https://www.minicom.si/pages/topics/minicom-d.o.o.-objavlja-prosto-delovno-mesto-serviserjake-racunalniske-opreme.php
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Zaradi dolgotrajnih padavin priporočljivo prekuhavanje vode

03.04.2013 ob 7:40  

Zavod za zdravstveno varstvo (ZZV) Murska Sobota prebivalcem, ki se oskrbujejo s pitno vodo iz lastnih vodnih virov oz. vodnjakov ali so vezani na male vodovode, ki nimajo upravljavca, svetuje preventivno prekuhavanje vode, namenjene pitju in pripravi hrane. Rizičnim skupinam pa svetujejo uporabo embalirane vode.


Kot so včeraj sporočili iz ZZV Murska Sobota, je zaradi dolgotrajnih padavin, taljenja snega in velike razmočenosti tal večja možnost, da je voda iz lastnih vodnih virov ali malih vodovodov brez upravljavca mikrobiološko neustrezna. Zato uporabnikom te vode svetujejo preventivno prekuhavanje vode. Za rizične skupine, to je za dojenčke, nosečnice in doječe matere, pa svetujejo, da uporabljajo embalirano vodo.

Na ZZV Murska Sobota navajajo, da obvestilo načeloma velja do umiritve vremenskih razmer in normalizacije vodostaja podtalnice. Za vse ostale prebivalce pa velja, da naj upoštevajo navodila upravljavcev vodovodov.

Navodila o prekuhavanju vode, objavljena na spletnih straneh Inštituta za varovanje zdravja RS, navajajo priporočilo, naj voda vre tri minute, saj to zagotavlja široko varnost uživanja. Če je voda motna, jo je potrebno pred prekuhavanjem zbistriti z usedanjem in nato filtriranjem skozi več plasti čiste, najbolje prelikane tkanine ali skozi čist papirnat filter, denimo filter za kavo.

Po prekuhavanju je nato potrebno preprečiti možnost naknadnega onesnaženja vode. Vodo je potrebno hraniti v hladilniku, v čisti in pokriti posodi. Tako pripravljeno vodo lahko uporabniki za pitje uporabljajo 24 ur, izjemoma do 48 ur.

vir:STA

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. smrt
      03.04.2013 ob 8:34 smrt

      V Soboti in vseh krajih ki so vezani na Soboški vodovod je voda nikak nej vredu ne samo sedaj pri padavinaj .Imamo najslabšo vodo

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      03.04.2013 ob 10:33 gost gost

      Mi doma jo pa pijemo........iz pipe...... ne morem verjeti, da bi zamolčali resnično stanje in s tem ogrožali naše zdravje... Če se to res dogaja...... ?!?!

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      03.04.2013 ob 11:28 ???? gost

      Kdo ima mestni vodovod mora tudi prekuhati vodo ?

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      03.04.2013 ob 15:22 mestni vodovod gost

      Tistim na mestnem vodovodu ni potrebno prekuhavati. Saj upravljalec vlije v sistem enormne količine klora, ki uničlijo vsak mikroorganizem. Saj, če dobro pogledamo, teče skoraj taka voda, kot mleko. Bolj je motna in bela, več je v njej klora. Aja, o kemičnih snoveh pa nihče ni nič povedal, ampak samo o mokroorganizmih. No, ja, učinek kemikalij se pojavi pozneje. HALLO ZZV, kaj pa herbicidi, fungicidi, pesticidi, in ostali CIDI, ki jih je voda polna. Tega ne zmore odpraviti NOBEN upravljalec, ker s klorom ne gre. Na žalost, tudi ne gre s prekuhavanjem. Poznam nekaj domačih zasebnih vodnjakov, kjer je voda bistveno kvalitetnejša od javnega vodovoda. Za kaj pa naj vsak pogrunta sam. Vsega pa res ne bom izdajal, ker drugače bodo možgani raji zsapali.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      03.04.2013 ob 16:20 gost gost

      "mestni vodovod" , tudi če tega "odgovora" ne vemo, nismo vsi raja..... pač, nihče vsega ne ve -.vsak se je primoran glede česa pomembnega zanesti, da drugi delajo pošteno, po svoji vesti. Čim bolj smo vsi osveščeni, tem močnejši smo......itak skupaj v istem čolnu ali pa zosu. Pa če to priznaš ali ne.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.