https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Usoda Slomškovega mlina na Razkrižju še ni znana

Razkrižje, 08.05.2013 ob 7:00  

Slomškov mlin na Razkrižju propada. Možnost, da bi v njem uredili restavracijo in hotel, kot si je pred slabimi sedmimi leti zadal v svojem projektu obnove angleški kupec Lyndon Edward, je lani z njegovo odpovedjo propadla. Kaj se bo v prihodnje dogajalo z mlinom, še ni povsem jasno. Želje po obnovi seveda ostajajo.


V mlinu so med letoma 1905 in 1937 živeli sorodniki blaženega Antona Martina Slomška, in sicer je tam živel njegov pranečak Anton Slomšek s svojo družino.

Z namenom, da bi mlin očuvala propada, saj ta predstavlja morebitno turistično zanimivost in pomembno tehnično dediščino, ga je leta 2000 od zadnjega lastnika mlinarja Avgusta Beloviča z Razkrižja odkupila takrat novonastala Občina Razkrižje. Občina je na zgradbi izvedla najnujnejša obnovitvena dela, vezana na statiko mlina, saj bi se brez tovrstnih posegov mlin že zdavnaj porušil.

Kot je povedal župan Občine Razkrižje, Stanko Ivanušič, se je občina odločila za prodajo mlina, ker bi v njegovo obnovo bilo potrebno vložiti veliko sredstev, ki pa jih sama občina ne bi zmogla zagotoviti. Tudi iz državnih ustanov ni bilo zagotovila, da bi se za obnovo mlina dalo dobiti večja sredstva.

Odkup mlina ponudili tudi 100. najuspešnejšim slovenskim podjetjem

Občina je kupca iskala z javnim zbiranjem ponudb. Prvi razpis za zbiranje ponudb za prodajo mlina je bil objavljen v Uradnem listu RS septembra 2005, nanj pa se ni prijavil nihče. Mesec dni kasneje je bil objavljen še drugi razpis. Hkrati z drugim objavljenim javnim razpisom je občina odkup mlina ponudila stotim najuspešnejšim slovenskim podjetjem.

V času objave poziva za javno zbiranje ponudb je tako občina poslala dopis stotim kapitalsko najuspešnejšim podjetjem v Republiki Sloveniji in jim ponudila mlin v odkup, kjer so navedli, da bi raje videli kupca iz Slovenije, kot tujca. Žal se iz Slovenije tudi v drugem razpisu ni prijavil nihče, prijavil pa se je angleški kupec.

Angleški kupec ob nakupu ponudil dober program prenove

Na podlagi drugega javnega zbiranja ponudb je tako bil izbran Anglež Edward Lyndon Eric, ki je slovenskega porekla, saj je njegova mati Mariborčanka. Edward je že pred tem od dveh solastnikov, bratov Fiala, odkupil stanovanjski del mlina, ki ni bil v lasti občine.

Angleški kupec, ki je spomeniško zaščiten Slomškov mlin od občine kupil za osem milijonov takratnih tolarjev (dobrih 33.000 evrov), je ponudil dober program, ki je bil zapisan tudi v notarskem zapisu. Poleg plačila se je kupec s pogodbo zase in za svojega pravnega naslednika zavezal, da bo:

- Slomškov mlin uredil za namen povečanja turistične zmogljivosti v občini, upoštevaje celoto, mlin in stanovanjski del;

- v spodnji etaži mlina uredil restavracijo višjega razreda, v gornjih etažah pa klubske prostore za goste;

- v mlinu ohranil tradicionalni videz vključno z napravami, ki so za mlinarsko dejavnost značilne;

- v restavraciji gostom ponujal predvsem tradicionalno slovensko hrano;

- zunanjost mlina uredil tako, da se ne bo spremenila njegova izvirna podoba;

- prostore uredil v skladu s tradicijo, ki velja za ta del Slovenije;

- da se mora začeti z obnovo mlina v roku 6 mesecev od sklenitve pogodbe, obnova mora biti končana v 24 mesecih;

- da mora biti za opravljanje dejavnosti v mlinu zaposlena lokalna delovna sila;

- da mora biti mlin za potrebe gostov odprt skozi vso leto, tudi za oglede obiskovalcev;

- za vse nameravane posege na objektu in opremi mora pridobiti kulturno varstveno soglasje Zavoda za varstvo kulturne dediščine, Območna enota Maribor itd. 

Občina si je obenem pridržala pravico, da mlin in njegovo zgodovino še naprej predstavlja v samem mlinu, ta pa mora biti za obiskovalce odprt skozi vse leto.

Stanko Ivanušič, župan Občine Razkrižje

Zavlačevanje z obnovo in večkratna opozorila občine

Edward je že od začetka zavlačeval s prenovo, zato ga je občina junija 2010 spomnila na zaveze iz pogodbe. Ker kupec v dogovorjenem roku ni začel z obnovo, je bil sklenjen dodatek k prodajni pogodbi, s katerim je Anglež dobil eno dodatno leto časa za začetek gradbenih del in novi dve leti časa za dokončanje projekta. Vendar je mlin kljub temu ostal nedotaknjen in je vedno bolj propadal. V pogodbi je bilo zapisano tudi, da v kolikor obnova ne bo končana v dogovorjenem roku, je kupec dolžan plačati pogodbeno kazen 10.000 evrov.

Ivanušič je povedal, da je občina kupca ves čas opozarjala na postavljene roke obnove, tako po osnovni pogodbi, kot tudi po sklenjenem dodatku k glavni pogodbi. Kupec je vse do oktobra 2011 zagotavljal, da ima namen dogovorjeno obnovo opraviti, v oktobru pa prvič napisal, da zaradi finančnih težav, ki jih ima njegovo podjetje, dogovorjene obnove ne bo mogel izvesti.

Zadnji pogoj občine kupcu, ob neupoštevanju predloga sledijo sankcije

Občina je kupcu predlagala, da mlin, ki mu ga je občina prodala, skupaj s stanovanjskim delom mlina, ki ga je kupil od zadnjih lastnikov, izroči občini v brezplačno last, občina pa bo našla drugega kupca, ki bo pripravljen celoto, mlin s stanovanjskih poslopjem, obnoviti. V nasprotnem bo občina uveljavila pogodbeno kazen in vse dajatve, ki jih je kot lastnik nepremičnin dolžan plačati. Obenem je občina kupca povezala z zainteresiranim kupcem, podjetnikom iz Ljubljane.

Ivanušič je poudaril, da če se s prevzemom mlina v kratkem (rok je bil postavljen do konca aprila) ne bo zgodilo nič, bodo angleškega kupca, torej sedanjega lastnika mlina in stanovanjskega dela, primorani tožiti in zahtevati pogodbeno kazen, ki je določena v notarskem zapisu, prav tako tudi za druge dajatve, ki se nanašajo na nepremičnino.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      08.05.2013 ob 8:56 smrkci gost

      Imam idejo za ta mlin,naredite zapor za politike in tajkune.

      8 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      08.05.2013 ob 8:56 nik gost

      Tau ka je kupo, je v bistvi denar ta vrgo. Dejansko kaksni smisel ma tu hotel. Ta vrzen denar

      3 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      08.05.2013 ob 14:07 šprinc gost

      Za vas ene v sloveniji je vse brez veze. Ne vem kako bi vi privabljali turiste. Ali res eni mislite,da se da živeti od zraka. PODPIRAM, DA SE UREDI MLIN, KER JE RES ŠKODA , DA TAKO PROPADA KULTURNA DEDIŠČINA. Zakaj ste ga prodali tujcu,njim je itak vseeno, oni vidijo samo biznis, kupijo in bi potem radi dražje prodali. Zelo dosti hiš propada v okolici,ki so bile prodane tujcem. Eni slovenci pa so itak obsedeni s tujci. Čestitke županu,da se trudi urediti to zadevo.

      3 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      08.05.2013 ob 14:34 mlin gost

      Eh, kakšna kulturna dediščina? Eni bi vsako razvalino imeli za kulturno dediščino. Zadeva je že dolgo zrela za rušenje. če se bo še malo čakalo, se bo pa porušila sama od sebe. Občina je s temi potezami hotela nekoga nategniti, da bi zadevo obnovil, da ne bi bilo te sramote v vasi, oziroma, da bi se izognili pospravljanju ruševin. le kdo bi bil tako nor, da bi v to podrtijo investiral tako velik denar. Taka obnova stane več, kot novogradnja. Mogoče je kdo upal, da bo kaj primaknila še država in EU. Ja, ja, s tujim denarjem je lepo delat. Pa saj tudi EU ne bo vlagala v vsako podrtijo. Malo bolj gospodarno se je le treba obnašati. Če imam sam toliko denarja, kot ga ta sanacija ptrebuje, niti ne pogledam proti Razkrižju in tudi denarja ne vložim v Slovenijo. S takim denarjem se že od obresti da lepo mirno živeti.

      1 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      09.05.2013 ob 11:41 Ss gost

      Ka boš z kulturo. 90% naroda v sloveniji nevej niti vilico pa z nozon gesti. Tej pejneze naj Valadi vrit potisnejo ka de Jih malo Bolelo. Toga nišče ne nüca . Mali hitler bi mogo nazaj prijte ka bi tej smotani narod malo razrejčo.

      0 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      09.05.2013 ob 11:54 gost gost

      @Ss.. pa pisati tudi ne.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      24.09.2013 ob 19:25 eva gost

      žao mi je vidjeti kako taj mlin propada ,tim više što je moje dijete iz obitelji Antona M. Slomšeka.Pitam se zašto Mariborska nadbiskupija nema interesa za to zdanje!?.Lijepi pozdrav iz Hrvaške.

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      24.09.2013 ob 19:55 mačo gost

      Tej mlin trbej tej lopove dati vse od politikov do lopovega direktora in raztrliti in tam vrtičkarom vrteke narediti bo gnoja zadosti za dosti rodov in veliki pridelek.

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      03.12.2013 ob 17:41 gost gost

      Prazne besede.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      25.04.2017 ob 17:51 prlek gost

      mlin lepo popravleni lepše pa bi bilo če bi bil muzej

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.