https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Ob dnevu Evrope v Svetem Juriju predavala dr. Andreja Valič Zver

Sveti Jurij ob Ščavnici, 10.05.2013 ob 7:00  

Včeraj, ob dnevu Evrope, je v Zeleni dvorani kulturno-upravnega središča v Svetem Juriju ob Ščavnici, v organizaciji Društva za zaščito naravne in kulturne dediščine Sv. Jurij ob Ščavnici in Pokrajinskega arhiva, potekal pogovor z dr. Andrejo Valič Zver, ki je navzočim predstavila vlogo in pomen Demosa v procesu slovenske osamosvojitve.

V svojih uvodnih besedah se je Franci Čuš, pomočnik ravnatelja in profesor zgodovine in geografije na Gimnaziji Ljutomer, vsem navzočim zahvalil za prisotnost, prav posebno zahvalo za pomoč pri organizaciji strokovnega predavanja pa sta prejela podžupan Andrej Kraner in direktor Pokrajinskega muzeja Maribor Ivan Fras. Strokovno predavanje dr. Andreje Valič Zver so pripravili ob Dnevu Evrope, ki se praznuje 9. maja.

Največ pozornosti je dr. Andreja Valič Zver, direktorica Študijskega centra za narodno spravo, namenila delovanju dr. Jožeta Pučnika, ki je bil kot zgodovinska osebnost odločilni dejavnik v procesih demokratizacije in osamosvojitve. Od osamosvojitve Slovenije je minilo več kot 20 let, letos pa mineva tudi 10 let od njegove smrti.

Spomnila je na Pučnikovo življenjsko pot, ki je bila usodno povezana z njegovim nasprotovanjem takratnim komunističnim oblastem. Pučnik je zaradi svojega nasprotovanja kolektivizaciji zemlje in politiki takratnih oblasti moral dvakrat v zapor, 22 mesecev je preživel v samici. Potem se je odselil v Nemčijo, kjer je še enkrat diplomiral, saj mu v Ljubljani niso želeli izdati diplome. Po vrnitvi iz Nemčije se je pridružil osamosvojitvenemu gibanju, ter, kot tak vodil Demos, ki je izpeljal proces osamosvojitve Slovenije. 

Osnovno vprašanje, ki se je pojavilo ob pričetku strokovnega predavanja, je bilo "Zakaj govorimo o preteklosti?". Valič Zverova je na to preprosto odgovorila z "Da razumemo čas, ki ga živimo."

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      10.05.2013 ob 9:46 bandi gost

      ka je to sama sebi predavala, pa tistim ka jih je ssebo pripelala, mater močna udeležba, pomemben dogodek!

      3 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      10.05.2013 ob 11:42 bralec gost

      pa ka ta Zverova sploj zna o čem predavati.glavno ka SDS-ovka pa lejko lupa ka šče vej itak nihče ne razmi.

      2 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      10.05.2013 ob 13:19 Del R gost

      Pa saj se vidi, ka je večino že spregledala te demagoške politike. Za te ostale pa znate kak of pregovor pravi :tudi slepa kura zrno najde :).

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      10.05.2013 ob 14:48 RKC gost

      Zverova v Sloveniji, Janša v Evropi..............pa more vrak vzeti Slovenijo in Evropo.

      1 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.