https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GOSPODARSTVO

Nova tovarna Seawaya v Puconcih šele septembra

Puconci, 08.05.2013 ob 12:00  

Na tem gradbišču v Puconcih naj bi do konca julija stala nova tovarna Seawaya. Gradbišče pa trenutno takole sameva, saj je gradnja za več dni obstala. Do težav naj bi prišlo, ker je graditelj nove tovarne, podjetje SGP Pomgrad, zaradi nepredvidenih del na zemljišču zahteval dodatna plačila.

Solastnik Seawaya Japec Jakopin je za Dnevnik napovedal, da bo nova tovarna, v kateri bodo odprli okoli 200 novih delovnih mest, zgrajena do letošnje jeseni. O tem je prepričan tudi župan občine Puconci Ludvik Novak, ki je dejal, da je zaradi novih zaposlitev kadrov z različno izobrazbeno strukturo Seawayeva tovarna za Pomurje velikega pomena.

Zadnji rok za postavitev tovarne pa je konec prihodnjega leta. Kajti če pogodbeni cilji ne bodo doseženi, bo moral Seaway vrniti vsa izplačana evropska sredstva z zamudnimi obrestmi, so pojasnili na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo.

Po besedah Jakopina je Seaway lani zabeležil rekordne prihodke v višini 33 milijonov evrov. Medtem pa se povpraševanje po plovilih še naprej znižuje. Ker so številni milijonarji v času krize postali milijarderji, povpraševanje narašča edino v segmentu plovil daljših od 50 metrov, v katerem pa Seaway ni prisoten.

S ciljem, da bi podjetje znižalo odvisnost od nestabilnega navtičnega trga, se je pred leti začelo ukvarjati s proizvodnjo vetrnih elektrarn in kompozitnih materialov. S tema dvema programoma je Seaway lani dosegel že četrtino vseh prihodkov od prodaje, v prihodnjih letih pa jih namerava doseči polovico, je napovedal Jakopin.

Vir: Dnevnik

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      08.05.2013 ob 12:43 Del R gost

      Kak zahteva, vejpa znankar majo kakšno pogodbo sklenjeno, v keri so določene klavzule. Ka se nejde za drobiz. Zdaj, če pa je Pomgrad nej dobre fundamente napravo, pa so verjetno oni krivi oz. spet odvisno kakšna majo pogodbo. Je pa teren tuj ala Ljubljansko barje :).

      0 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      08.05.2013 ob 12:46 progres gost

      Dodatna dela naj plača občina, če ni zagotovila ustrezne parcele. Istočasno pa hoče imeti nova delovna mesta , da bo kapnilo nekaj cvenka v občinsko blagajno.

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      08.05.2013 ob 13:19 šibabožja gost

      To so že preverjene fore gradbincev, ki imajo v Sloveniji itak daleč previsoke normative in so zato cene bistveno višje, kot marsikje v razvitih deželah Evrope. Mogoče so kar "po defoltu" mislili, da gre za državno investicijo. Tam so aneksi nekaj "običajnega". Zato pa imamo tako situacijo, kot je. Aneks na aneks. STRANKA JE KRALJ !!!! Še posebej v današnjih časih je to najlažje dosečti, ker jih je veliko, ki sploh dela nimajo. Zato ne vem, kako se lahko kdo še z nekimi aneksi proseravlje. Na drugi strani morajo biti tudi taki, ki si bodo znali narediti pogodbe in postaviti gradbincem pogoje. Če kakšnemu ni za to, bo prišel drug gradbinec, ki bo z veseljem delal za menj denarja. Kmalu pridejo taki časi. Eni že delajo za majhne denarje. Vidi se tudi, da se čolnarji niso znali pogajati za posel. Sicer pa so tudi dobili neka sredstva in jih malo briga za koliko bo kdo delal. V nasprotne bi se drugače pogajali za gradnjo. Mogoče tudi s kom drugim. Očitno je spet šlo po politični liniji, kdo dobi posel. Že videno.

      0 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      08.05.2013 ob 13:27 Pomurec gost

      Problem je nastal, ker so projekti predvidevali napačne rešitve za temelje -pilote. Kolk je znano so domači gradbinci morali opraviti bistveno več del kot je predvideno v projektih in mislim da imajo pogodbo tudi tako sklanjeno, od temeljev navzgor , zemeljska dela pa po projektu. >Seeway tudi ni tako bleščeče stoječa firma kot tu navajajo, sej je dobil tudi od države veliko sredstev, sedaj mu celo zmanjkuje že na začetku gradnje. Sedaj če so LJ arhitekti narredili površni projekt ni kriv izvajalec del, v tem primeru Pomgrada, ki se mora držati navedenih opravil po pogodbi. V zemlji je zaradi zemljišča-nekoč ja tam bila močvara in smetišče, kot komentator brezglavo navaja ene vrste Ljubljansko barje, potrebno bistveno drugačno temelje kot je v projektih navedeno. Nekdo je zamočil(vam to ni znano že iz avtocest?? ), gradbinci pa sedaj zahtevajo svoje, saj se niso pogodili na ključ, od prjekta do izvedbe. Sicer pa naj že enkrat to sezidajo, vsej tej tehnološki napredni panogi, bodo ljudje delali za čiste minimalce, vsak mesec novi (poberejo denar z zavoda), kot je primer Cartagota v Odrancih.

      7 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      08.05.2013 ob 13:59 Chico gost

      gost šibabožja - normativi so za gradbene firme ponavadi isti , knjiga GIPPOS za Slovenijo, taka nega razlik. Stranka je kralj samo takrat ko ima prav.

      4 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      08.05.2013 ob 15:20 Del R gost

      Tau je bil sarkazem :). Samo zabe si niso krive, če ne vidjo na drugo stran Slovenije, pa zato enačijo vse z njim,i.

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      08.05.2013 ob 16:08 Kraja gost

      Pri tem gradbišču te lahko zgolj zasrbijo prsti....material kar tam leži :)

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      08.05.2013 ob 18:46 Bandi gost

      Vse ka se dogaja v vezi aneksov je zduja projektantov.Če so projekti nej dobro pripravleni,če marsikaj fali seveda sledijo aneksi.Ker pa so projektanti tudi eden izmed gradbenih lobijov jin se zna nemere nišče do živoga.V tujini se zna če je projekt nej dobro pripravleni nosi odgovornost projektant.Pa se postavte v vlogo izvajalca popis keri je pripravleni je pomanjklivi in normalno ka nemere on delati zastojn če je projekt oziroma popis zanič.Pa od nikda se že zna projektanti so leglo krupcije pa procentov pod mizo zato so pa tudik tak slabo napravleni projekti pa seveda popisi.

      5 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      08.05.2013 ob 20:14 Gost gost

      O Chico se je oglaso. "of keden " te nej nika bilou. Ka so pa društva mela vaje? Že dugo si nej nika od Mure05 napijso. Lejko pomodruvleš, ka predvidevaš ka je Mura05 včeraj na zadnjon mesti bijla. Tvoj brat Muci Chico se na Sobotainfo tüdi nika ne javla.

      0 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      08.05.2013 ob 20:43 ČIKO gost

      bandi ti si febo .......velik FEBO BAJ.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      09.05.2013 ob 7:53 bandi gost

      ČIKO -NA FORUMI SE OBNAŠAJ PRIMERNO BREZ ŽALITEV .či pa ščeš kaj konkretnoga napisati pa napiši

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    12. gost
      16.05.2013 ob 21:05 redek gost

      Najverjetneje so lokalni puconski mega-veljaki zopet lagali. Tokrat o kakovosti tal, v katere se vgradijo temelji. Vse to najverjetneje zaradi vpliva na vrednost zemljišč in verjetnost investicije. Verjetno niso bili tako neumni, da so pozabili na dejstvo, da se je po tamkajšnji zemlji zelo dosti kopalo, ko so še v Puconcih izdelovali opeko. Kakšna je podlaga za temelje se je torej vedelo, glavno pa je, da se danes koga ˝nasamari˝ in potem dela nedolžen s prikladno žepno filozofijo. Skratka - izjemno slab začetek.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    13. gost
      28.10.2013 ob 9:29 lord hipnos abraksas gost

      Ge san veseli ka de bar narod službo mel ka tak je sakomi jasno ka brez dela ni jela tistin ka pa se ne da delati do pa itak iskali raznorazne izgovore. Tou je prvo Drugo pa je pitanje de ta tovarna resno nudila delavcan socijalno varnost in stabilnost treča stvar pa je mo spet sodobni hlapci veljakom keri drugo ne vidijo kak profit pa še štrta stvar pa je če de tak kak san pravo je pitanje ka de narod napravo mo se spet eno leto čednili in debatejrali, kovali neverjetne načrte in bojne plane, kere mo uresnicevali pri špriceraj, na licu mesta pa se nenormalno prilizovali vodilnin dejstvo je ČE NAN DAjO DELO POVEJMO NI DOBRO ČE PA NEJ SO PA NESNAGE tu se trbej pitati ka sploj ščemo? ka kak zgleda ščemo samo modruvati, pisati na forume pa kritizejrati po gostilnah. Lejko bi pa se zahvalili zupani ka se trga za te naše hinavske riti pa nan proba zriktati kruj ka nemo na socijalni bluzili pa fektariti kouli. Pa če do kradnoli pa če do za nase place jim pa dan svoj blagoslov HVALA PUCONCI KA SE ZA NAS TRGATE PA NAN RIKTATE DELO HVALA!

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.