https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

POLITIKA

Na seji v Lendavi predstavili proračun za tekoče leto

Lendava, 18.02.2013 ob 7:20  

Na 30. redni seji občinskega sveta Občine Lendava, ki je potekala to soboto, so svetniki v prvi obravnavi sprejeli predlog odloka o proračunu občine Lendava za leto 2013, obravnavali so program sofinanciranja športnih dejavnosti za tekoče leto in uskladitev strukture cene programov Vrtca Lendava.

Na seji so predstavili Predlog odloka o proračunu občine Lendava za leto 2013. Prihodki za leto 2013 znašajo 14.552.448 evrov, odhodki pa znašajo 17.820.616 evrov (od tega gre največ za investicijske odhodke). Proračunski primanjkljaj za leto 2013 bo znašal 3.268.168 evrov.

Planirani projekti in investicije

Vrednost planiranih projektov in investicij v proračunu za leto 2013 znaša 10.699.336 evrov. Od tega znašajo javni viri iz državnega proračuna in proračuna EU 5.848.519 evrov, lastni viri znašajo 4.353.818 evrov.

Za investicije v poslovne prostore v lasti občine in KS občina Lendava načrtuje stroške v minimalni vrednosti 100.000 evrov. Sredstva namenjajo tudi za investicije za požarno varnost (77.000 evrov), v okviru teh sredstev je predvidena tudi dokumentacija za vzpostavitev Centra za zaščito in reševanje.

V okviru urejanja infrastrukturnih pogojev za kmetijsko dejavnost načrtujejo 150.000 evrov za ustvarjanje pogojev za kmetijske dejavnosti (ureditev lastniških razmerij z urabarialnimi skupnostmi, zemljišča za vrtičkarje, tržnica).

V tem letu nadaljujejo z novogradnjo javne razsvetljave na območju občine v skladu s programom in prioritetami, za novogradnje pa načrtujejo lastna sredstva v višini 80.000 evrov.

Proračun za leto 2013 predvideva tudi investicije v cestno infrastrukturo. Sredstva tako namenjajo za vzdrževanje občinskih cest, ureditev cest in pločnikov v Lendavi, v okviru česar načrtujejo obnovo cest in pločnikov v mestu ter ureditev pločnikov ob parkirišču pri Elizabeti. V načrtu je tudi obnova cestne (javne) razsvetljave, saj je neustrezna, tako po kriteriju svetlobnega onesnaževanja, kakor tudi po kriteriju mejnih vrednosti glede porabe električne energije. Obnovo v letu 2013 načrtujejo v skladu s prijavljenim projektom.

Predvidena je tudi rekonstrukcija ceste Lendava - Pince. Država namreč načrtuje obnovo ceste na navedeni trasi, v sklopu katere se izgradi tudi pločnik za pešce in kolesarje ter javna razsvetljava, kar financira občina.

Urejanje vaškega jedra Čentiba

Ta projekt je bil prijavljen na razpis iz Programa razvoja podeželja RS 2007-2013. Načrtovana vrednost celotnega projekta znaša 599.968 evrov, delež sofinanciranja s strani EU znaša 60 odstotkov upravičenih izdatkov (stroški brez DDV) oz. 50 odstotkov skupne vrednosti investicije.

V okviru projekta je predvidena rekonstrukcija in izgradnja prometne infrastrukture z ureditvijo pločnikov, javne poti, javne razsvetljave, javnih parkirišč ter ureditvijo vaškega jedra okoli športno-rekreacijskih objektov in objektov za medgeneracijsko srečevanje, kjer bo tako nastalo novo družabno središče v vasi Čentiba.

mag. Anton Balažek, župan Občine Lendava

Projekt Prekomejna turistična platforma (FUTUR)

Projekt je bil prijavljen na razpis Operativnega programa IPA Slovenija - Madžarska, občina je partner v projektu s 5 odstotno lastno udeležbo, ostalo so sofinancerska sredstva EU in države. V okviru projekta bi se vzpostavil turistični produkt, ki povezuje gradove v prekomejnem območju, izdelana bo monografija za gradove v Pomurju in skupna e-knjiga gradov.

Razgledni stolp v Lendavskih goricah

Za ureditev razglednega stolpa pri piramidi v Lendavskih goricah so potrebna sredstva v višini 1.342.320 evrov, projekt pa bodo prijavili na 6. razpis iz naslova Razvoja regij in skušali pridobiti sofinancerska sredstva v predvideni višini 950.776 evrov.

Oživitev starega mestnega jedra Lendave in obnova gradu

Projekt oživitve starega mestnega jedra predvideva obnovo hiše na Glavni ulici. V okviru projekta Prijazno mestno jedro Lendave so pričeli z obnovo JZ stolpa gradu, dela so nato bila ustavljena in delno opravljena arheološka raziskovanja. V prihodnje bo potrebno nadaljevati z arheološkimi raziskovanji in dopolniti projektno dokumentacijo ter konservatorski načrt za grad z zahtevami spomeniškega varstva. Za obnovo načrtujejo v tem letu sredstva v višini 50.000 evrov, izvedba obnove stolpov in gradu pa je vezana na zagotavljanje dodatnih sofinancerskih sredstev (Ministrstvo za kulturo, EU).

Kanalizacijsko omrežje in odlaganje odpadkov

V letu 2013 načrtujejo ureditev manjkajoče kanalizacije (na območju Lendave in dela Lendavskih goric). Sredstva pa se namenjajo tudi za deponijo v Dolgi vasi, ki deluje v okviru CERO Puconci. V načrtu je plačilo pristopnine in sofinanciranje nove investicije v CEROP – III. faza v višini 150.000 EUR. Proračun prav tako predvideva sredstva za investicijsko vzdrževanje kanalizacije v skladu s planom vzdrževanja.

Vodooskrba Pomurja - Sistem A

V okviru projekta bodo v letu 2013 zagotavljali lastna sredstva v višini 96.824 evrov za izvedbo investicije, kamor spadajo gradbena dela, nadzor, informiranje in obveščanje.

Šolstvo in šport

Proračunska sredstva so namenjena za finančni najem športnih objektov - DSŠ Lendava. V skladu s sklenjeno pogodbo z Ministrstvom za šolstvo in šport občina sofinancira izgradnjo nadstandarda športne dvorane v obliki finančnega najema za dobo 10 let (do vključno leta 2015). Vrednost finančnega najema v letu 2013 znaša 122.000 evrov. Za ureditev športnih objektov v lasti občine načrtujejo 40.000 evrov lastnih sredstev.

Občina predvideva obnovo DOŠ Genterovci, saj je objekt šole kljub sorazmerno novi gradnji v izjemno slabem stanju, kar so potrdili tudi strokovnjaki Zavoda za gradbeništvo (problem statike objekta, temelji zaradi neustrezne strukture tal, zaradi česar se objekt poseda). Lansko leto so pričeli s pripravo dokumentacije za sanacijo objekta, načrtujejo tudi prijavo na razpis za energetsko sanacijo javnih objektov v lasti lokalnih skupnosti, izvedena bo energetska sanacija.

V načrtu je tudi ureditev prostorov za glasbeno šolo, in sicer obnova objekta na Glavni ulici ob sedanji glasbeni šoli za potrebe širitve glasbene šole.

Projekt Pannon pleasure (športni center Čentiba)

Ta projekt je RRA Mura kot vodilni partner prijavila na razpis IPA Slovenija - Madžarska. Občina Lendava je partner v projektu, sofinancerski delež znaša 95 odstotkov (85 odstotkov EU in 10 odstotkov državna sredstva), občina zagotavlja lastna sredstva v višini 5 odstotkov oz. 18.285 evrov. Cilj projekta je vzpostavitev atraktivne čezmejne kolesarske turistične destinacije v obmejnem območju Slovenije in Madžarske.

V okviru projekta bo v letih 2011-2013 izgrajen športni objekt v Čentibi (za potrebe nogometa in kolesarski center), urejeno parkirišče in okolica objekta, nabavljena oprema za kolesarski center (notranja oprema objekta, kolesa, oprema za servis in hranjenje koles) in urejene kolesarske in pešpoti v Čentibi.

Sprejeli program sofinanciranja športnih dejavnosti

Svetniki so na seji obravnavali predlog Programa sofinanciranja športnih dejavnosti v občini Lendava za leto 2013 in ga tudi sprejeli. Občina za to predvideva sredstva v višini 930,425 evrov.

S programom športa želi občina uresničevati javni interes na področju športa v skladu z nacionalnim programom (ki se nanaša na lokalne skupnosti), zagotavljati osnovne pogoje za opravljanje in razvoj športnih dejavnosti (predvsem za športne dejavnosti otrok, mladine in kakovostnega športa) ter ciljno usmerjeno načrtovati, graditi in vzdrževati športne objekte. Predvsem želijo aktivnosti usmeriti v povečevanje učinkovitosti in doseganje sinergijskih učinkov v lokalnem okolju ter okrepiti delo z otroki in mladimi na področju športa.

Mag. Anton Balažek, župan Občine Lendava, je ob tem poudaril, da je potrebno dajati prednost vsebinam, ki dajejo rezultate, obenem pa je izpostavil pomembnost dela z otroki in mladostniki na področju športa.

Usklajevanje cen programov vrtca

Na seji so obravnavali tudi Predlog uskladitve strukture cene programov Vrtca Lendava. Trenutno veljavne cene so bile namreč zadnjič potrjene leta 2009, po pravilniku bi se uskladitev cen naj izvedla enkrat letno. V ta namen so pripravili predlog uskladitve ekonomske cene ob upoštevanju pravno-formalnih predpisov, ki pa hkrati ne posega v razmerje glede obremenitve plačil s strani staršev in občinskega proračuna. To je doseženo z dodatno subvencijo, ki omogoča, da razmerje glede obremenitev tudi v prihodnje ostane nespremenjeno.

Ureditev področja notranje organizacije in delovanja občinske uprave

Občinski svet je sprejel predlog Odloka o notranji organizaciji in delovnem področju občinske uprave občine Lendava. Na podlagi tega odloka bo župan občine sprejel novo sistemizacijo delovnih mest, ki bo temeljila na usklajenem stanju zahtevnosti dela in pričakovanih rezultatov ter usposobljenosti zaposlenega. Kot piše v predlogu sprejetega odloka, mora plača izražati dejanski rezultat dela.

S predlaganim odlokom se zaposlenim nalaga tudi vestno ravnanje in ravnanje v skladu z določili Kodeksa javnih uslužbencev in Kodeksa zaposlenih v občinski upravi Občine Lendava. Kot so povedali, se bo s predlaganim odlokom dosegla večja učinkovitost, posamična odgovornost zaposlenega ter možnost sankcioniranja za neizvedeno delo oz. storjene napake. Z navedeno organizacijo bo občinska uprava dosegla cilje, ki si jih je zastavila v letu 2013, delo bo bolje in racionalnejše organizirano, nagrajevanje pa bo pravičnejše v skladu z rezultati dela. Tak model bo predstavljal tudi osnovo pri posrednih porabnikih proračuna.

Marjan Drvarič predlagan za v.d. direktorja »Zavod za mlade - svet mladih Lendava«

Po predlogu Mladinskega sveta Lendava so svetniki sprejeli predlog, da se za v.d. direktorja javnega zavoda »Zavod za mlade - svet mladih Lendava« potrdi Marjan Drvarič. To je šele sprejet predlog, za potrditev bodo potrebni nadaljnji postopki. 

Več fotografij v spodnji galeriji...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      18.02.2013 ob 23:52 ferko gost

      Lendava je ena velika prevara...navzven uj...navznoter fuj

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      19.02.2013 ob 7:09 čaršija gost

      Po katerih kriterijih je predlagani kandidat za v. d. direktorja Ali ima ustrezno izobrazbo in izkušnje?Ali ni bil do zdaj upravljalec stadiona? Zdaj bo pa kar naenkrat diirektor zavoda. Res ni v celi Lendavi ustreznejšega in kompetentnega kandidata? Svetniki in ostali, res grejo stvari v Lendavi čez vsako mejo.Malo razmišljajte s svojo glavo in ne potrjujte vsega kar vam je servirano. Večina proračuna pa je itak razmetavanje denarja za življensko nepomembne in nepotrebne stvari. Komu so potrebni ti posli v krizi? Pa še trimilijonski primanjkljaj.In vi boste to potrdili?!

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      19.02.2013 ob 14:33 ba LAZE k gost

      Se dobro da zupan nima vec otrok...vsi so direktorji...redko najdes tak sposobne ljudi...SRAMOTA

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.