https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Profesorica defektologinja Petra Nedog v Španiji nabirala mednarodne izkušnje

17.05.2013 ob 7:30  

Pedagoški poklic je poln izzivov, s katerimi se učitelji in vzgojitelji srečujejo. Vedno iščejo nove poti, s pomočjo katerih bi lahko omogočali vsem učencem osnovno pravico do enakovrednega izobraževanja; načinov za doseganje le-te pa je nešteto. Učencem imigrantov in Romov v Španiji to omogočajo na poseben način. Z njim se je na študijskem obisku seznanila prof. defektologije Petra Nedog.


Študijski obisk je potekal v Španiji, v pokrajini Castilla – La Mancha, deželi literarnega junaka Don Kihota in njegovega zvestega sluge Sancha Panse. In tako kot se je s svojimi demoni in strahovi boril Cervantesov junak, se tudi vsak izmed pedagogov srečuje z različnimi izzivi, strahovi in upi ter z željo, da lahko vsakemu izmed svojih učencev posreduje uporabna znanja, ki mu bodo omogočili uspešno življenjsko pot, pojasnjuje Nedogova.

Študijski obisk, katerega so se udeležili predstavniki iz celotne Evrope (Romunije, Poljske, Madžarske, Italije, Nemčije, Nizozemske, Francije, Velike Britanije in Irske) je potekal konec aprila v mestu Albacete, ki leži v pokrajini Castilla – Le Mancha. Organizatorji so udeležencem predstavili španski šolski sistem in jim predstavili različne modele izobraževanja. V Španiji se srečujejo z velikim odstotkom imigrantov, zato veliko šol izvaja t.i. bilingvalne programe, kjer se pouk v 50 odstotkih poleg španščine izvaja ali v angleščini ali italijanščini.

Kot pravi Nedogova, so kot novost in izredno dober primer dobre prakse prikazali vključevanje prostovoljcev k pouku: »Na ta način soseske živijo skupaj s šolo in istočasno šola živi s sosesko ter skupaj krepita medosebne vezi, ki so tako pomembne. Kot izredno pozitivno se je to pokazalo predvsem v marginaliziranih soseskah, kjer želijo preprečiti osip v šolah in onemogočiti, da bi otroci zapadli v slabo družbo in posledično tudi v kriminal,« pridobljene izkušnje pojasnjuje Nedogova.

»Vsak izmed udeležencev študijskega obiska predstavil tudi primer dobre prakse v svoji državi; sama sem predstavila uspešno vključevanje romskih pomočnikov v proces vzgoje in izobraževanja, ravno tako pa sem lahko s ponosom predstavila uspešno vključevanje naših učencev OŠ IV  v M. Soboti v širšo okolico,« pojasnjuje.

Polna vtisov iz Španije, kjer so obiskali različne šole, se srečali s predstavniki lokalnih oblasti, si ogledali mesto Albacete in lokalno kulinariko, se je z mnogimi izkušnjami in novimi poznanstvi vrnila v Slovenijo, kjer bodo zorele v Španiji vzklite ideje o movih načinih sodelovanja med evropskimi državami.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.