https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Zelkovi ohranjajo lončarsko tradicijo v Pečarovcih že več kot 130 let

Pečarovci, 14.05.2013 ob 13:00  

Lončarstvo je bilo še nekaj desetletij nazaj najbolj razširjena rokodelska obrt v Prekmurju. Ilovnata zemlja je bila v določenih delih pokrajine vir osnovne surovine. Ponekod je delovalo v posamezni vasi tudi več lončarjev. Danes so pa Zelkovi eni izmed redkih, kjer še lahko spoznate lončarsko obrt.


Zelkovi prihajajo iz Pečarovcev. Ime Pečarovci pa je prav po zaslugi lončarjev postalo znano tudi izven Prekmurja, saj od tu izvira tudi ime – pečarji.

Kot je povedal Franc Zelko, je lončarstvo pri njih doma že več kot 130 let, ko je to tradicijo začel njegov stari oče. 80. leta je Franc prevzel lončarsko dejavnost od svojega očeta, medtem ko se je že od leta 1968 ukvarjal s to dejavnostjo. Skoraj 18 let pa se z obdelovanjem in pečenjem gline ukvarja tudi njegova hčerka Darja.

Zelkovi ustvarjajo različne lončene izdelke. V ponudbi imajo majolke, sklede, rožnike, pekače, vrče, čutarice, čebre, lone za mleko ter znamenite pütre. Poleg tega pa lahko pri njih tudi naročite izdelavo protokolarnih in novoletnih daril. Franc je poudaril, da so njegovi izdelki strogo nadzarovani s strani zdravstvenega zavoda, tako da so izdelki varni in uporabni.

Na natečajih za najboljše rokodelske izdelke Goričkega so dobili nagrado prav za prekmursko »püjtro«, kot tudi za posodo za hranjenje vode in vina ter za čutarico, v kateri se hrani domače žganje. Franc Zelko pa je tudi pridobil naziv Mojster domače obrti.

Po pogovoru z lončarskim mojstrom, kaj hitro dobiš občutek, da iz gline dokaj enostavno nastane izdelek. Potrebuješ dobro pripravljeno glino, ki jo na vretenu oblikuješ v izdelek in ga nato pustiš vsaj pet dni, da se posuši. Kasneje ga dvakrat odžgeš, prvič na 950 stopinjah, drugič pa na 1100 stopinjah. Sliši se res preprosto, in ko gledaš mojstra, je tudi videti tako, vendar ko poskusiš sam, ugotoviš, da temu ni tako.

V lončarski delavnici se lahko ustavijo gostje, ki želijo videti, kako nastajajo lončarski izdelki. Lahko pa tudi sodelujejo pri oblikovanju izdelkov ter jih sami poskusijo oblikovati na vretenu in vidijo, kako se pripravijo na žganje v peči. V sklopu Krajinskega parka Goričko namreč sprejemajo skupine za oglede ter tečaje. 

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. porabje
      14.05.2013 ob 18:35 porabje

      V Porabji ži je edenajset lejt vö mrejlo lončarstvo

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      15.05.2013 ob 10:49 Novitete gost

      Eni in isti izdelki. Zakaj nasi loncarji ne znajo narediti kaj bolj modernega, sodobnejsega trenutnemu casu? Npr. Posode za bonsaje, ki dosegajo astronomske cene

      7 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      15.02.2021 ob 21:12 marjeta gost

      morda kakšne amfore za na vrt ali lonce ki jih malo postaraš res bi zaslužili..

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.