https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

POM-PROFIL

Matej Legenič-Majki - naj natakar s smislom za humor, petje in ples

9.1.2013  

Matej Legenič, zagotovo vsem bolj znan kot Majki, je bil pred kratkim izbran za naj murskosoboškega natakarja. Njegova strast je branje predvsem zgodovinskih knjig, z vsem srcem in ljubeznijo pa z odlično kavo razveseli in postreže prav vsakega gosta Il cafeja.

Rubrika PROFIL na Pomurec.com je na sporedu vsako drugo sredo, v njej pa predstavljamo mlade,  zanimive, talentirane in prodorne Pomurke in Pomurce ...

Matej Legenič iz Murske Sobote se je že kot otrok gibal v "najboljšem" krogu, saj, kot sam pravi, je obiskoval najboljšo osnovno šolo v mestu, Osnovno šolo I Murska Sobota, namreč. "V mojem času se je še imenovala Osnovna šola Daneta Šumenjaka Mirana. Nadaljeval sem šolanje v dobri stari Kmetijski srednji šoli in Ekonomski šoli. Lahko bi rekli, da sem pameten, saj imam dve srednji šoli, po drugi strani pa za fakulteto nisem bil več sposoben," se v smehu Majki spominja svojih, nikoli pozabljenih otroških let. Pa da nikakor pri Majkiju ne gre brez humorja svojo starost komentira takole: "Dvakrat polnoletnost v Sloveniji."


Ponosen na zmago, vendar na delo v prihodnje le-ta ne bo vplivala

V začetku najinega pogovora sva z Majkijem malo pokomentirala sam izbor za naj natakarja. "Mislim, da so gostje oziroma vsi, ki so za naj natakarja izbrali ravno mene, glasovali predvsem zaradi prepoznavnosti Il cafeja, saj je dober lokal in pa zaradi tega, da sem to, kar sem, ljudje pa me takega spoštujejo. Moram pa priznati, da smo vsi izbrani, pa tudi nekaj takih, ki niso bili v izboru, zelo dobri v tem poslu, predvsem Turbo me že dolga leta fascinira."

Na svojo zmago je ponosen, hkrati pa zatrjuje, da le-ta na njegovo delo v prihodnje ne bo vplivala, temveč se bo še naprej trudil po najboljših močeh. "Mogoče bo kakšen gost več prišel z razlogom, da bi videl tega "čudaka" v Il cafeju in pa da bi sploh videl lokal, ki je v drugem mediju bil izbran za top 5 lokalov v Murski Soboti."

"Moj dragi šef najraje kuha kavice, jaz pa jih najraje strežem"

Da pa se res ne bo "nič" spremenilo, mi je Majki potrdil tudi s tem, da ga bomo tudi sedaj lahko videli več izven šanka kot v šanku, saj raje streže zunaj in ima kontakt s prav vsakim gostom. "Moj dragi šef najraje kuha kavice, jaz pa jih najraje strežem in tako mislim, da bo tudi ostalo, čeprav naj dodam, da ne bo kdo mislil, da ne vem skuhati kave, vem jo," v smehu pojasni Majki, ki mojega izziva, strežbe v tangicah, namreč, ne bi sprejel, in sicer z dejstvom: "Ne gre se toliko, da ne bi sprejel, ampak se bojim, da oči gostov tega ne bi prenesle. Tako, da raje ne," s čimer pa spet potrdi svoj smisel za humor, ki ga skoraj vsakodnevno začini še s plesom na terasi Il cafeja, goste lokala pa vedno spomni tudi na svoj pevski talent.

Profesor … veterinar … arheolog … danes natakar Il cafeja

Kot vsako delo, tudi delo v gostinstvu zahteva sposobnost, zbranost in pa predvsem voljo do dela, pravi Majki in doda: "Delo v gostinstvu je eno izmed del, ki je raznovrstno, dinamično in delo, med katerim spoznaš veliko različnih ljudi, se z njimi pogovarjaš. Meni je zelo všeč in pisano na kožo, saj osem ur na primer ne bi mogel sedeti za računalnikom."

"Vedno sem imel željo biti kakšen profesor, ampak mogoče le nisem dovolj pameten," se pošali Majki, ki ga zelo zanima zgodovina, sanjal pa je tudi, da bo nekoč arheolog ter da bo raziskoval po celem svetu. "Želel sem postati tudi veterinar, saj imam zelo rad živali. Ko sem postal malo starejši, sem videl, da veterinarji ne samo da zdravijo živali, ampak morajo kdaj pa kdaj tudi žival uspavati. Ta stran poklica se mi ni dopadla, tako, da sem to željo kar hitro opustil," razloži Majki, ki ga delo v Il cafeju danes veseli, saj imajo dobre goste in odličen team.

Na zmago vplival tudi odličen, "nor" team Il cafeja

Dela v odličnem teamu, nekateri celo pravijo "malo nor" team, s čimer pa se strinja tudi naj natakar. "Vedno smo bili taki. Veliko študentov pa tudi ostalih natakarjev je prišlo in odšlo in vsak zase smo nekako posebni. In to je bistvo tega posla, da nisi zaprta oseba, da izžarevaš neko veselje do dela, moraš pa biti tudi malo psihologa, ker prav z vsakim gostom se ne moreš "hecati" enako," pojasni Majki, ki mu taka "vsakdanja" strežba ustreza veliko bolj kot "visoka" strežba v kakem hotelu.

"S Frčojem sva edina moška v lokalu, med ženskami pa že na razgovoru oceniš, če je primerna za ta lokal, potrebno je biti torej odprt, priden … Naši gostje so že vajeni tega. Nimamo pa nekih strašnih pogojev, da bi morala natakarica biti posebej lepa, pravzaprav mora ustrezati nam, torej, da je ista kot mi," pojasni še Majki, ki pravi, da vlada odlično zadovoljstvo v teamu. "Trenutno smo zelo dobro povezani in delamo v izjemno dobrem vzdušju. Naša značilnost pa je tudi ta, da gostom poleg odlične kave postrežemo tudi s kakšno dobro rečjo."

Naj kiks …

Med vsem delom in veselo postrežbo v Il cafeju pa se je tudi Majkiju pripetil kakšen kiks, med katerimi bi za naj kiks izbral kar strežbo znanega Pomurca, sicer bivšega vratarja ND Mure 05, Aleša Luka, ki ga je polil z belo kavo. "Ko sem še nosil pladnje, sem bil optimist, da bom tudi oazo zraven bele kave zlahka prinesel na pladnju. Oaza je sicer znana po tem, da na pladnju ni ravno stabilna. Prišel sem do mize, prinesel belo kavo ter oazo, ampak, ko sem hotel odložiti, se je oaza obrnila in sem celo belo kavo vlil gostu v naročje. Hvala bogu je reakcija bila kar v redu. Meni je sicer bilo grozno, ker sem ga dolga leta poznal, on je pa kar diplomatsko to sprejel," se spominja danes v smehu in brez sramu.

Razmišlja tudi o samostojni poti

Majki med pogovorom razkrije tudi, da razmišlja o samostojni poti. "Bodimo realni, nismo vsak dan mlajši in bi rad do penzije ustvaril nekaj svojega. Razmišljam mogoče o svojem lokalu ali pa o trgovinici. Imel sem že nekaj idej, ampak je še daleč od realnosti. Zdaj bi mogoče imel kakšen manjši kafič, v katerem bi zaposlil tudi koga iz sedanje ekipe Il cafeja," pravi Majki.

Hkrati pa trdi, da v lokalu morajo biti tako natakarice kot natakarji. "Ženske so na primer raje, da jim dobro kavico postreže moški, obratno pa ima moški raje, da mu na primer kakšen špricer prinese ženska."

Vesel, prijazen, zamišljen, večen romantik …

Sam sebe opisuje z besedami: vesel, prijazen, pošten, predvsem pa stranke spravi vedno v dobro voljo, včasih zamišljen, kar pa med delom odlično skriva. Marsikdo bi za Majkija rekel celo, da je romantik in večen žurer, čeprav sam pravi, da je tako bilo le do sedaj. "Do letos sem res ogromno žural, ampak mislim, da me nekako mineva ta stran, sem pa nenormalno velik romantik. Bi lahko rekli večen romantik, saj vidite, da še nisem poročen," v smehu razkriva Majki.

Njegova največja strast je branje knjig, predvsem zgodovinskih, k temu dodaja še raziskovanje po spletu na to temo, občasno pa se ukvarja tudi s športom. Poleg tega, da ima željo po samostojni poti, bi želel zadeti tudi na lotu in potovati po svetu. In čeprav se zaveda, da je kruta realnost življenja ta, da živimo zase, za službo in drobne malenkosti, ki nas veselijo, se potrudi izkoristiti prav vsak dan, namreč njegov moto je "Carpe diem".

Majki, hvaležen vsakemu za glas v izboru za naj natakarja, še svetuje: "Ne smemo se predati neki malodušnosti, poskusimo biti čim bolj veseli, optimistični, delati, to kar nas veseli in mislim, da bo šlo vse samo še na boljše, jaz osebno se bom pa trudil, da ostanem to, kar sem."

Majkijevih TOP 5:

Svetovni voditelj: Josip Broz Tito

Glasbena skupina/izvajalec: Večno mladi Beatli, Rolling Stonesi, nekako stari rock 60'leta

Knjiga: Vojna in mir, Lev Nikolajevič Tolstoj

Kraj v Pomurju: Murska Sobota

Želja v življenju: Da bomo zdravi, veseli in srečni ter da se enkrat res poročim :)

 

PRIPOROČAMO:

 VSI PROFILI NA POMUREC.COM

    Fotogalerija