https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
http://www.jenamena.si/
http://www.zniders.com/
https://www.ris-dr.si/

POLITIKA

Tišinski svetniki niso sprejeli proračuna, so pa sklep o začasnem financiranju

Tišina, 26.03.2013 ob 7:00  

Občinski svetniki Tišine so zaradi umika točke o proračunu z dnevnega reda, sprejeli Sklep o podaljšanem začasnem financiranju občine Tišina, saj se niso strinjali okrog časa vložitve amandmajev glede proračuna.

 

Na 21. redni seje občinskega sveta Tišine bi namreč morali na podlagi dnevnega reda sprejeti proračun občine Tišina za leto 2013. Na predlog občinskega svetnika Franca Knausa so pred sprejetjem dnevnega reda razpravljali o napovedani točki predlog proračuna občine Tišina za leto 2013 v  drugi obravnavi. Svetnik Knaus je namreč predlagal, da bi iz dnevnega reda umaknili točko o proračunu, saj naj bi amandmaje na proračun dobili po pošti na svoje domove šele na dan seje. Tako je bilo moč iz vrst svetnikov zaslediti, da niso uspeli kvalitetno predelati vseh amandmajev, saj so nekateri od njih prišli po službi domov, seja pa je  bila napovedana za 18.00 uro istega dne. Po daljši razpravi so nato svetniki dali predmetni sklep na glasovanje, kjer je devet svetnikov glasovalo za umik točke iz dnevnega reda in štirje proti.

So pa svetniki apelirali na župana in ga zaprosili, da naslednjo sejo skliče v najkrajšem možnem času, da ne bi zaradi sklepa »trpeli« projekti, ki so bili načrtovani za to leto. Župan Franc Horvat,  jim je zagotovil, da bo seja sklicana v najkrajšem možnem času.

Začasno od aprila do junija

Ker občina Tišina v proračunskem letu 2013 še nima sprejetega proračuna, so občinski svetniki na predlog župana, sprejeli Sklep o podaljšanem začasnem financiranju Občine Tišina za obdobje od 01.04.2013 do 30.06.2013, ki bo podlaga za poslovanje občine v tem obdobju.

Sredstva uporabijo le za določen namen

V obdobju začasnega financiranja so omejeni nameni za katere se lahko sredstva porabijo. Določeno je, da se lahko sredstva v obdobju začasnega financiranja porabijo za iste namene kot v proračunu preteklega leta. To pomeni, da je podlaga za določitev obsega začasnega financiranja občine obseg odhodkov in drugih izdatkov realiziranega proračuna v enakem obdobju preteklega leta. Odhodki in drugi izdatki občine Tišina so v obdobju od 01.04.2012-30.06.2012 znašali skupaj 743.459 EUR (bilanca odhodkov v višini 717.335 EUR ter račun financiranja v višini 26.124 EUR kar skupaj znaša 743.459 EUR).

Občina ne more izvajati novih investicijskih projektov

To pomeni, da bo občina pri poslovanju v šestih mesecih leta 2013 lahko porabila le toliko sredstev, kot jih je porabila v enakem obdobju lanskega leta. Ker se v obdobju začasnega financiranja ne sme začeti z izvajanjem novih investicijskih projektov le-ti zato niso vključeni v začasno financiranje, so pa vključeni v pripravo proračuna občine za leto 2013.

Kaj sploh je sklep o začasnem financiranju?

33. člen Zakona o javnih financah določa, da je v pristojnosti župana, da odloča o začasnem financiranju občine in v skladu s tem izda tudi sklep o začasnem financiranju, ki lahko traja največ tri mesece. Če tudi v tem obdobju proračun občine ni sprejet se obdobje lahko na predlog župana in s sklepom občinskega sveta podaljša. Vendar Zakon o javnih financah zelo omejuje obseg proračunskih sredstev in s tem poravnavo obveznosti, ki zapadejo v plačilo, zato naj bi občine proračune sprejele čim prej in bi s tem lahko nemoteno izvajale načrtovane naloge na podlagi sprejetih proračunov

  Fotogalerija

  Komentarji

  1. gost
   26.03.2013 ob 9:01 Benny Hill gost

   Komedijanti ! Cvet Tišinske inteligente !

   3 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
  2. gost
   26.03.2013 ob 9:02 Benny Hill gost

   * inteligence

   2 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
  3. gost
   26.03.2013 ob 9:54 tišinska ljuzika gost

   končno se je zgodilo to kar bi se moralo že na prvi seji! Bravo gopod Kanus! BRAVO KANUS. Treba pokazati, da hočemo red in disciplino. Hvala bougi so drugo leto volitve in dobimo novega Župana - upam da bo Kanus kandidiral!!

   6 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
  4. gost
   26.03.2013 ob 19:44 GOST gost

   TO VSE RAZPISTITI. TE VAŠKE OBČINE.

   6 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
  5. gost
   26.03.2013 ob 19:46 gost gost

   Mi bomo zdaj našo ulico tudi preimenovali v občina. ia,ia,ia

   4 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
  6. gost
   26.03.2013 ob 22:49 ne biti smešen gost

   Ja glij Knaus je pravi za župana... Tau je najslabša opcija, še slabša kak sedanji župan.

   3 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
  7. gost
   27.03.2013 ob 20:55 amalka gost

   Horvat je prave zupan tak kak doma tak na obcine.....cista zguba....

   4 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
  8. gost
   27.03.2013 ob 21:09 župan gost

   To je pravi župan!!! April bo in še ni proračuna. Proračun se sprejema jeseni za naslednje leto. Sedaj bi se počasi lahko pričeli pogovarjati o osnutku proračuna za leto 2014. Aja, mi smo v Sloveniji. Tukaj se vse dela za nazaj. In tako bi se naj peljale kakšne investicije, če še proračuna nimajo. Razpustiti občinsko upravo z županom vred. Tišinčarji, vzemite si malo zgled pri Mariborčanih. Oni vedo, kako se temu streže.

   1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
  9. gost
   27.03.2013 ob 21:13 Svetniki so krivi gost

   Saj pa svetniki niso želeli razpravljati in sprejemati proračuna. Kaj je zdaj tu kriv župan? On je proračun pripravil in bi lahko sprejeli ali zavrnili, pa ga niso. Zakaj pa svetniki niso pripombe že prej oddali? Župan ni nič kriv. Krivi so svetniki, med katerimi bi najmanj trije radi bili župani. Pa jim ne bo uspelo. Občina Tišina se razvija v skladu z finančnimi zmožnostmi. Eno so obljube, drugo je pa finančna realnost.

   2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
  10. gost
   27.03.2013 ob 21:30 ker gost

   Knaus za župana, hvala za vic, v grb občine pa uvrstimo flašo pira in v občini se pa dvigne dovoljena koncentracija alka že v zraku. tip je bolj primeren za vinskega kralja!

   1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
  11. gost
   28.03.2013 ob 13:26 Boštjan Š. gost

   Zgolj v pojasnilo, da smo svetniki bolj malo krivi: Župan je proračun dal v II. obravnavo en mesec prepozno (po poslovniku) - on že ve zakaj. Predlagatelj je župan. Zakaj je tako dolgo čakal, ve le on. Pripomb na proračun ne morem dati prej kot vidim proračun, to je verjetno vsem jasno. Pripombe so bile podane v skladu s poslovnikom. Poslovnik pa je na žalost napisan za takšen OS, ki bi zgolj dvigal roke, potrjeval predlagano gradivo in pobiral sejnino.

   1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

  info_outline

  Opozorilo

  Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

  Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

  Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.