https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

POM-PLUS

Biciklin brigada – člani jurišali tudi na Vršič, Mangart in Krvavec

7.5.2013  

Začetki oblikovanja kolesarskega društva Biciklin brigada segajo že kakšnih 10 let nazaj, ko so nekateri posamezniki, ki so pozneje postali ustanovni člani, za sprostitev in boljše počutje kolesarili sami ali kot manjše skupine po goričkih hribih in prekmurskih ravnicah. Nekateri pa so se že udeležili tudi kakšnega maratona.

V rubriki POM-PLUS vsak torek objavljamo pogovore s predstavniki pomurskih nevladnih organizacij, fundacij, društev, klubov in zavodov ter predstavljamo njihovo delovanje, POM-PLUS pa razkriva tudi posameznike, ki širši javnosti zaradi narave svojega dela niso znani.

Skupinica je postajala številčnejša in na skupnih turah so se pojavljali vedno novi kolesarji. Največji navdušenci so se začeli vedno pogosteje udeleževati tudi rekreativnih maratonov v Prekmurju in po celi Sloveniji. Zaradi enotnosti in navdušenja nad kolesarjenjem se je pojavila misel o ustanovitvi »lastnega« društva.

Pogovori na skupnih turah so pogosto nanesli na to, da bi čim prej ustanovili kolesarsko društvo, saj so ocenili, da bi jim organiziranost v društvu omogočila lažjo in uspešnejšo dejavnost ter druženje. Tako so pripravili potrebne dokumente za ustanovitev društva, z velikimi napori in prizadevanji so izbrali vsem članom všečen logotip in s še večjimi napori tudi ime, za katero pa vseeno mislijo, da je zelo izvirno in v rekreativnih kolesarskih krogih razpoznavno tudi zaradi premišljeno izbranih klubskih barv.

Člani jurišali na Vršič, Mangart in Krvavec

Prvo leto obstoja so se začeli udeleževati maratonov, vendar na žalost ne z enotnim izgledom, kar pa je bil cilj za naslednje leto –, da imajo vsi enake kolesarske drese. Nalogo so uspešno izpeljali s pomočjo donatorjev in lastnih prispevkov. Na maratonih so jih že začeli obravnavati kot društvo in bili so prepoznavni, z oranžno barvo in lastnimi logotipi. V tistem letu so pridobili nekaj novih zanesenjakov, polnih kolesarskih idej in izzivov. Domačih maratonov (pomurskih) se vedno radi v čim večjem številu udeležujejo. Med drugim so njihovi člani v okviru rekreativnih kolesarskih prireditev že jurišali na Vršič, Mangart, Krvavec in še bi lahko naštevali.

Doživeli nekaj večjih rekreativnih uspehov

V letu 2009 so se na pobudo enega od članov prvič udeležili rekreativnega maratona Costella v Fari, ki je sedaj postal že kar tradicionalen. Vsak, ki se ga enkrat udeleži, obljubi, da naslednje leto spet pride … Poleg tega pa so tudi kot društvo doživeli že nekaj večjih rekreativnih uspehov.

Petra Glažar (tedanja predsednica) je tega leta osvojila 3. mesto v absolutni konkurenci med ženskami in 1. mesto v svoji starostni kategoriji. Nataša Zupanc in Natalija Gostonj pa 3. in slednja 2. mesto v svojih kategorijah med ženskami. Nekaj zelo dobrih rekreativnih uvrstitev so med drugim dosegli tudi na ostalih kolesarskih maratonih v Pomurju, ena od zadnjih takih uvrstitev je nedvomno prvo mesto Thomasa Frumena, na puconskem maratonu 2012 na 50 km dolgi preizkušnji.

Zelo ponosni so tudi na nekaj zelo mladih kolesarjev v njihovem kolesarskem društvu, ki se  zelo radi udeležujejo kolesarskih prireditev ali pa jim pokažejo svoje veščine ob priložnostnih srečanjih. Na ta način poskušajo tudi svoje otroke seznaniti z lepotami kolesarjenja.

Iz Goričkega v Piran

Prav gotovo velja omeniti tudi različne podvige njihovih članov. Vsako leto se porodi kakšna nova ideja, ki jo potem tudi uresničijo. Tako so se v preteklih letih lotili kolesarskega podviga iz Goričkega v Piran (360 km), iz Ljubljane v Mursko Soboto (200 km), Kapelskih kresov (kolesarjene preko Gorskega Kotarja, 160 km), že tradicionalne ture iz Kočevja v Bogojino (220 km), ravno tako so odkolesarili v dveh dneh iz Murske Sobote do Balatona in nazaj ipd.

Imajo zavidanja lepo število kolesark

Članstvo se spreminja iz leta v leto, pohvalijo pa se lahko, da imajo v društvu zavidanja lepo število kolesark (in te res ljubijo kolesarjenje). V bistvu ga ljubijo vsi člani, ampak na rekreativnem nivoju, in želijo si, da tako tudi ostane. Takšni kot so, so dobri, mogoče celo najboljši, druži jih prijateljstvo, ne pa tekmovalnost, zato nimajo ambicij tekmovati na pravih kolesarskih dirkah. Lokalni maratoni in skupna kolesarjenja jim pomenijo mnogo več, predvsem pa v tem vidijo kvalitetno preživljanje prostega časa.

Kar se jim je že nekaj časa zdela dobra ideja, je zdaj resničnost – danes imajo ustanovljeno svoje kolesarsko društvo. Vanj vabijo vse, ki jih veseli rekreativno kolesarstvo. Dobrodošli so vsi. Želijo si, da njihovo društvo večno živi, da se družijo, razgibavajo in se v njem kar se da prijetno zabavajo.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.