https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

POLITIKA

Občina Razkrižje: proračun in prijava na dva nova investicijska projekta

Razkrižje, 04.02.2013 ob 8:00  

Na 13. redni seji Občinskega sveta Občine Razkrižje so svetniki obravnavali proračun, projekt Oskrbe s pitno vodo Pomurja - sistem C in ravnanje s komunalnimi odpadki. Potrdili so prijavo na dva investicijska projekta.


Proračun za leto 2013

Prihodki za leto 2013 znašajo 3.704.735,01 evrov (kjer znašajo 61 odstotkov transferni prihodki), odhodki pa 3.936.885,71 evrov (največ gre za investicijske odhodke). Proračunski primanjkljaj za leto 2013 znaša 232.150,70 evrov

Največ sredstev se bo namenilo za izgradnjo kanalizacije in čistilne naprave v občini, za vodooskrbo - sistem C, obnovo OJP Šprinc Globoka, za varno in urejeno prometno infrastrukturo ob meji z Republiko Hrvaško, za izgradnjo nizkoenergetskega prizidka za vrtec in prostorsko ureditev šole, Buraške kubike, obnovo strehe, oken in vrat kulturnega doma, za kvaliteto življenja družin in za energetsko sanacijo ZP Razkrižje.

V tekoče in investicijsko vzdrževanje cestne infrastrukture je med drugim vključeno: vzdrževanje cest in komunalne infrastrukture, zimska služba, ureditev relacije Gibina - Razkrižje - Stročja vas (izgradnja pločnikov in javne razsvetljave od Razkrižja do Gibine), modernizacija in izgradnja občinskih cest (cesta Šprinc Globoka, cesta Pergar), obnova občinskih javnih poti (gramoziranje), obnova brvi na Veščici.

Projekt Oskrba s pitno vodo Pomurja - sistem C

Svetniki so se podrobneje seznanili s projektom "Oskrba s pitno vodo Pomurja - sistem C", ter po razpravi potrdili novelacijo predinvesticijske zasnove tega projekta, odobrili pa so tudi pripravo investicijskega programa.

Pojavlja se dilema glede cen vodarine in omrežnine ter različnim postavljanjem cen oskrbe s pitno vodo za različne občine. Janez Rožmarin iz občinske uprave občine Ljutomer, ki je poročal o tem projektu, je povedal, da bi bilo smiselno (cene za) vodarino izenačiti med vsemi občinami, ampak da se bodo o tem morali sami dogovarjati in zadeve urediti na lokalni ravni, saj je odločanje o cenah v domeni lokalnih skupnosti. Glede cen je povedal, da se zagotovo ne bodo spreminjale še leto in pol.

Predvideni dve novi investiciji - vse odvisno od uspešnosti prijave na razpis

Občina Razkrižje se je s potrditvijo svetnikov prijavila na dva nova razpisa, ki predvidevata dve investiciji, in sicer ureditev vaškega jedra Šafarsko in ureditev varne in urejene prometne infrastrukture ob meji z Republiko Hrvaško.

Svetniki so na seji tako potrdili novelacijo dokumenta identifikacije investicijskega projekta /DIIP/ za investicijski projekt Ureditev vaškega jedra Šafarsko, ki bo delno pokrit iz evropskih sredstev. Vrednost obravnavanega investicijskega projekta znaša 388.880,07 evrov, vire za financiranje pa bodo (v primeru uspeha na razpisu) zagotovili Občina Razkrižje (kot investitor/naročnik), Evropski kmetijski sklad za razvoj podeželja in Republika Slovenija (kot sofinancerja). Cilj investicije je celovito urediti vaško središče v Šafarskem, v medsebojno povezanih in soodvisnih sklopih, katerih vsebina je prizidek h kulturni dvorani, vključno z ureditvijo parka in obnovo studenca pred dvorano.

Svetniki so na seji prav tako potrdili dokument identifikacije investicijskega projekta /DIIP/ za investicijski projekt Varna in urejena prometna infrastruktura ob meji z Republiko Hrvaško. Vrednost obravnavanega investicijskega projekta znaša 1.019.900,31 evrov, vire za financiranje pa bodo zagotovili Občina Razkrižje, Evropski sklad za regionalni razvoj  v znesku 721.467,52 evrov) in Republika Slovenija.

Komunalna ureditev v občini

Svetniki so potrdili Program zbiranja komunalnih odpadkov v Občini Razkrižje za tekoče leto in Program odvajanja in čiščenja komunalne in padavinske odpadne vode za obdobje 2013-2016, ki ga je pripravil izvajalec javne službe Javno podjetje Prlekija d.o.o.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      04.02.2013 ob 19:35 razkrižanec gost

      Zakej pa je naš Stanko rajši ne neprofesionalni župan, bi bor nekšni evro za investicije lehko osto.

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      05.02.2013 ob 8:19 Raskrižonec gost

      Marsikatera od navedenih želja, je bila v primerljivih občinah že zdavnaj uresničena. Pretekla praksa, v občini Razkrižje, pa je zagotovilo, da tudi v prihodnje ne bo veliko drugače. Župan je lahko profesionalno, samo od tega mora občina potem imeti koristi, ne pa samo župan.

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.