https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

POLITIKA

Protikorupcijska komisija: Anonimka zoper Žerjava ni dovolj za vnovično preiskavo

23.01.2013 ob 11:00  

Komisija za preprečevanje korupcije je v ponedeljek ponovno prejela anonimno prijavo zoper ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo Radovana Žerjava zaradi domnevne korupcije pri zaposlitvi njegove žene na Zavarovalnici Triglav. A kot pravijo na komisiji, postopka ne bodo obnovili, ker za to ni mogoče razbrati dovolj razlogov.


Komisija je že marca 2011 prejela prijavo zoper Žerjava zaradi domnevne korupcije pri zaposlitvi njegove žene na Zavarovalnici Triglav, vendar v postopku, ki ga je uvedla, ni mogla potrditi kršitev zakona o integriteti in preprečevanju korupcije.

V ponedeljek pa je komisija prejela novo anonimno prijavo, iz katere pa ni mogoče razbrati dovolj razlogov, da bi bilo treba postopek obnoviti, pojasnjujejo na komisiji.

Anonimno pismo:

Spoštovani državljani,

medtem, ko politični direndaj v Ljubljani paralizira vse pore javnega delovanja, se v od boga pozabljenem Prekmurju borimo za drobtinice, ki bi omogočile človeku vsaj minimalne življenjske standarde. Radovan Žerjav, nekoč eden izmed nas, danes pa eden tistih, katerega sliko upravičeno kurijo na ljudskih vstajah, v Ljubljani predava o etičnih standardih, a na lastne oči in ušesa smo se mnogi nekdanji uslužbenci Zavarovalnice Triglav prepričali kakšne standarde ima Radovan Žerjav takrat, ko se izklopijo televizijske kamere.

Leta 2007, ko se je Mura, kjer so mnoge prekmurske družine pustile svoje življenje, začela počasi sesedati je bila v njej zaposlena tudi Nataša Žerjav, tekstilna inženirka in takrat vodja tehnološke priprave proizvodnje. Sesedanje Mure je s seboj potegnilo odpuščanja, ki so vplivala na usode številnih družin, a to ni veljalo za družino Žerjav. Radovan Žerjav, takrat visoki uslužbenec Nafte Lendava je bil v tistem obdobju član nadzornega sveta Zavarovalnice Triglav, kjer je nadziral poslovanje uprave. Tiste uprave, ki je na hitro, pod mizo in brez upoštevanja internih pravil zaposlila Nataša Žerjav v Zavarovalnici Triglav, območna enota Murska Sobota. Gre za klasični vzorec nepotističnega in klientelističnega delovanja, ki je v Sloveniji očitno postal šport številka 1.

Radovedne uslužbenke majhnega kolektiva Zavarovalnice Triglav v Murski Soboti smo bile ob vprašanju direktorju območne enote, kaj nam bo v zavarovalništvu lahko pomagala tekstilna inženirka, deležne pojasnila, da je dobil klic takratnega predsednika uprave Zavarovalnice Triglav Andreja Kociča, da se bo to pač zgodilo, ker je njen mož član nadzornega sveta.  Klasična zloraba položaja, ki si zasluži obravnavo javnosti in pristojnih organov, še posebej v luči debat o etičnih standardih v politiki. Javno pozivam Komisijo za preprečevanje korupcije in Delovni inšpektorat, da v celoti preverita postopek zaposlitve Nataše Žerjav v Zavarovalnici Triglav, OE Murska Sobota. Eno je, kar politik Žerjav govori v boju za politične točke, druga pa je realnost, kar počne takrat, ko gre za lastne privilegije. Nekatere nismo imele sreče, da bi bil naš mož član nadzornega sveta in/ali vpliven politik. Ostale smo na cesti, kjer smo še danes.

Sonja

Omenjeno anonimno pismo je zaokrožilo tudi v medijih, v njem pa Žerjavu očitajo, da naj bi svoji ženi priskrbel službo v Zavarovalnici Triglav, medtem ko je bil sam član njenega nadzornega sveta.

Žerjav je očitke v ponedeljek že zavrnil. Kot je dejal pred vladnim kolegijem, je v letu 2011 zadevo že obravnavala komisija za preprečevanje korupcije. "Zadeve so čiste," je dejal in poudaril, da se je njegova žena zaposlila preko javnega razpisa. Sicer pa je Žerjav opozoril, da je bil tedaj minister za promet in ne v nadzornem svetu Zavarovalnice Triglav, poročajo na STA.

Tudi iz službe za odnose z javnostmi na ministrtvu za gospodarstvo so pojasnili, da je minister Radovan Žerjav tudi v preteklih letih (od leta 2008) medijem vsako leto odgovarjal na podobne anonimke s to isto tematiko, pri čemer ta zadnja vsebuje kar nekaj netočnih dejstev oziroma neresnic, kot je, kot pravijo, ta, da naj bi v času zaposlitve njegove soproge v Zavarovalnici Triglav bil član nadzornega sveta te družbe.

    Komentarji

    1. gost
      23.01.2013 ob 11:14 slovencelj gost

      ja za božjo voljo, saj pa je tudi bog najprej sebi ustvaril brado. Kako pa naj bo drugače v tej skorumpirani SLO. Enako je vseh pomurskih podjetjih. Nedaleč nazaj se je isto dogodilo tudi v bolnišnici MS. Kaj nam pa morejo, za "elito" ni črke zakona.

      10 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      23.01.2013 ob 11:15 gost gost

      Vrana vrani ne izkljuje oči...

      12 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      23.01.2013 ob 11:34 đ gost

      po Žerjavovih trditvah je tu vse čisto!,g.Žerjav nehajte farbati naroda in se prikazovati kot ANGEL .Vaša igra poštenjaka in napihnjenost katera izražava iz vas je navidezna.....!V tistem času dobiti službo prek razpisa in to brez lobiranja vas je predvsem laš in še enkrat laš!Ob razpisu zavarovalnice Triglav je žena ministra Žerjava bila izbrana kot najbolj primerna za to delavno mesto.Verjame naj gdo lahko ,gospa je bila zaposlena v tovarni MURA! in nekateri vemo kako to gre v naši politiki zato je pa tako kot je.Mislim da bi taki politiki morali ODSTOPITI in ljudje bi jih morali soditi po dejanjih in ne nasedati na prefinjeno igro poštenega politika.

      14 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      23.01.2013 ob 11:36 vrag gost

      Bilo bi prav, da se razišče tudi kako je gospod Žerjav zaposlil svetovalko na Ministrstvu za gospodarstvo v Ljubljani, gospo Kuhar Miro, ki je slučajno prijateljica njegove žene in bivša najbljižja sodelavka v Muri.

      15 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      23.01.2013 ob 11:39 gost gost

      dovolj je pa glas ljudstva, a se vam ne zdi..tovariši iz KPK?

      12 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      23.01.2013 ob 11:49 gost gost

      Ves to je res Prišla je direktiva iz LJ na zav.Triglav MS , da se mora Žerjavova zaposliti. Vse tole zanikanje je velka LAŽ! Mal povprašajte zaposlene, seveda anonimno pa boste vse zvedeli. Takrat je na čelu verjetno še bila Klemenčičeva v MS pa Rudi Cipot

      13 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      23.01.2013 ob 13:16 google gost

      zmate ka vsi si iščejo službe prek vez samo nevupajo povedate na glas nej samo politike ostale tude ....

      7 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      23.01.2013 ob 13:47 muralist gost

      lepo vas prosim, seveda ne bo klemenčič govoril drugače od žerjava. žerjav je bil v

      10 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      23.01.2013 ob 13:53 muralist gost

      Žerjav je bil v NS Triglava od leta 2005 do septembra 2007, potem je na lastno željo odstopil! razlog, zaposlitev njegove žene na Triglavu, kot tekstilne inženirke???? javna objava, najprimernejša kandidatka??! bla, bla, dogovori politikov in direktorjev. saj je tudi kot bivši član NS in MINISTER imel velike privilegije za posredovanje zaposlitve, v muri pa za lepe obleke in srajce!!!!!

      10 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      23.01.2013 ob 16:47 Pištek gost

      Kuhar Miro je zaposlil v svojem gospodarskem ministrstvu kot svetovalko, čeprav je tudi ona tekstilni inženir. Verjetno mu je odgovorna za oblačenje, ali pa mu šijva hlače in srakice. Navzven pa se dela lejpi in "pošteni minijster", pa še odstopil bo - mogouče nekoč, ko se bo njegov velki šef in vzgled Janša odselil v drujgi svejt

      6 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      23.01.2013 ob 17:33 ferek gost

      idioti

      0 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    12. gost
      23.01.2013 ob 17:54 šimfaši gost

      anonimke, nabijanje, šimfanje... prava specializacija portala šimfaš.com

      2 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    13. gost
      23.01.2013 ob 20:23 REALIST gost

      G. Žerjav, ne more vzdržati trditev, da je žena dobila službo na javnem razpisu. Več let spremljam razpise in zagotovo lahko zatrdim, da v OE Murska Sobota Zavarovalnica Triglav d.d. ni imela razpisa in tudi potrebe po tekstilni inženirki. Pa naj se tu konča to sprenevedanje! PROSIM, ODIDI IZ JAVNOSTI, DA ŠE KAJ NE NAPIŠEMO! Morda se potegujete za mesto direktorja Splošne bolnice Murska Sobota? Nimate ne znanj ne podpore v strokovni in laični javnosti.

      11 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    14. gost
      23.01.2013 ob 20:34 gost gost

      Ampak ta gospa vsaj ima izobrazbo, za razliko od nakaterih, ki so si spričevala ponaredili in so še na višjih položajih. Pa dajte no ljudje, a ne bi vi svojega partnerja malce porinili na boljše, če bi imeli priložnost? Če pravite da ne, lažete, da se kadi od vas......

      2 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    15. gost
      23.01.2013 ob 21:14 xy gost

      REALIST, VSE ČESTITKE Z MOJE STRANI. TO JE ČISTA RESNICA!!!!! GOSPA ŽERJAV JE KMALU PREVZELA DELA VODJE ODDELKA NA ZT IN TO KOT TEKSTILNA INŽENIRKA - NI IMELA POJMA KAKO SE DELA. TAKŠNIH POGOJEN SIGURNO NE ZAHTEVA NOBENO DELOVNO MESTO NA TRIGLAVU. IN G. KLEMENČIČU JE BILA TO PRIORITETNA NALOGA, DA JE ZA DVA DNI PO OBJAVI PISMA OBVESTIL JAVNOST, DA JE BILO Z ZAPOSLITVIJO VSE OK.

      8 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    16. gost
      23.01.2013 ob 21:15 gost gost

      Vsak posameznik ima pravico komisiji ali drugemu pristojnemu organu podati prijavo o ravnanju, za katerega verjame, da ima znake korupcije. Komisija je dolžna ščititi identiteto osebe, ki je podala prijavo na podlagi utemeljenega prepričanja, da so podatki v njeni prijavi resnični – ki je torej podala prijavo v dobri veri. Takoj ko komisija ugotovi, da je bila prijava podana v dobri veri, začne z njeno obravnavo in ukrene vse potrebno za zaščito identitete prijavitelja. Med ukrepe spada tudi sankcioniranje vsakogar, ki poskuša ugotavljati identiteto prijavitelja, ki želi ostati anonimen. Za vsak tovrsten poskus lahko komisija posamezniku (fizični osebi) izreče globo v višini od 400 do 1200 evrov, odgovorni osebi pravne osebe zasebnega in javnega prava globo v višini 400 do 4000 evrov, pravnim osebam javnega in zasebnega prava pa v višini 400 do 100.000 evrov. O razkritju identitete prijavitelja lahko namreč odloči le sodišče, in sicer le v primeru, ko je to nujno potrebno za zavarovanje javnega interesa ali pravic drugih.

      7 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    17. gost
      23.01.2013 ob 22:32 jao gost

      moj Žerjav, vidim, da so te razkrinkal in da ne palijo več te populistične floskule, pravilna poteza: umik iz prve vrste !!

      7 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    18. gost
      24.01.2013 ob 8:01 ! gost

      pa hvala bogi,... vej pa pol naroda je zaposlenih prejk poznanstev, pa to je normalno. verjetno boš bole zavupo tistomi keroga poznaš kak pa tistome keroga ne poznaš. ta slovenska nevoščenost pa presega že vse meje! Ta ka je to objavila vidi ka načik nemrejo spraviti slaboga glasa z Janše kak ka napadnejo druge! Napad je najbokša obramba!

      1 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    19. gost
      24.01.2013 ob 8:38 bionafta gost

      gost - ! maš praf....samo ge so zdaj tista visoka moralna načela......ne ven, verjetno je ta gospa čistak vrejde, sposobna, prijetna, prijazna in se njej kak človeke dela krivica.......samo, mož je politik in "toga "greha" se nede moga otreste......za vse enake vatle, pravijo demonstranti!

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    20. gost
      24.01.2013 ob 10:31 smrkci gost

      Seveda sedaj ko SDS gori pod nogami sedaj so vsi vtej izropani državi krivi ,kaj so si skuhali naj to tudi pojedo.Grat gori grof beži tekla bo še kri.

      2 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    21. gost
      12.02.2013 ob 1:00 febo 2012 gost

      Žerjav,kaj pa Maki ,a je tvoj sponzor,da ga nejsi vrgel iz stranke????? REALIST,g.Žerjav bi pa bil primeren za direktorja MS bolnišnice,saj je zadnjih nekaj let priNafti zdregerjem le pijance lovil..

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    22. gost
      12.02.2013 ob 4:13 Ciganjscek gost

      O Zerjavisan ze pisao kda je bil imenovan novi NS Nafte. Sepece se, ka je zerjav svojo zeno spravo v Triglav, zena pa je njega spravila (baje z ultimatom)iz politike, ka naj ne bi bil ravno v ljubljani vrli moz. Ka se o njen pa o Makiji dosta gucijje toga ze telko ka ne vejs ka bi vorvo. Vse opcijejo pa so mozne.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.