https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GOSPODARSTVO

Pomurske mlekarne tokrat z manjšo izgubo kot predlani

09.01.2013 ob 9:30  

Pomurske mlekarne d.d. so leto 2011 končale z 1,2 milijona evrov izgube, napoveduje pa se, da bo izguba v letu 2012 pol manjša kot leto poprej.


Družbo Pomurske mlekarne pretresajo dogodki zaradi težav v poslovanju. Težave so se začele že v letu 2007, ko so imeli precejšnjo izgubo, v letih 2008, 2009 in 2010 so sicer poslovali z dobičkom, potem pa znova z izgubo. Tako bodo leto 2012 zaključili z približno 600.000 EUR izgube.

Kot poroča časnik Delo, je direktorica Bernardka Hlebič, ki je bila lani odstavljena nato pa znova imenovana za direktorico, težave mlekarne pripisala predvsem objektivnim težavam na trgu. Po mnenju Igorja Kosa je k nelikvidnosti in izgubam prispevalo tudi nekaj lastnih napak, kot je na primer uravnilovka pri plačevanju mleka kmetom ne glede na kakovost, težave z novo opremo za sterilno polnjenje pudingov in krem, premajhna agresivnost na trgu in pomanjkanje dolgoročne vizije. Dodaja pa, da so tudi odkupne cene, ki jih špekulativno zvišujejo predvsem italijanski kupci na eni in vedenje trgovcev na drugi strani, krivi za precejšen del težav pomurske mlekarske industrije. 

Predsednik NS Pomurskih mlekarn Franc Küčan pa kljub težavam v Pomurskih mlekarnah optimistično dodaja, da bi z dogovorom in dobrim pristopom  kmetje lahko vzdržali leto ali dve do ukinitve mlečnih kvot, ko bodo kupci, ki zdaj rušijo slovenski trg, odpadli.

Lastniška struktura Pomurskih mlekarn

Največja lastnica Pomurskih mlekarn, d. d., je družba pooblaščenka z 39,06-odstotnim deležem, po velikosti ji sledi Pomurska mlekarska zadruga s 15,87 odstotki, Ljubljanske mlekarne z 9,75 odstotka, sama je lastnica 5,58 odstotka lastnih delnic, Kapitalska družba ima 5,05 odstotka, Mlekarska zadruga Ptuj 3,52 odstotka, Slovenska odškodninska družba 3,34, zadruga Klas Križevci 3,14 odstotka, drugo so majhni lastniki. V družbi pooblaščenki je s 37,08 odstotka največja lastnica sama družba Pomurske mlekarne, 18,52 odstotka je v lasti KZ Radgona, 10,34 odstotka v lasti Pomurske mlekarske zadruge, drugo so številni majhni lastniki.

Vir: Delo.si

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      09.01.2013 ob 22:12 mleko gost

      Aj, jaj, jaj. Ko berem, kaj pravita oba odgovorna se ne čudim, da so tam kjer so in je izguba. Klasično zastarelo razmišljanje ljudi, ki so odraščali v nekdanjem svetu in ne vedo, da se piše leto 2013 in da veljajo določene ekonomske zakonitosti, ki jih očitno ne poznajo. Puhle fraze o rušenju trga, agresivnosti na trgu in še in še. Enostavno je predrago. In preveliki stroški. Zakaj lahko Nemci poslujejo pozitivno in jaz v Sloveniji kupujem njihovo mleko, ker je cenejšo od našega? V Sloveniji je nekaj hudo narobe. Ne samo pri mlekarstvu, ampak tudi drugje. Izdelki so držaji, plače so nižje in še je izguba. Skergano s vsemi zakoni ekonomije.

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.