https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KOMENTAR

Študij v Sloveniji je rekreativna različica Tour de France

 

Ko se september prevesi v oktober, se za študente začenja nova etapa. Ves študijski proces je namreč kot kolesarska dirka Tour de France.

Sestavljen je iz številnih etapnih dirk, ki so nedvomno preizkušnja in življenjski izziv. Prevoziti jih je potrebno lepo eno za drugo. Nihče ne skriva, da je za večino kolesarjev pomemben le varen prihod v cilj vsake od etap. Če osvojiš vse etapne cilje in ne nabereš prepovedanega zaostanka, zaradi katerega bi te odstranili iz nadaljnjega poteka dirke, dobiš pravico, da se zapelješ na slavne Elizejske poljane. To bo tvoja diploma. Danes pa vsi vemo, da je blišč zadnje etape že zdavnaj izginil. Ostala je le še vožnja, ki bi naj kolesarje čim prej pripeljala do cilja in zaključila z vso agonijo, ki se vleče že toliko časa, od samega začetka dirke.

V Sloveniji lahko študira tako rekoč vsak

Ker so pravico nastopiti na slavnem Touru dodelili že domala vsakemu kolesarju, je dirka seveda izgubila na svojem prestižu. Iz preizkušnje največjih kolesarskih mojstrov je nastala rekreativna kolesarska tura biciklistov amaterjev, ki imajo za edini cilj priti v cilj, se pokazati gledalcem in si pridobiti potrdilo, da so se udeležili in premagali to večetapno dirko. Nihče ne bo preverjal, s kolikšnim zaostankom bodo prišli na cilj za vodilnimi kolesarji. Če mislite, da je pogoj za udeležbo na dirki opravljen vozniški izpit za kolo, je vaš um v veliki zmoti. Če znaš vrteti pedale, pa sploh ni pomembno, kako ti gre z vrtenjem, se vabilu, da se pridruži karavani, lahko takoj odzoveš. Nobenih posebnih priprav ni več potrebnih. Začne se z oktobrom. Pridi in kolesari skupaj z vsemi ostalimi! To je naš visokošolski sistem. Pridi in študiraj. Bo že nekako šlo.

»Tour de diploma«

Spominjam se, da so včasih kolesarje še lovili in kaznovali pri uporabi prepovedanih substanc in jih imeli ves čas skrbno na očeh, da ni prihajalo do goljufij, a danes to nikogar ne zanima. Zlorabi, kar ti je dano in pridi na cilj – to je tiho sporočilo in napotek, ki si ga je dobro zapomniti. Šteje le potrdilo, da si odpeljal dirko do konca. Važna je diploma kot papir. To dirko so nam popolnoma razvrednotili. Če so bili nekoč tisti res pravi kolesarji resnični junaki na kolesu, oblegani z navijači na skoraj vsakem kilometru francoske pentlje, je danes slika povsem drugačna. To dirko ne spremlja nihče več. Zgleda, da je postala sama sebi v namen, kolesarji pa nimajo nobenega družbeno pomembnega statusa. So le kolesarji, ki bodo verjetno odpeljali svojo dirko, v cilju pa jih nihče ne bo pričakal. Nobenega odziva zanimanja za prehojeno pot okolica ne bo izkazala. Lahko bi rekli: so le študenti. Naj le gonijo, ko pa bodo odvrteli svoje pedale, si pridobili certifikate, pa jih že nekam vtaknemo: lahko jih posadimo na sobna kolesa. Juhej, živeli programi aktivne politike zaposlovanja na Zavodih Republike Slovenije za zaposlovanje!

Kakšno vrednost ima diploma?

Mlade izobražene ljudi spravljajo na povodce – pahnejo nas v nemilost, nam zaprejo večino možnosti za razvoj in samostojnost, razvrednotijo naša znanja in prej ali slej se bomo morali zateči po pomoč. So mojstri družbenega nadzora. S tem nam odvzamejo moč in nas naredijo eksistencialno ranljive. Postanemo odvisni od sistema. Hočejo, da se naučimo odzivati na njihove žvižge. Čim prej nam morajo postriči peruti in skrajšati jezike. Potrebno nas je socializirati v realnost in sleči ideologijo. Nikogar več ne briga, če smo prevozili Tour, saj ga lahko prevozi že vsakdo. Povejo nam, naj nikar ne mahamo z diplomo, ker je le certifikat, le kup papirja, ki sodi samo še v arhiv in nikogar ne zanima, kaj v njem piše. Poglej si v knjižnice, polne so teh zbirk! Kmalu spoznaš, da je vse polno pametnih in inteligentnih ljudi. Znanje nič več ne šteje. Vsi znajo voziti kolo in vsi se prištevajo med kolesarje.

Nastala je ena sama velika zmeda. Vsi so že neki študenti in vsi so intelektualci, strokovnjaki, diplomanti. Vsi kolesarimo v isti kategoriji. Drugih kategorij ni – diploma je diploma. Diplome se podeljuje vsepovsod. Javnost je popolnoma zbegana in ne loči med visokošolskimi sistemi znanj. Zanjo je diploma iz višješolskega programa isto samo diploma, kot je to diploma iz univerzitetnega študijskega programa. In potem smo uvedli še bolonjsko reformo, da je »štala« še večja. Kako naj razložim, da ima moja diploma tolikšno veljavo napram tisti diplomi in da ni vse iste veljave?! Ne vem. Kot posameznik sem povsem nemočen.

    Komentarji

    1. sineson
      01.10.2010 ob 12:55 sineson

      Žal, to je krute ciklus izobraževanja od gor do dol

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.