https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

POM-TURE

Moderni turizem - preko vlaka in ladje do letal

 

Pred dvema letoma je minilo 200 let od rojstva Thomasa Cooka. Ko se je rodil, ni obstajala niti beseda "turizem", niti "znamenitost".  Julija 1841 je 32-letni založnik Thomas Cook organiziral potovanje za 500 ljudi z vlakom iz Leicestra do Loughborough  v Angliji. To potovanje šteje za prvo organizirano in oglaševano potovanje na svetu. Še celo desetletja je nato ob založništvu in tiskarstvu organiziral krajša potovanja z vlakom. 

Foto: Thomas Cook AG

Prvi ponudil vožnjo po reki Nil za turiste

Leta 1854 se je odločil, da se bo posvetil samo organizaciji potovanj in bo tako preživljal svojo družino. Za tiste čase je bila to smela odločitev. Potovanja je zelo kmalu razširil še na ostala evropska mesta. Prelomno je tudi leto 1866, ko je organiziral prvo potovanje v ZDA.

Pravi razcvet je podjetje doživelo z organizacijo potovanj v Egipt in posledično so začeli odpirati poslovalnice tudi v tem delu sveta. Egipt je bil za družino Cook življenjski projekt. Kot prvi je ponudil vožnjo po reki Nil za turiste iz Evrope in preostalega sveta. Lastil si je poseben parnik in hotel, ki je bil prirejen petičnim gostom. Že takrat je ponujal tudi pakete potovanj, ki so bili primerni bolj za plitve žepe. 

Egipčanska vlada mu je dala vsa pooblastila, da upravlja s parniki na reki. S tem si je zagotovil neprecenljivo prednost pred tekmeci. Prvič v zgodovini je britanska vojska prosila kako privatno podjetje za pomoč (v tem primeru Thomasa Cooka), da pomaga pri transportiranju vojske za osvoboditev znanega britanskega generala v Kartumu. Egipt veliko dolguje Thomasu Cooku, saj ga je le ta povzdignil na "Olimp" svetovnega turizma. Odprtje Sueškega kanala mu je omogočilo organizacijo potovanj na vzhod. 

Foto: Egyptian Chornicles

Parnik "dahabiyah" na reki Nil


Foto: Egyptian Chornicles

Dahabiyah pred  hotelom Winter Palece v Asuanu


Thomas Cook je sinonim za turizem v Egiptu

Foto: Thomas Cook AG

 

  Leta 1872 je organiziral in ponudil potovanje okrog sveta za širše množice  (40.000 kilometrov  v 222 dneh).

Letak za promocijo potovanja okrog sveta

Foto: Thomas Cook AG

 

Leta 1873 se mu je pridružil še sin in nastalo je podjetje Thomas Cook & Son, ki je imelo sedež v Londonu. Kot izkušeni založnik je začel tiskati in prodajati tudi kratke vodnike in vozne rede.

Foto: Thomas Cook AG

Brošura z voznimi redi in zemljevidi

 

Prva poslovalnica

Foto: Thomas Cook AG

Nobeden od sinov mu ni segel do kolen

Leto kasneje je še dodatno potrdil sloves pionirja organiziranih potovanj, saj je izdal potovalno pismo, ki je predhodnik današnjih potovalnih čekov. Izdajanje lastnega časopisa je omogočalo obveščanje celotne Evrope, Avstralije, Indije in preostalega sveta o potovanjih, ki jih organizira.

V 83. letu starosti  je "oče turizma" Thomas Cook preminil, posle pa prevzel sin John Mason Cook. Nobeden od sinov in vnukov ni nikoli presegel svojega očeta.

Spomenik TC v Leicestru

Foto: Leicester City Council 

V začetku dvajsetega stoletje Thomas Cook & Son postala največja potovalna agencija na svetu. Z začetkom potniškega letalskega prometa so leta 1919 začeli prodajati tudi  letalske vozovnice.  Po drugi svetovni vojni Velika Britanija nacionalizirala podjetje. Od takrat naprej vsakih deset let menjuje lastništvo. Blagovna znamka ostaja ista. Danes se podjetje imenuje Thomas Cook AG in je eden večjih ponudnikov potovanj na svetu.

Razpoznaven logotip

Foto: Thomas Cook AG

 

Gospodarska kriza tudi njim ni prizanesla. Število potnikov upada.

Foto: Thomas Cook AG 

Kot zanimivost: Letos junija je 26-letna Austin Kettl zaradi napačne rezervacije v Thomas Cooku uradno spremenila svoje ime v »I Hate Thomas Cook«  ali  prevedeno »sovražim Thomasa Cooka«.

 

 NAGRADNA IGRA

Ne pozabite, nagradna igra Pom-ture traja do 6.1.2011.

Sodelujte že danes in osvojite knjigo" The Travel book "- založbe Lonely planet(več informacij)

 

 

V četrtek 13.10. bomo v POM-TURAH obiskali prestolnico Kube!

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. karci
      08.10.2010 ob 8:41 karci

      fajn prispevek. Vupan v toj rubriki nede komentarof o politiki.pun krav man že teh naši pa vaši.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. karci
      08.10.2010 ob 8:43 karci

      pun" kurac "man že teh naši pa vaši (san mislo)

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. ana
      08.10.2010 ob 13:59 ana

      Odličen prispevek. Rejdni frajer je bil tej Thomas.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. motika
      10.10.2010 ob 10:19 motika

      ta je mel smisel za marketing. gnesden pa samo nekšo sranje.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.