https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Srednja zdravstvena šola praznovala abrahama

Rakičan, 02.10.2010 ob 10:42  

Včeraj je v Rakičanu pred zdravstveno šolo potekala slavnostna akademija ob 50. obletnici delovanja srednje šole. Dijakom, ki naj bi skrbeli za zdravje drugih, je po besedah Kumerjeve zaradi neustreznega prostora za športno vzgojo kratena pravica.

Po drugi svetovni vojni je bilo zdravstvo v Pomurju šibko, saj je poleg zdravnikov primanjkovalo tudi šolanih medicinskih sester, zato je postajalo vedno bolj očitno, da regija potrebuje šolo, ki bo vzgajala srednji medicinski kader. 30. junija 1960 je bila ustanovljena Šola za zdravstvene delavce druge stopnje za ambulantno-bolnično smer v Murski Soboti. Njena prva ravnateljica je bila Helena Ravnič, šola pa je sprva delovala v najetih prostorih Ekonomske šole. Na prvi razpis za šolanje se je prijavilo okrog sto kandidatov, sprejeli pa so jih 73. Poleti 1962 je bila na Trstenjakovi ulici zgrajena nova šola, v kateri je imelo prostora pet oddelkov. Leta 1964 smo v Pomurju dobili prvih 47 strokovnih delavcev z nazivom medicinska sestra ali medicinski tehnik.

Bivše ravnateljice

Po štirih letih ravnateljevanja se je Ravničeva upokojila, na njeno mesto pa je prišla Katarina Vinčec. Slednja je na tem mestu ostala kar 23 let. Pomemben mejnik v zgodovini šole je 17. oktober 1973, ko je bila slovestno odprta šola na zdajšnji lokaciji v Rakičanu. Leta 1987 je ravnateljica postala Darinka Škrjanec, sedem let pozneje Marija Zadravec, od leta 2002 pa je ravnateljica Zlatka Lebar, ki je na včerajšnji proslavi med drugim dejala: "Izobražujemo mlade, ki bodo po končanem šolanju delali z ljudmi, ki so izgubili svoje največje bogastvo - zdravje. Zato je potrebno izobraziti odgovorne zdravstvene delavce."

Zlatka Lebar

Župan Mestne občine Murska Sobota Anton Štihec je v svojem nagovoru dejal dijamom šole, da naj se zavedajo, da se izobražujejo za spoštovan poklic in da je pomembna preventiva. Predstojnica območne enote Zavoda RS za šolstvo v Murski Soboti Irena Kumer je povedala, da šola dela dobro, šola pa nujno potrebuje ustrezen prostor za telesno vzgojo oziroma telovadnica. V kulturnem programu je nastopil pevski zbor Žarek, mladi harmonikarji, nekdanji dijak Tine Mlinarič in pevski zbor šole ter recitatorji.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.