https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Otrok naj bo varen na avtosedežu

Murska Sobota, 30.09.2010 ob 9:07  

Avto moto društvo Štefan Kovač in zavarovalnica Vzajemna sta izdali brošuro Otroški avto sedeži, v kateri so nasveti o pravilni in varni uporabi otroških avto sedežev, nadaljujejo pa tudi z dobrodelno akcijo zbiranja rabljenih otroških avto sedežev Točka vzajemnosti.

Avto moto društvo Štefan Kovač iz Murske Sobote ima od junija letos novega predsednika, to je postal Jože Škrilec. Tako kot že lansko leto tudi letos skupaj z zavarovalnico Vzajemno nadaljujejo z dobrodelno akcijo Točka vzajemnosti. »Moje poslanstvo opozarjanje staršev k uporabi otroških varnostnih sedežev traja že nekaj let, žal še vedno opažamo, da se vsakodnevno v prometu dogaja, da vidimo nepripetega in nezavarovanega otroka. Mi, ki se s to problematiko ukvarjamo, ne moremo razumeti, da nekaj kar imaš zelo rad, na nek način izpostavljaš nevarnosti na tistih nekaj kilometrov poti od doma v vrtec ali šolo in obratno,« pravi Škrilec.

Mlado življenje hitro ugasne

Akcijo pozdravljajo in podpirajo tudi v Zdravstvenem domu Murska Sobota, kateremu je  AMD Štefan Kovač doniral dva skoraj popolna dva kompleta sedežev za vse starostne kategorije, kar je pomembno za varen transport otrok z mesta prometne nesreče do bolnišnice. »Vsi radi vidimo, da je otrok nasmejani, noben pa ne razmišlja, da eno malo telo lahko hitro ugasne,« Sebastijan Piberl, vodja službe nujne medicinske pomoči v murskosoboškem zdravstvenem domu.

V brošuri je vse, kar morate vedeti o otroškem avto sedežu

V sklopu akcije so izdali brošure na temo otroških avto sedežev, v kateri je na enem mestu zbranih nekaj ključnih napotkov in nasvetov o tem, kako pravilno izbrati otroški avto sedež, na kaj je še posebej treba biti pozoren pri nakupu, nameščanju in uporabi le-teh, prav tako pa je priložena delitev avto sedežev po kategorijah in test dvanajstih otroških avto sedežev. »S samo sugestijo in oceno avtosedežev želimo motivirati mlade starše, da nabavijo take sedeže, ki so dejansko kvalitetni. S tem tudi v drugem koraku, ko so za prvo družino odrabljeni, kvalitetnejši sedeži, ki so bolj trpenejši, pridejo v druge roke,« je povedal direktor poslovne enote Vzajemne v Murski Soboti Roman Buzeti.

Priporočajo pregled in čiščenje pred predajo sedeža naprej

Lani so donirali 14 sedežev, trenutno pa nimajo nobenega. Zainteresirani, ki bi želeli donirati  otroški sedež, lahko to storite na sedežu društva vsak delavnik med 7. in 15. uro, ob torkih od 15. do 18. ure ter ob sobotah med 9. in 12. uro. Društvo sedež strokovno pregleda in če ne zagotavlja določenega nivoja varnosti, ga ne posredujejo naprej, ampak ga uničijo. »Če gredo takšni sedeži po družinskih in prijateljskih poteh iz roke v roko, pa niso pregledani s strani strokovne osebe, so lahko podarjeni sedež nevarni za otroka. Tako da tudi če imate nekoga, ki bo ta sedež prevzel, ga vseeno prinesite, da se pregleda in brezplačno očisti, ter nato preda naprej,« poziva Škrilec. 

Motokros progi v Mačkovcih želijo vrniti čar

Avto moto društvo Štefan Kovač Murska Sobota deluje od leta 1948. Primarna naloga društva v teh letih je bilo šolanje voznikov motornih vozil, priprava motokros dirk v Mačkovcih, cestno hitrostne dirke po ulicah Murske Sobote in danes v spremenjenih pogojih skrbi za drugačno področje aktivnosti. Društvo želi z novim vodstvom kot prvo obnoviti prostore društva ter motokros progo, ki je nekoč pomenila prepoznaven del društva.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.