https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

V soboto Dan aktivne mobilnosti v Ljutomeru

Ljutomer, 09.05.2013 ob 15:17  

V županatu Mestne hiše v Ljutomeru so danes predstavili potek Prometne strategije občine Ljutomer, aktivnosti na področju trajnostne mobilnosti in uresničevanje zastavljenih ciljev v sami strategiji. Obenem so predstavili potek prireditve na temo trajnostne mobilnosti, ki bo to soboto, 11. maja, v Ljutomeru. Odvijal se bo namreč 6. dan gibanja in druženja vseh generacij ter 2. dan aktivne mobilnosti občine Ljutomer.


Občina Ljutomer je v letu 2012 aktivno pristopila k izdelavi prometne strategije. Številne aktivnosti, ki so bile izvedene v procesu priprave strategije in druge aktivnosti na področju trajnostne mobilnosti, so pripeljale do tega, da je bila Prometna strategija občine Ljutomer v letu 2013 uvrščena med tri najboljše trajnostne prometne načrte na področju Evropske unije, za kar je s strani evropske komisije v Bruslju prejela posebno priznanje. O tem je uvodoma spregovorila mag. Olga Karba, županja Občine Ljutomer, ki je obenem povedala, da bodo zaradi uspešnosti na prejšnjem tudi v letošnjem letu kandidirali za evropski teden mobilnosti.

Podrobneje o sami strategiji, pripravah in aktivnostih, je spregovoril Mitja Kolbl, vodja projekta ACTIVE TRAVEL NETWORK. Več o samem projektu si lahko preberete TUKAJ.

V soboto Dan aktivne mobilnosti občine Ljutomer

V soboto bo tako v Ljutomeru potekal 2. Dan aktivne mobilnosti občine Ljutomer in že 6. Dan gibanja in druženja vseh generacij. Gre za aktivnosti, ki jih občina izvaja v okviru trajnostnega prometnega načrta. O aktivnostih na ta dan so več povedale Marija Pušenjak, ravnateljica Vrtca Ljutomer, Darja Kosič Auer, ravnateljica OŠ Ivan Cankar Ljutomer ter Marjeta Kuhar, strokovna delavka na OŠ Ivan Cankar Ljutomer, ki je skrbela za kampanjo Prometna kača.

Marija Pušenjak je povedala, da so v Vrtcu Ljutomer že več let vključeni v mednarodni projekt FIT Slovenija – »Svet gibanja, svet veselja«. Pred šestimi leti pa so se v okviru aktivnosti Eko vrtca odzvali vabilu RTV Slovenija in oddaji Šport Špas ter pričeli z gibanjem in druženjem vseh generacij. V okviru tega druženja bo tako v soboto tudi pohod, z začetkom pred Domom starejših občanov Ljutomer. Kot je poudarila ravnateljica vrtca, poskušajo v te aktivnosti vključiti čim več starejših udeležencev, ob tem pa aktivirajo tudi veliko prostovoljcev, ki pomagajo pri izvedbi pohoda.

Pohod »6. Dan gibanja in druženja vseh generacij« se bo začel ob 9.15 pred Domom starejših občanov Ljutomer, zbiranje se bo pričelo ob 8.30. Obenem se bo v program vključil tudi ZD Ljutomer, potekalo bo namreč tudi merjenje krvnega tlaka. Prav tako bo kratek kulturni program. Pohodniki se bodo za tem odpravili na pohod proti Glavnemu trgu, kjer bo osrednja prireditev, s pričetkom ob 10.30. Potekale bodo različne aktivnosti za vso družino, spretnostne vožnje za otroke s kolesi na pripravljenem poligonu, gibalni kotiček s skiroji in poganjači za najmlajše, brezplačni servisni pregled kolesa in svetovanje glede varnosti na kolesu, predstavitev predelave starih koles, predstavitev Peš in kolesarske karte mesta Ljutomer, predstavitev igre Prometna kača  – OŠ Ivana Cankarja Ljutomer, Vrtec Ljutomer bo pripravil pogostitev z medenimi dobrotami in zdravim napitkom. Razglasili bodo tudi najmlajšega in najstarejšega udeleženca pohoda ter najštevilčnejše družine.

Darja Kosič Auer je povedala, da se bodo nekateri učenci udeležili pohoda, za druge pa bodo na ljutomerski OŠ pripravili predstavitev dejavnosti Planinskega društva Ljutomer (prikaz uporabe plezalnega pasa, samovarovalnega kompleta, določene opreme za zimske spone in še kaj), potekalo pa bo tudi predavanje o varni uporabi interneta. Učenci zadnjega triletja bodo pripravili prestavitve v okviru otroškega parlamenta, ki letos poteka na temo odraščanja.

Marjeta Kuhar je predstavila kampanjo Prometna kača. Izvajati so jo začeli lansko leto, v letošnjem šolskem letu pa so jo izvedli že dvakrat, septembra in februarja. Osnovni namen je spodbujanje otrok in njihovih staršev k varnemu in okolju prijaznemu potovanju v šolo in iz nje. Letos bodo k temu dodali še akcijo »Gibaj se, zabavaj se, odpelji me«, v sklopu katere se bodo učenci prvega razreda lahko domov odpeljali s šolskimi skiroji in jih naslednji dan vrnili.

V soboto bo potekal tudi sejem Cvet in med na Glavnem trgu v Ljutomeru, ki bo odprt od 8. ure dalje. Sobotna prireditev se bo zaključila okoli 11.30.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      09.05.2013 ob 15:34 bruh gost

      waw... in to je projekt ki de v občino prinesel 1000 novih zaposlitev, tri nov fabrike pa svetovno slavo!

      2 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. Za komentiranje se morate prijaviti!
    3. gost
      09.05.2013 ob 15:45 rafko gost

      olga odovle lotmeržoncon meglo

      5 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. Za komentiranje se morate prijaviti!
    5. gost
      09.05.2013 ob 17:07 anahronizem gost

      Če so toti z Marsa ali pa ne hodijo vsaki den po Lotmerki in okolici. Mesto dobesedno razpada, se ruši samo vase.

      1 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. Za komentiranje se morate prijaviti!
    7. gost
      09.05.2013 ob 18:06 franz gost

      tlakovci pa v starem mestnem jedru se vedno pokajo

      3 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. Za komentiranje se morate prijaviti!

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.