https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

POM-PLUS

Moto klub Gronska strejla - motorji so kot ženske

Budinci, 29.1.2013  

Adrenalin, svoboda, veter v laseh, volj po bencinu je le nekaj kar združuje člane enega največjih moto klubov na tej strani Mure. 

Kuronja Dušan, Gungl Goran, Prosič Bojan, Čurman Franc, Beloševič Dejan, Farič Miran, Breskoč Bogomir, Lang Jože, Kerec Marjan, so le nekateri, ki so bili zraven ob ustanovitvi moto kluba,  julija leta 1999. Po samostojnosti naše države, po letu 1991, je bila dostopnost kreditov in motorjev veliko lažja. S tem se je začelo pojavljati vse več motoristov po Goričkem, ki pa so se vozili neorganizirano. Ker na Goričkem takrat še ni bilo nobenega moto kluba, se je porodila ideja o ustanovitvi kluba in tako so se isto misleči združili. Ker je bila večina iz občine Gornji Petrovci, so tam ustanovili sedež kluba. Še vedno pa so edini moto klub na Goričkem, ki je uradno registrirani na upravni enoti.

Bencin ne teče samo moškim po žilah ampak tudi ženskam

Ob ustanovitvi kluba je bilo pravnomočnih članov 15. Trenutno jih je 30, od tega imajo 7 članic, ki vozi vsaka svoj motor oziroma chopperja. Maksimalno članov je bilo 40.

Kletvica postala ime kluba

V Prekmurju je 'Gronska strejla' kmečka kletvica. Ker kletvica ni žaljiva, se hitro zapomni in je razumljiva po celi Sloveniji je bila izbrana. Bila je namensko izbrana v dialektu saj s tem predstavlja ta del Slovenije. Zbralo se je kar nekaj predlogov za ime a  so se po 'preblisku' odločili za to. Prav tako pa je v njihovem prepoznavnem znaku štorklja, ki je tudi ena od predstavnic Prekmurja.

Ne vozijo se na kavice v Mursko Soboto

Člani Gronske strejle so ljubitelji dolgih voženj. Najdaljša relacija je bila do Švice v Basel. Peljali so se še v Bosne Hercegovine, Nemčijo, Italijo, Francijo, Slovaško, Češko, Liechtenstein,  prepotovali so celotno Madžarsko itd. Na poti v Feuerberg pa so v enem dnevu naredili največ kilometrov. Tisti dan so prevozili kar 820 kilometrov.

 

Kaj pa razlika med potovalnim in cestnim motorjem?

Ob tem vprašanju smo dobili odgovor, da je razlika taka kot pri ženskah. Z nekaterimi se lahko potuje na dolge proge z nekaterimi pa le na kratke proge. Tu so se 'dečki' kar strinjali in pošteno nasmejali zraven. A so vseeno na kratko razložili, da je razlika v načinu sedenja. Pri potovalnem je bolj udobno kot pri cestnem saj pri njem je vse bolj uperjeno na roke, da je manjši pretok zraka kar posledično prinese, da ni najbolj udoben/primeren za dolge relacije vožnje. 

 

Harley - Davidson se največkrat pojavlja v klubu

90 odstotkov je chopperjev in 10 odstotkov je športnik, potovalnih in cestnih motorjev. Tako prevlada znamka Harley – Davidson, pred Yamaho, Hondo, Suzukijem in Kawasakijem.

Razlike med moto klubi so

Največja razlika je že v samem imenu. Nekatera društva imajo naziv Moto Klub (MK)  nekatera pa Motocycle Club (MC). Pri motocycle klubih imajo bolj strožje interne predpise, kot so, iste barve motorja, ženska ne more biti pravnomočna članica kluba in s tem nima pravice do glasovanja, ženska lahko vozi svoj motor ampak nima na obleki njihovih oznak, bolj strožji odnosi in bolj zaprta družba.

Razlike so tudi v ustvarjanju. Lahko se pohvalijo, da so eni redkih, ki so lastniki ClubHouse-a v Budincih, saj večina klubov so le najemniki prostorov ali pa jih nimajo. Drugih razlik med klubi po Sloveniji oni ne opazijo. Večje razlike se pojavijo če primerjajo klube po Sloveniji z klubi izven meja. V Sloveniji motociklizem predstavlja hobi in se z njim ukvarjajo po službi, kar v tujini že več ni tako. Že v sosednji Avstriji najdeš klube kjer živijo tisto pravo motoristično življenje in se preživljajo z kriminalom in mogoče le dva člana kluba imata redno zaposlitev. Drugače se pa s klubi neglede na naziv zelo dobro razumejo.

Ne podpirajo divjanja po cestah

Že podatek, da v 13. letih se noben član ni resno poškodoval ali umrl pove, da ne podpirajo divjanja po cesti. V samem kodeksu kluba imajo napisano, da lahko disciplinska komisija člana, ki vedno znova krši cestno prometne predpise izloči iz kluba.

krvodajalska akcija

Še naprej želijo biti resen moto klub

Želijo si še najprej tako dobro sodelovanje z občinami, ostalimi društvi in moto klubi. Trenutno jih čaka planiranje vsakoletnega srečanja motoristov v Križevcih, ki bo letos 3. in 4.maja. Nadaljnje bodo več energije vložili v prenovo in skrb njihovih klubskih prostorov. Končni in tudi največji cilj pa še vedno ostaja promoviranje Goričkega.

FOTO: Kuronja Dušan

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      29.01.2013 ob 18:31 ... gost

      nekda fenomenalen klub, zadnjih par let pa samo bleda senca toga, na žalost.

      3 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      29.01.2013 ob 20:29 gost ... gost

      KOMAJ ČAKAM MAJ ,KA PRIDEM Z MALIM MOTORJEM NA VELIKO SREČANJE.POZDRAV ANDREJU IN VSEM OSTALIM MOTO KLUBA GR .STR.

      4 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.