https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Dvojno zlato za pomurske mlade raziskovalce

Murska Sobota, 21.05.2013 ob 12:00  

Na Gimnaziji Murska Sobota in Srednji poklicni in tehniški šoli Murska Sobota je v ponedeljek potekalo že 47. srečanje mladih raziskovalcev s celotne Slovenije. Dogodek je organizirala Zveza za tehnično kulturo Slovenije.

 

Že več kot 60 let se številne generacije s pomočjo ZOTKS učijo naravoslovnih in tehničnih veščin, raziskovanja, reševanja problemov, hkrati pa zveza spodbuja k inovativnosti in ustvarjalnosti.

 

Srečanja so odlična priložnost za mlade, da nadgrajujejo in dopolnjujejo v šoli pridobljeno znanje, dodajajo praktične vrednosti ter se izrecno usmerjajo v različna področja znanosti.

 

Ravnatelj Srednje poklicne in tehnične šole Murska Sobota, Ludvik Sukič, se je navzočim zahvalil, da so se v velikem številu udeležili srečanja. V olimpijskem duhu je povedal, da "niti ni toliko pomembno zmagati, kakor sodelovati. Kajti, četudi vam danes ne uspe, lahko zmagate kdaj drugič, za znanje ni nikoli prepozno". Svoje besede je podkrepil z anekdoto o učitelju matematike in dijaku Albertu: ""Dragi moj Albert, vi in matematika pa res nimate nič skupnega". Tisti dijak se je pisal Einstein".

 

V imenu Mestne občine Murska Sobota je navzoče pozdravil tudi Štefan Cigan. Poudaril je, kako pomembne so raziskovalne naloge za učence in dijake saj ob njih pridobivajo tudi druga znanja. "Raziskovalna naloga rešuje nek problem ali poskuša izkoristiti neko priložnost, kjer pridemo do projektnega vodenja, ob tem pa se učimo skupinskega in sistematskega dela, ter optimalnega izkoriščanja razpoložljivih virov, kar je v teh časih zelo pomembno".

 

Za konec je vse prisotne nagovoril še dr. Mitja Slavinec: "V ZOTKS smo zmeraj skrbeli za to, da ustvarimo okolje, okolje v katerem bo veljalo znanje, razmišljanje, ustvarjalnost". Mladim raziskovalcem je še povedal, da so odlični ne enem področju in to področje se splača razvijati naprej.

 

Po svečani otvoritvi so mladi raziskovalci z mentorji zasedli učilnice, kjer so jih že čakali komisijski recenzenti. Za vsako nalogo so imeli 10 minut časa za predstavitev ter 5 minut za diskusijo s komisijo. Z 218 raziskovalnimi nalogami so pokrivali 20 različnih področij.

Pa še nekaj statistike o letošnjih raziskovalnih nalogah. Na območju celotne Slovenije vsako leto poteka 15 mestnih in regijskih srečanj, na katerih se zbere več kot 2.500 mladih raziskovalcev iz osnovnih in srednjih šol, ki predstavijo približno 1.200 nalog, pri katerih jim pomaga več kot 1.000 mentorjev. V 1. krogu državnega tekmovanja so sodelovali 803 osnovno- in srednješolci s 473 nalogami, izmed katerih se je na zaključno 47. Srečanje mladih raziskovalcev Slovenije letos uvrstilo 218 raziskovalnih nalog, ki jih je pod mentorstvom 272 mentorjev izdelalo 397 osnovno- in srednješolcev. Število nalog, ki so se letos uvrstile na zaključni del državnega tekmovanja, je precej večje kot lani, poleg tega pa je letos po mnenju komisij tudi kvaliteta nalog na zelo visokem nivoju. Slovesna razglasitev rezultatov pa bo potekala 9. junija 2013 v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma v Ljubljani, kjer bodo podelili priznanja in nagrade zlatim nagrajencem.

Iz Pomurja sta prejeli zlato priznanje nalogi:

Vrtenje Jupitra, avtorja Darko Kolar in Tajda Horvat, mentor dr. Renato Lukač  iz Gimnazije M. Sobota in

Prva spoznanja z drogo, avtorica Ana Palčič, mentorici Saša Čarni in Darja Cigüt iz Osnovne šole Puconci.

Pomurski avtorji nalog so prejeli še osem srebrnih in enajst bronastih priznanj. Ostale rezultate si lahko ogledate v spodnjih priponkah.

 

Več fotografij v spodnji galeriji...

Fotogalerija

Komentarji

info_outline

Opozorilo

Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.