovnih prijemov, ki bi jih sicer uporabili, predvsem s stališča prodaje.

"V preteklosti, ko je bil slovenski trg bistveno bolj likviden, si lahko bistveno več prodal, saj ti ni bilo potrebno skrbeti za to, da ne bi dobil plačano. Zaradi kriznih časov in ker pazimo na likvidnost, sigurno manj prodamo, kot bi sicer. Imamo namreč tudi omejitve, da z določenimi partnerji sploh ne delamo, pa tudi, če pride kakšen nov in ima slabe bonitete, z njim ne poslujemo."

Lani minus, letos načrtujejo dobiček

Polanič poslovanje Skupine Panvite v letu 2012 sicer ocenjujejo kot uspešno, čeprav so pridelali izgubo. Poslovni del, v katerega vključujejo poljedelstvo, prašičerejo, proizvodnjo krmil ter bioplinarne, je sicer posloval uspešno, saj je skupno pridelal med 500 in 600 tisoč evri dobička.

Sekundarni del (mesna industrija, agromerkur), pa je pridelal okrog 1,1 milijona evrov izgube. Celotna Skupina Panvita je tako v minulem letu imela okrog 600 do 700 tisoč evrov minusa. "S tem da smo načrtovali bistveno slabši rezultat. V prejšnjem letu smo imeli plan za okrog 900 tisoč evrov izgube, tako da bomo to številko izboljšali," dodaja Polanič.

Za leto 2013 načrtujejo majhno rast, prav tako imajo za to leto planiran pozitiven rezultat, načrtujejo, da okoli 100 tisoč evrov. V tem letu nameravajo izpeljati tudi dve pomembnejši investiciji, in sicer v sušilnico v Lipovcih. Gre za investicijo v vrednosti okrog 1,4 milijona evrov. Posodobili pa bodo tudi predpakirnico v Gornji Radgoni, pri čemer bo šlo za investicijo v višini okrog pol milijona evrov.

Delovni dan se začne ob sedmih zjutraj

Polanič, ki je na čelu Skupine Panvita od maja 2010, svoj delovni dan začne nekaj minut pred sedmo zjutraj, nato prebere kliping, nakar sledijo sestanki in kolegiji. Tovrstni sestanki potekajo ponavadi ob ponedeljkih in četrtkih. "Vmes na hitro prelistam kakšne časopise in preberem različne portale, delovni dan pa se mi sicer konča okrog pol petih, ko sem v pisarni. Ko sem na terenu, pa okrog šestih, sedmih. Vikendi pa so namenjeni družini, če se le da."

Posel se dela na trgu

In kakšen je njegov »odnos« s pisarno? "V osnovi sem nerad v pisarni, to pa zato, ker v pisarni posla ne moreš narediti. Posel se dela na trgu, partnerji se pridobivajo na trgu. Vse to so pravila, ki jih v pisarni ne moreš narediti. Vsekakor pa je potrebno tudi v pisarni nekaj stvari narediti. Moj delovnik izgleda približno tako, da sem dva dni v pisarni, tri dni pa na terenu."

Manager mora imeti dobro razdelano čustveno inteligenco

Polanič, ki se veliko giblje v družbi vodilnih kadrov podjetij, na vprašanje, kakšne lastnosti mora imeti dober manager, odgovarja: "Imeti mora relativno dobro razdelano čustveno inteligenco, kot že rečeno, mora znati poslušati in se pogovarjati z ljudmi. Poleg tega pa mora biti tudi pošten, iskren in nepokvarjen."

Podjetja se na demokratičen način ne da voditi

Ena izmed pomembnejših manir direktorjev je tudi grajenje avtoritete. Prvi mož Skupine Panvita pravi, da ni v njegovi navadi, da bi svojo avtoriteto na vsiljeval. Meni namreč, da avtoriteta managerja pride iz tega vidika, da ljudje vidijo, da se nanj lahko zanesejo, in da to, kar dela, daje neke rezultate. "To pa ne pomeni, da v podjetju dovoljujem demokracijo. Po mojem mnenju se podjetja na demokratičen način ne da voditi."

Dodaja, da v podjetju dobro sodelujejo s sindikati in se pohvali, da so delavci letos dobili 150 evrov neto božičnice. "Ni nekaj veliko, je pa to v teh časih nekaj, s čimer ljudem v končni fazi pokažeš, da jih ceniš."

Brez športa si ne predstavlja prostega časa

Managerski poklic zahteva celega človeka, česar se zaveda tudi prvi mož Skupine Panvita. Naporne direktorske dni tako blaži s športom, ki mu namenja precej prostega časa. Na njegovem urniku so tako predvsem kolesarjenje, tek in tenis.

"Brez športa bi tempo, ki ga narekuje poslovni svet, težko zdržal. Občudujem ljudi, ki so uspešni v poslu in se ne ukvarjajo s športom," pravi Polanič. Njegov največji tekaški uspeh doslej je sicer pretečen Ljubljanski polmaraton, letos aprila pa želi podreti mejo 42 kilometrov na Dunajskem maratonu.

 

 TOP 5 Petra Polaniča

Svetovni voditelj: Ga nimam. 
Glasbena skupina/izvajalec: Depeche Mode
Knjiga: Trenutno sem najbolj fasiciniran nad zgodovinskimi knjigami. Trenutno berem Povojno zgodovino Evrope od Tonyja Judta, ki me je res fascinirala.
Kraj v Pomurju: Posestvo Marof v Mačkovcih
Želja v življenju: Da bi bili moji otroci tako pridni, kot jaz (smeh).

PRIPOROČAMO:

VSI FOKUSI NA POMUREC.COM

    Fotogalerija