https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Predstavili projekt »Dom borcev in mladine Vaneča«

Puconci, 01.05.2013 ob 7:00  

Včeraj je potekala tiskovna konferenca v prostorih Doma borcev in mladine na Vaneči. Predstavili so obnovljeno notranjost doma in slikovno razstavo z video projekcijo, ki je nastala v okviru projekta »Dom borcev in mladine Vaneča« ob finančni pomoči Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja.

Občina Puconci je v sodelovanju s projektnim partnerjem Razvojni zavod Občine Puconci na javni poziv za zbiranje predlogov za Načrt izvedbenih projektov Lokalne akcijske skupine LAS Goričko v letu 2011 prijavila projekt  Dom borcev in mladine Vaneča. Gre za nadaljevanje izvajanja manjših projektov v občini, s katerimi želijo revitalizirati in aktivneje vključiti v turistično ponudbo obstoječe objekte, ki so zaradi dotrajanosti ali neaktivnosti lastnikov bili potisnjeni ob rob, ali celo prepuščeni fizičnemu propadanju.

Osnovna ideja za projekt se je pojavila po večkratnih razgovorih z vodstvom Združenja udeležencev NOB Murska Sobota, ki je formalni pravni lastnik doma, vendar ga zaradi pomanjkanja finančnih sredstev niso bili v stanju aktivno vzdrževati. Ker je zgradba začela vidno propadati, so dali pobudo, da bi upravljanje doma prevzela občina. V ta namen je bila 31. 5. 2011 podpisana Pogodba o stavbni pravici med Združenjem borcev in udeležencev NOB Murska Sobota in Občino Puconci, s čimer je občina dobila formalno pravne pogoje za upravljanje in razpolaganje z objektom, ki vključujejo tudi investicijsko vzdrževanje in obnovo.

Cilji projekta so večstranski, v osnovi pa gre za dve fazi učinkov, in sicer: prvič fizična obnova zgradbe, v drugi fazi pa gre vzporedno tudi za vsebinsko obnovo, oboje skupaj pa jim bo omogočilo, da objekt ponovno aktivno vključijo v ponudbo občine kot turistično destinacijo in objekt kulturne dediščine. Projekt spada v 5. razvojno prioriteto skupine LAS Goričko, to je obnova in razvoj vasi ruralne infrastrukture pod ukrep: turistična infrastruktura.

 

Pri fizični obnovi so se zaradi zahtevnosti in omejenosti finančnih sredstev, ki ne zadoščajo za celovito obnovo odločili za postopno izvedbo, ki v okviru prijavljenega projekta na LAS obsega: obnovo notranjih prostorov konferenčne sobe, priročne čajne kuhinje in razstavne sobe s fotografsko razstavo na temo NOB v Prekmurju, ter nabavo pohištva za konferenčno sobo, ter avdio-video opremo.  Poseben del opreme predstavlja tudi nabava 30 garnitur stolov in klopi za izvedbo zunanjih prireditev za večje število obiskovalcev. Nadalje je predmet fizične obnove obnova zunanje terase in stopnišča z zamenjavo, oziroma na novo položene keramike na stopnišču, ter ureditev okolice.

Drugi del obnove je vsebinski, ki obsega novo ureditev in postavitev fotografske razstave na temo NOB v Prekmurju, kateri bodo pozneje dodali še enako razstavo na temo Osamosvojitvene vojne leta 1991 v Prekmurju. Kot novost pa so dodali avdio-video predstavitev z naslovom V obroču smrti, avtorja Franca Kuzmiča, v kateri so na strnjen in poljuden način predstavljeni dogodki iz NOB leta 1944, v spomin na katere je bil dom v 70 letih tudi postavljen, z dodatkom kratkega pregleda dogodkov iz osamosvojitvene vojne leta 1991.

Z realizacijo projekta bodo dom odprli za javnost, to je za organizirane skupine ali posamezne obiskovalce. Na voljo pa bo tudi različnim društvom in organizacijam za izvedbo družabnih in drugih prireditev. Načrtujejo, da bo s tem dom ponovno postal ena od aktivnih turističnih in kulturnih točk v ponudbi občine.

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.