https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

FOTO: Osnovnošolci v Križevcih pri Ljutomeru predstavili projekt »Čutim Evropo«

Križevci pri Ljutomeru, 11.05.2013 ob 9:30  

V četrtek, 9. 5. 2013, so ob dnevu Evrope učenci OŠ Križevci pri Ljutomeru predstavili projekt »Čutim Evropo«. Namen projekta je bil, da učitelji s sodelujočimi strokovnjaki učence na zanimiv in inovativen način seznanijo z Evropsko unijo.

Osnovna šola Križevci pri Ljutomeru je bila namreč v letošnjem šolskem letu 2012/13 med 10 osnovnimi šolami s podeželja izbrana za sodelovanje pri projektu »Čutim Evropo«. Projekt je potekal v okviru Centra za politološke raziskave na Fakulteti za družbene vede Univerze v Ljubljani v sodelovanju s Pedagoškim inštitutom.

Ker je bilo vreme naklonjeno, so se odločili prvi del prireditve pripraviti zunaj pred zelo lepo urejeno okolico šole. Najprej nas je lepo pozdravila in nagovorila ravnateljica, gospa Lidija Koroša, ki je ves čas tudi spremljala dogajanje v okviru projekta. Par besed je spregovoril tudi gost in strokovni sodelavec pri projektu, profesor Damjan Lajh. Sledila je otvoritev smerokaza, ki so ga izdelali učenci 7. in 8. razreda pod mentorstvom učitelja Lenarta Barata.

V večnamenskem prostoru šole so nam nadalje učenci 6. razreda osvežili spomin o državah članicah in njihovih glavnih mestih. O Evropski uniji so razmišljali tudi osmošolci, ki so pri državljanski in domovinski vzgoji ter etiki obravnavali Evropsko unijo z družbenega vidika. Nekateri od njih podpirajo članstvo Slovenije v EU, drugi ne. Nekaj njihovih misli:

»Da se je Slovenija pridružila EU, ne morem reči, ali je dobro, ker sem bila premajhna, ko še nismo bili člani EU, in nisem videla, kako je bilo nekoč. Zdaj, ko smo člani EU, vidim, da nam ne gre najboljše, saj se plače zelo nižajo, na drugi strani pa se izdelki dražijo in nekateri ljudje nimajo več denarja za normalno življenje.«

»Mislim, da je dobro, da se je Slovenija včlanila v EU, ker so zdaj odpravljene meje in imamo vsi skupno valuto, a menim, da je na nek način tudi slabše, ker se je povečala brezposelnost in poslabšalo gospodarsko stanje, narasel pa je tudi kriminal.«

»Menim, da Evropska unija premalo skrbi za revne, ki jih je vedno več, saj nekateri nimajo niti za osnovne stvari, da bi preživeli.«

Svoje mnenje o EU so predstavili tudi devetošolci, ki so v sklopu medpredmetne povezave zgodovina – angleščina pod mentorstvom učiteljic Vere Slavič in Kristine Kocuvan, pripravili izmenjavo mnenj v angleškem jeziku.

Sledil je kratek kviz v poznavanju Evropske unije. Najprej so na vroči stol poklicali gospoda Damjana Lajha, nato pa so se v znanju pomerili še devetošolci. Prepričali smo se, da Evropsko unijo vsi dobro poznajo.

Pravijo, da na mladih svet stoji, zato so ob zaključku predstavitve projekta devetošolci zapeli še pesem We are the world.

Foto in tekst: Alenka Mihalič

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.