https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

POM-PLUS

PD Ljutomer - prijatelji dobre volje in čiste gorske narave

Ljutomer, 30.4.2013  

Planinsko društvo Ljutomer združuje prijatelje dobre volje in čiste gorske narave, ljubitelje pohodov, planinskih izletov in vzponov na vse prekrasne vrhove.

 

V rubriki POM-PLUS vsak torek objavljamo pogovore s predstavniki pomurskih nevladnih organizacij, fundacij, društev, klubov in zavodov ter predstavljamo njihovo delovanje, POM-PLUS pa razkriva tudi posameznike, ki širši javnosti zaradi narave svojega dela niso znani.

Planinsko društvo Ljutomer (PD Ljutomer) je pred dvema letoma obeležilo 60. obletnico ustanovitve. Združuje planince iz občin Ljutomer, Veržej, Križevci pri Ljutomeru in Razkrižje. Je prostovoljno, samostojno in nepridobitno združenje planincev, ki deluje v skladu s sprejetim Statutom Planinskega društva Ljutomer. Šteje 83 članov, v društvo pa je vključenih tudi šest otrok. Zastopa in predstavlja ga predsednik društva Ivan Kraljič, ki je tudi predsednik upravnega odbora. Društvo ima naslednje organe: zbor članstva, upravni odbor, nadzorni odbor in častno razsodišče. V okviru društva delujejo tudi sekcije mladih planincev pri osnovnih šolah.

PD Ljutomer organizira izlete in pohode, srečanja in druge oblike prostovoljnega planinskega delovanja, izobraževalne tečaje za svoje člane, skrbi za izobraževanje planinskih vodnikov in mentorjev, markacistov in varstvenikov narave.

Aktivni že več kot šestdeset let

Začetki PD Ljutomer segajo v leto 1948. Pionir na področju planinstva v Ljutomeru je bil Avgust Loparnik, ki je s somišljeniki razvijal planinsko idejo, ta pa se je pozneje razširila tudi v druge kraje v Prlekiji. Tako je iz ljutomerskega planinskega društva izšla skupina planincev iz Gornje Radgone. Iz »lahonske» skupine pod vodstvom Maksa Meška in njegove žene Erne ter Alojza Holca pa je nastalo PD Ormož.

Uradno je bilo društvo ustanovljeno leta 1951. Ustanovni občni zbor je bil 25. junija 1951 v prostorih gostilne Seršen. Delovno predsedstvo so sestavljali: Avgust Loparnik, Danilo Marš, Tone Žnidarič, Nevenka Kaukler, Stane Vizovišek in Ferdo Polanič. Na zboru so sprejeli Pravila planinskega društva, program dela ter izvolili upravni in nadzorni odbor. Upravnemu odboru je predsedoval Ciril Rajh, nadzornemu odboru pa Avgust Loparnik, takratni ravnatelj glasbene šole.

Istega leta so organizirali tri izlete, in sicer so se dvakrat odpravili na Kamniške planine, enkrat pa na Triglav. V naslednjih letih se je pokazala moč društva in njihova dobra organiziranost. Zmogli so številne akcije in naloge, ki sta jih pred njih postavljala družba in čas, v katerem so živeli. Prav tako so vzgojili veliko število mladih, ki so danes nosilci planinske dejavnosti.

Z glasbili na Triglav

Leta 1955 se je Pihalni orkester Ljutomer z vsemi instrumenti odpravil na Triglav. Organizator bil takratni kapelnik orkestra in ravnatelj Glasbene šole Ljutomer ter takratni predsednik Planinskega društva Ljutomer, Avgust Loparnik. Na Triglav se je odpravilo 20 članov godbe, in 10 učencev glasbene šole. Pri Aljaževem stolpu so zaigrali Vodopivčevo koračnico »Triglav«, z igranjem pa so nadaljevali še pol ure. To je bil tudi prvi orkester v Sloveniji, ki mu je uspelo z inštrumenti osvojiti vrh Triglava.

Vsak lahko najde kaj zase

PD Ljutomer organizira številne izlete in pohode, lažje in tudi zelo zahtevne. Tako lahko vsak najde kaj zase. V preteklih letih so se med drugim odpravili na Triglav, Krim, Peco, Smrekovec, Vremščico, obiskali pa so tudi Savinjske Alpe, Kamniško sedlo, Boč in številne druge kraje. V letošnjem letu načrtujejo planinske izlete na Kalški greben, Mrzlo goro, Uršljo goro, Škrlatico, Ojstrico, čaka pa jih tudi pohod v neznano.

V svojo družbo vabijo vse, ki so radi dobre volje in so ljubitelji čiste gorske narave. Vse somišljenike tako vabijo, da se jim pridružijo na pohodih, planinskih izletih in vzponih na vse prekrasne vrhove.

Več fotografij v spodnji galeriji...

FOTO: PD Ljutomer (pd-ljutomer.com)

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.