https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GOSPODARSTVO

Na Energetski razvojni konferenci tudi o virih v Pomurju

Murska Sobota, 11.04.2013 ob 9:00  

Včeraj je v prostorih Goodcentra v Murski Soboti potekala Energetska razvojna konferenca, na kateri so govorili tudi o izkoriščanju energije v Pomurju. Sogovorniki so predstavili svoja mnenja o  geotermalni, hidro in sončni energiji na področju Pomurja.

Na okrogli mizi, ki smo se je udeležili, je beseda tekla o obnovljivih virih energije (OVE) in učinkoviti rabi energije v Pomurju (URE), kjer so se udeleženci spraševali, kje smo in kam gremo. Sodelovali so Bojan Vogrinčič, predstavnik Lokalne energetske agencije – LEA, dr. Darko Anželj iz Pomurskega razvojnega inštituta, doc. dr. Peter Virtič iz Fakultete za energetiko Univerze v Mariboru in Hermina Ternovšek iz podjetja Energija Plus.

75 GWh električne energije iz obnovljivih virov energije

Bojan Vogrinčič, LEA Pomurje, je udeležencem konference predstavil stanje v Pomurju. Izpostavil je, da je na prvem mestu učinkovitost izrabe energije, ki je na voljo pri nas. Po njegovem je prav večja poraba energije, ki je v zadnjih letih drastično narasla, posledica regionalnega razvoja, večjega števila odjemalcev in podjetij. Izpostavil je podatek, da v regiji letno pridobivamo skoraj 75 GWh električne energije iz obnovljivih virov.

Po njegovem je najbolj pereč problem pridobivanja energije iz obstoječih bioplinarn, saj naj bi te bile prioritetno namenjene predelavi kmetijskih odpadkov in s tem posredno pridobivanju energije. Žal so naše bioplinarne prepogosto usmerjene v predelavo pridelkov, ki so namensko pridelani za potrebe bioplinarn.

Slovenija mora imeti 25 % obnovljivih virov energije

Doc. dr. Peter Virtič iz Fakultete za energetiko je sodelujoče na okrogli mizi opozoril na kvoto 25% delež obnovljivih virov v državi, ki smo si jih zadali sami kot obvezo do Evropske unije in te zahteve moramo izpolniti, saj bomo v nasprotnem primeru plačevali kazni. Izpostavil je, da je Pomurje bogato s bioplinarnami in geoplinom. Svetoval pa je, da je potrebno kmetijska gospodinjstva narediti samozadostna.

Sončna energija na degradiranih področjih

Glede sončne energije je doc. dr. Peter Virtič izpostavil dejstvo, da je potrebno v Pomurju upoštevati vplive na pokrajino, ki naj bodo čim manjši, saj si ne smemo privoščiti, da bi ob izredno nizki samooskrbi s hrano, polja uporabljali za sončne elektrarne. Je pa izpostavil prednost, da se lahko sončna energija izkorišča na degradiranih področjih, oziroma da bi se celice namestile na strehe objektov. Povedal je tudi, da je do nedavnega bilo za sončno energijo veliko zanimanje, saj je država nudila visoke subvencije, vendar je le te sedaj znižala, saj jih ne zmore več plačevati. Zaradi tega je februarja 2013 tudi dvignila prispevke za OVE za negospodinjske porabnike za približno 330%.

V Pomurju ne izkoriščamo vodnega vira, medtem ko je v Sloveniji glavni vir

Dr. Darko Anželj iz Pomurskega razvojnega inštituta je izpostavil namero družbe DEM, ki želi v okviru evropske uredbe po zadostitvi obnovljivih virov energije, zgraditi eno ali dve hidroelektrarni na reki Mura. Pojasnil je, da se je na državni ravni pred enim mesecem začel izvajati  postopek državnega prostorskega načrta in šele potem se bodo Pomurci odločili o gradnji. Peter Virtič je pri tem pripomnil, da imamo v Sloveniji največji delež obnovljivih virov energije iz vodotokov s katerih pridobivamo električno energijo, medtem ko je v Pomurju ta procent ničen.

Geotermalna energija je neizkoriščena

Peter Virtič je prav tako izpostavil dejstvo, da je geotermalna energija v Pomurju neizkoriščena in pri tem pripomnil, da bi lahko investitorji v tej panogi upoštevali kombinacije sistemov. Tako bi na primer izkoriščali geoenergijo ter pridobljeno toplo vodo po potrebi  dogrevali, da bi jo lahko potem uporabili tudi v druge namene.

Ali je zmanjšanje energije zares dovolj?

Hermina Ternovšek iz Energije plus je predstavila vizijo podjetja, v katerem menijo, da je najboljši ukrep učinkovita raba energije. Njihov cilj je optimizacija uporabe z uporabo pripravljenih paketov, ki jih tržijo. Pri tem je Peter Virtič pripomnil, da ne verjame, da bi se lahko proizvodnja elektrike v prihodnosti zmanjšala, saj se veliko govori o zelenem električnem avtu ter da obstaja več strategij, ki temeljijo na uporabi vodika.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      11.04.2013 ob 9:30 gost gost

      Z manj energije doseči večji učinek na čistejši način. Vsekakor pa je-za začetek- treba prenehati RAZMETAVATI z energijo. S tem bomo prišparali vsaj 30%. Absurdno je, da hočemo jesti tablete za hujšanje - zato da bi bili vitki, namesto da bi jedli manj in bolj zdravo. Ni treba imeti doktorata, da vidiš, da je to bolno razmišljanje. In tisti, ki ima doktorat, bi moral znati misliti logično in delati na ustvarjanju pogojev za zmanjšanju potreb, ne pa da forsirajo HE na Muri. Ponavljajo kot papige tiste, ki imajo osebni interes in jim je figo mar za vse nas in okolje. Mi to vidimo, in ne bomo dopustili. Nikakor. Vrag je odnesel šalo.

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      11.04.2013 ob 9:59 zeleni gost

      Nekak je stolcof preveč blou v dvorani.Nega za tou zanimanj, ka nega pravoga haska za večino ljudi .Se je tou bio , eko, samo je velki vprašaj če je se tak.Fotocelice pa vozijo iz Kitajske, kere so pa nej glij po naravi prijaznom postopki bile narjene.Zeleni avto pa ma takši akumulator pun težkih kovin , ka ta spadneš.Vodik za gorivo -to razviti svet že ma , mi pa še senjamo.Ka ne bi o BIO plinarnah.

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      11.04.2013 ob 10:11 Čika-pajo gost

      Problem Prekmurja ostale Slovenije je v tem da enostavno ne znamo gospodariti z svojimi naravnimi viri.Vedno ko pa pride do predlogov kako gospodariti z viri prihaja do konfrrotacij .Prekmurje ima mnogo naravnih virov katere lahko koristimo, vprašanje koriščenja je pa samo v tem na kakšen način in z koliko škode naredimo okolju.Hočem povedati da vsak pa naj je še tako majhen poseg vpliva na okolje .Primer toplotne črpalke voda ,koristijo podtalnico in z razširjanjem teh črpalk se seveda hladi podtalnica in vnašajo klice in ni dolgo do tega da bodo omejene in prepovedane.Hidroelektrarne so najčistejši in najbolj ekonomičen vir električne energije, ampak tudi one povzročajo škodo pa da dodam tudi neočiščene površine povzročajo škodo z gnitjem se ustvari CO2, METAN ITD.Kakor koli obrnemo se vsepovsod z izkoriščanjem povzroča škoda.Zdaj se pa zastavlja vprašanje ali bomo živeli v neokrnjeni naravi kot siromaki ali kot ostali v onesnaženi naravi, itak pa vemo da smo na enem planetu in či sosed onesnažuje bom tudi jaz dobil del onesnaženja ali celo več.Primer pasivno aktivno kajenje.Moje mnenje je da elektrarne potrebujemo prav tako izkoriščanje geotermalne vode ,lesne biomase, sonca ker samo to v zmerni obliki izkoriščanja nam prinaša dodano vrednost.Tak način kot smo ga sedaj priča z bioplinarnami je pa totalno zgrešen zaradi manjka surovin nemore imeti vsaka vas bioplinarno.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      11.04.2013 ob 12:39 glavca gost

      Pa ravno grabežljivi superuradnik, ki vidi samo svoj žep nam bo solil pamet: http://www.24ur.com/novice/slovenija/slovenski-super-uradnik.html

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.