https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

POM-TURE

Vilna - mesto košarke, piva in lepih deklet

7.3.2013  

Vilna je glavno in največje mesto Litve. V njem živi približno pol milijona ljudi. Postavljeno je na hribovitem predelu ob sotočju rek Neris in Vilnie. Uradno je bilo ustanovljeno leta 1323, ko si ga je nadvojvoda Gediminas izbral za svojo rezidenco in si tam zgradil graščino.

 

Rubrika POM-TURE je na Pomurec.com na sporedu vsak drugi četrtek, v njej pa predstavljamo popotniške utrinke in zgodbe iz celega sveta.

Ko sem se prvič sprehodil po starem delu mesta, sem dobil občutek, da sem izgubljen sredi velikega labirinta. Vendar ko osvojiš njegove ozke in vijugaste ulice ugotoviš, da je prav simpatično majhno mestece.

Staro mestno jedro je pravo zgodovinsko središče. Polno je zgradb, postavljenih v različnih arhitekturnih slogih. Na sredini starega dela mesta stoji ena najstarejših univerz v vzhodni Evropi in predsedniška palača.

Stolp Gediminas stoji na 48 metrov visokem Grajskem hribu. Od tod so imeli pogled na vse mimoidoče ladje. Graščina gediminas sodi med najbolj obiskane kraje. Litovci so jo sprejeli za svoj državni simbol in jo upodobili na svoji valuti, litasu.

Med drugimi znamenitostmi prestolnice pa lahko najdemo več kot 40 cerkva. Med njimi me je najbolj navdušila cerkev sv. Ane. Obstaja mit, da je Napoleon med svojim potovanjem preko Vilne zagledal to mogočno opečnato cerkev, in je bil tako zelo očaran, da si je zaželel, da bi jo v pesti odnesel v Pariz.

Gediminas Prospekt je glavna ulica v Vilni. Spremenili so jo v območje za pešče, vzdolž nje pa postavili številne trgovine, restavracije, banke in vladne stavbe.

Katedrala sv. Stanislava stoji na pogorišču gostske cerkve, zgrajene po ukazu vojvode Jogaile ob njegovi spreobrnitvi h krščanstvu.  Požgano cerkev so obnovili in ji dali današnjo obliko – zvonik stoji zraven cerkve.

Četrt na desnem bregu Vilne pa je dom umetnikov, ki so leta 1997 razglasili neodvisnost in samostojno državo z lastno ustavo, predsednikom in celo obrambnimi silami, ki so sestavljene iz ducata vojakov. Čeprav se sliši hecno, Užupis trdno verjame v svojo državo. Znan je tudi po skulpturi angela na trgu. Zanimivo je, da ima ta republika svoj dan neodvisnosti ravno na 1. april.

Le nekaj minut vožnje iz mestnega središča z mestnim javnim prevozom pa se lahko oddaljite od mestnega vrveža in se spočijete ob številnih jezerih na obrobju mesta.

 Več fotografij v spodnji galeriji ...

 

OGLEJTE SI TUDI OSTALE POPOTNIŠKE PRISPEVKE:

VSE POM-TURE NA POMUREC.COM

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      08.03.2013 ob 7:41 bacmajster gost

      kulči:P

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      08.03.2013 ob 7:50 lolek gost

      si ti celi kulči

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.