https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

POM-PLUS

Turistično društvo Cankova - ohranjajo tradicijo in povezujejo ljudi

Cankova, 14.5.2013  

V Turističnem društvu Cankova skozi vse leto organizirajo različne prireditve, prizadevajo pa si za promocijo kraja, za ohranjanje tradicije ter druženje med občani.

V rubriki POM-PLUS vsak torek objavljamo pogovore s predstavniki pomurskih nevladnih organizacij, fundacij, društev, klubov in zavodov ter predstavljamo njihovo delovanje, POM-PLUS pa razkriva tudi posameznike, ki širši javnosti zaradi narave svojega dela niso znani.

Turistično društvo Cankova je bilo ustanovljeno leta 1995. Šteje okrog 70 članov in zajema  7 vasi v občini. Upravni odbor sestavljajo predstavniki iz vseh sedmih vasi – Cankova, Domajinci, Gerlinci, Gornji Črnci, Krašči, Skakovci in Topolovci. Pri društvu delujeta dve sekciji, in sicer krožek ročnih del in folklorna skupina. Že vrsto let prirejajo različne prireditve sami ali skupaj z različnimi društvi v občini. Društvu predseduje Hilda Vogrinčič.

Vsako leto pripravijo kar nekaj večjih prireditev

Vsako leto organizirajo v Turističnem društvu Cankova kar nekaj večjih prireditev, med katerimi so najbolj odmevne: folklorni večer, razstava ročnih del in domače obrti v okviru Jožefovih dnevov, kresovanje na Ledavskem jezeru, turistično-kmečke igre in adventni sejem.

V zimskem času deluje tudi Krožek ročnih del, kjer izdelujejo adventne vence, sicer pa se ukvarjajo predvsem z vezenjem namiznih prtov in prtičkov.

V občino želijo privabiti čim več obiskovalcev

Glavni cilji Turističnega društva Cankova, kot nam pove predsednica Hilda Vogrinčič, so privabiti čim več obiskovalcev v občino, skrbeti za urejenost naselij, ohraniti naravno in kulturno dediščino, spodbujati druženje med občani ...

Letos so izpeljali že folklorni večer, Jožefove dneve in kresovanje na Ledavskem jezeru, izdelovanje rož iz krep papirja, načrtujejo pa še turistično-kmečke igre in aktivno sodelovanje na adventnem sejmu. Vse omenjene dejavnosti bodo organizirane tudi v prihodnjem letu.

V društvu so sodelovali tudi pri čistilni akciji "Velika metla", organizirali bodo akcijo Moja dežela lepa in gostoljubna ter se udeležili se prireditve "2000 zlatih zrn za novo tisočletje", ki bo letos potekala v Poljčanah.

Povezovanje je nujno za uspeh

V Turističnem društvu Cankova se pri organizaciji in izvedbi različnih prireditev in projektov povezujejo predvsem s Športnim društvom Studenec (Jožefov pohod), s Kulturnim društvom Avgust Pavel Cankova (kulturne prireditve), s Klubom malega nogometa Jezero Krašči (kresovanje), z Osnovno šolo Cankova (folklora), z Občino Cankova ob vseh prireditvah itd.

Delajo z veseljem

Delovanju društva člani namenjajo veliko prostega časa, saj vso delo temelji na prostovoljnosti. »Z vključevanjem ljudi iz občine ter bližnje okolice v aktivnosti društva sem zadovoljna, lahko pa bi bilo seveda še boljše,« meni Vogrinčičeva. Prebivalci vasi se vključujejo v društvene dejavnosti, ker nekatere dejavnosti potekajo po posameznih vaseh in ne samo na Cankovi.

Seveda ne gre brez finančne podpore, zato Občina Cankova vsako leto razpisuje natečaj  za pridobitev sredstev za delovanje društva, kjer sodelujejo, razen tega pa si pomagajo tudi s sponzorji, nekaj sredstev pa pridobijo tudi s prostovoljnimi prispevki. Članom vključenost pomeni veliko, gre pa  predvsem za promocijo kraja, za povezovanje z domačimi društvi in izven občine.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.