https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Kustec: »Slovesnosti in kipcev ne financiramo iz javnih sredstev«

Ljutomer, 17.05.2013 ob 13:01  

Gimnazija Franca Miklošiča Ljutomer v letošnjem letu praznuje 50-letnico. Ob tej priložnosti ob koncu šolskega leta, 30. avgusta, pripravljajo slovesno akademijo, ki se je bo udeležil tudi predsednik države Borut Pahor, in na kateri se bodo najzaslužnejšim za razvoj šole zahvalili s kipci Miklošiča, za katere so avtorici Ireni Brunec - Tebi namenili 14 tisoč evrov.


Ravnatelj GFML Zvonko Kustec je ob predstavitvi prihajajočih svečanih dogodkov povedal, da je »na taki akademiji tudi priložnost, da se tistim, ki so v teh 50. letih zaslužni za to, da je sploh do gimnazije v Ljutomeru prišlo, in da je ta gimnazija obstala, na nek način podeli neka zahvala,". Obenem je dodal, da ko se želi nekomu zahvaliti, je to zelo občutljivo območje. Imajo pa komisijo, ki bo proučila zadeve, in se odločila o kandidatih.

Kustec: »Konkretni vzorec kipa je prinesla samo Irena.«

Glede kipov, o katerih so v nekaterih medijih pisali, da so v tem primeru sporni zaradi previsokih sredstev, ki so za njih namenjena, pa je povedal, da je dal možnost več kiparjem, k sodelovanju je povabil vsaj pet kiparjev, tudi iz tujine, ampak je konkretni vzorec kipa prinesla samo Irena Brunec - Tebi, drugi pa niso prinesli ničesar.

Zadeva ni smela presegati 20.000 evrov, in kot je povedal, ne presega tega zneska. Javnega natečaja ni bilo, ker naročilo ne presega 20 tisoč evrov, poleg tega slovesnosti in kipcev ne financirajo iz javnih sredstev. Kot je povedal Kustec, »to niso javna sredstva, s čimer se mi tu financiramo. Obeležitve 50. obletnice nimam pravice financirati z javnim davkoplačevalskim denarjem, ker je ne smem. Vse to je pridobljeno na trgu. Ne preko evropskih sredstev, ampak preko vzgojiteljskega programa, preko Pedagoške fakultete, ki nam približno 10 tisoč evrov na leto plača za najem prostorov. Tu je tudi nekaj čistega ostanka itd.«

Je pa pri nadaljnjem razvoju ideje, kako naj kipec zgleda, sodelovala kompetentna komisija, profesorice likovne vzgoje, pedagoginje. Te so skupaj z omenjeno kiparko dorekle celotno zadevo.

Kipce bodo v prihodnje podeljevali tudi zlatim maturantom

Kustec je še poudaril, da ne gre zgolj za letošnjo slovesnost, ampak gre za 70 kipcev, ki jih bodo v prihodnosti podeljevali tudi njihovim zlatim maturantom, saj do zdaj ti niso prejeli nič drugega kot plaketo o uspešnosti na maturi. Tako ti kipci niso namenjeni zgolj kot nagrade zaslužnim ob letošnjem praznovanju, temveč so se odločili za večje število kipcev z namenom, da jih bodo podeljevali še prihodnja tri, štiri leta.

Vsak kipec torej stane okoli 200 evrov. Za primerjavo je ravnatelj povedal, da so se pogovarjali tudi o objavi kolumn v časniku Večer. Ena taka kolumna, v kateri bi mesečno predstavljali 200 letnico Miklošiča ter jubilej gimnazije, bi jih stala 1620 evrov.

Več o slovesni akademiji in srečanju generacij si lahko preberete TUKAJ.

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.