https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

FOTO: Na Gradu Negova v znamenju rib

Negova, 05.05.2013 ob 13:00  

Včerajšnje popoldne na Gradu Negova se je odvijalo v znamenju rib. Tu so namreč nekoč gojili tradicijo ribištva. Zavod za kulturo, turizem in promocijo (KULTPROTUR) Občine Gornja Radgona je to tradicijo skušal obuditi z včerajšnjo prireditvijo »Fiš piknik na gradu«.


Na grajskem dvorišču je potekala otvoritev razstave ribjih skulptur kiparja Roberta Juraka iz Logarovcev. Grajske sobane pa so postale galerija slikam z ribami Tatjane Mijatović, slikarke iz Radencev. Na grajskem dvorišču so člani Turističnega društva Negova – Spodnji Ivanjci pekli ribe, prleški kantavtor Tadej Vesenjak pa je pel, seveda tudi o ribah. Razstava skulptur ter razstava slik bosta na ogled vse do konca meseca maja.

Razstava

Na grajskem dvorišču je bila v obliki performansa predstavljena velika kovinska skulptura ribe in njenih spremljajočih majhnih ribic iz lesa, ki je delo kiparja Roberta Juraka. Manjše skulpture kovinskih rib pa so razstavljene tudi v notranjih prostorih oziroma na razstavišču grajske Pristave. Tam svoja slikarska dela, tudi iz vodnega sveta, razstavlja slikarka Tatjana Mijatović.

Kot je povedal Robert Jurak, gre za temo Panonskega morja. »Naredili smo eno takšno razstavo, ki ni ravno klasična razstava, vse skupaj smo seveda povezali z ribami. Se pravi, prideš na piknik, poleg pa še konzumiraš malo kulture. Ta inštalacija ribe, ki sem jo simbolično poimenoval Negovka, je nastala v dveh mesecih, skupaj z lesenimi spremljevalkami (male ribice). V ozadju je tudi ena zgodba, ampak je danes nisem hotel predstaviti, ker je najlepše, če si vsak sestavi svojo zgodbo,« je še dodal. O prihodnjih načrtih pa je povedal, da možnosti, da bi se razstava potem, ko se zaključi na gradu, selila kam dalje, obstajajo. Lahko bi naredili še kakšno inštalacijo, lahko je to enodnevna ali večdnevna. Nekih načrtov za v prihodnje pa še nima.

V ribo »Negovko« je vložil 200 ur dela, ustvarjal je približno dva meseca, in kot je poudaril, je bila problematična zgolj statično, torej tehnični del je bil malo težaven zaradi samega položaja skulpture. Riba je težka nekaj čez 600 kilogramov.

Robert Jurak in njegova "Negovka"

Tatjana Mijatović pa živi in ustvarja na svojem domu v Radencih. Pri njenih delih gre za eksperimentalno slikarstvo. Njene slike so barvno bogate in tudi sicer polne energije, in tako ponazarjajo razpoloženje slikarke. Pripravila je nekaj samostojnih razstav, sodeluje tudi na skupinskih razstavah v sklopu Likovnega društva Gornja Radgona. Z veseljem se udeležuje različnih likovnih srečanj in slikarskih kolonij.

Slikarka Tatjana Mijatović

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.